PREDSJEDNIČKI IZBORI

Što se krije iza Kolindinog šokantnog priznanja o SOA-i?

Foto: Index/Igor Kralj/Pixsell

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović sinoć je u debati predsjedničkih kandidata na HTV-u javnosti ponudila šokantne tvrdnje o stanju u hrvatskoj obavještajnoj zajednici. Kolinda je, naime, izjavila da je SOA - korumpirana.

“Ono što sam dosad radila i radit ću jest poticanje suradnje različitih tajnih službi na ovom prostoru kako bi se spriječio međunarodni kriminal i korupcija. Posebno ću inzistirati na tome da se u budućnosti mijenja zakonodavstvo kako bismo omogućili koordinaciju između svih službi i tri poluge vlasti”, izjavila je Kolinda.

Onda je uslijedila izjava koja bi u normalnoj državi uzdrmala cijeli obavještajni sustav.

Kolinda: Godinama se borim s korupcijom u SOA-i i VSOA-i

“Ja se već godinama borim s korupcijom u samim službama, i u SOA-i, i u VSOA-i, i u drugim službama. Mislim da je došlo vrijeme da se tamo zaposli mlade ljude koji nisu korumpirani i koji će raditi profesionalno”, rekla je predsjednica, koja već pet godina sudjeluje u upravljanju hrvatskim tajnim službama, što je dio njezinih ustavnih ovlasti.

Kolinda, dakle, tvrdi da su SOA i VSOA premrežene korupcijom, da hrvatske tajne službe treba kadrovski provjetriti i pomladiti. Predsjednica je zapravo otkrila da se Hrvatska itekako suočava s ozbiljnom ugrozom nacionalne sigurnosti, a to je - korupcija u tajnim službama. Izjava je tim ozbiljnija jer je Kolinda kao predsjednica proteklih pet godina bila jedna od osoba s najvećim ovlastima u području tajnih službi, redovito je primala obavještajne izvještaje, upoznata je sa stanjem u službama itd.

Iz HDZ-a već tvrde da se predsjednica "samo šalila"

Da je predsjednica u debati lansirala bombu primijetili su i iskusni akteri hrvatske političke scene, poput bivše premijerke Jadranke Kosor koja je jutros izjavila da se "Plenković na predsjedničinu izjavu o SOA-i uhvatio za glavu''.

"Budući da predsjednik države i predsjednik Vlade sukreiraju sve odluke oko ostvarivanja, odnosno omogućavanja infrastrukture za rad SOA-e, u rad SOA-e se ne smogu i ne smiju miješati, bit će jako važno čuti što o tome misli gospodin Plenković. Aktualna predsjednica mora objasniti na što je zapravo mislila. Ako u SOA-i postoji korupcija koju ona otkriva u sučeljavanju, a ništa nije napravila da se to spriječi - to je skandalozno. Fascinantno mi je bilo da nitko od kandidata nije reagirao na tu izjavu", komentirala je Kosor Kolindinu izjavu o korupciji.

Naravno, iz HDZ-a su brzo došli i pokušaji peglanja Kolindine šokantne izjave pa se ministar Mario Banožić oprobao s tvrdnjom da se predsjednica ''samo šalila''. 

Kolindino pojašnjenje

Kolinda se također jutros oglasila, mnogo brže nego što joj je inače običaj kada zakuha neki skandal.

''Naravno da se borim s korupcijom u sigurnosno-obavještajnom sustavu. Pa taj sam sustav naslijedila od Ive Josipovića i Zorana Milanovića opterećen jednim od najvećih korupcijskih skandala od samostalnosti Hrvatske. I danas je u tijeku drugostupanjski postupak protiv Darka Grdića i Ognjena Preosta, zbog nezapamćene korupcije i pronevjere milijunskih iznosa u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji. Ne očekujete valjda da je korupcijska hobotnica u kojoj je takav kriminal bio moguć istrijebljena preko noći. Do kuda je ta hobotnica dosezala pokazuje najbolje činjenica kako je Preost umirovljen samo tri dana nakon što je razriješen dužnosti zbog pokretanja istrage, a Darko Grdić je umirovljen jedan dan prije podizanja optužnice. Time je Milanovićev ministar obrane Kotromanović zaštitio Grdića i Preosta od zasluženog nečasnog otpusta i omogućio im da uživaju visoku generalsku mirovinu. To je korupcija najvišeg reda. I protiv takvog sustava se borim i borit ću se", poručila je jutros Grabar-Kitarović.

Kolinda je zbog prijateljstva s Mamićem došla pod nadzor tajnih službi

Bez obzira na naknadna objašnjenja i ublažavanja, Kolindina izjava o korupciji u SOA-i i VSOA-i najvjerojatnije nije samo još jedan predsjedničin gaf. Naime, Kolinda se tijekom svojeg mandata itekako petljala u rad tajnih službi, a po svemu sudeći, i sama je upala pod nadzor tajnih službi koje su pratile njenog prijatelja, donatora i organizatora njenog rođendana Zdravka Mamića.

Mamić je danas u bijegu od hrvatskog pravosuđa u BiH jer je osuđen na zatvorsku kaznu zbog kriminalnih radnji u Dinamu. No još veće posljedice za državu od njegovog druženja s Kolindom imala je njezina odluka da naprasno smijeni šefa SOA-e Dragana Lozančića uz objašnjenje da je ''izgubio moje povjerenje''.

Smjena Dragana Lozančića

Kolinda je potpisala Lozančićevu smjenu početkom veljače 2016. bez prethodnih konzultacija s tadašnjim premijerom Tihomirom Oreškovićem, koji je onda odugovlačio s davanjem svojeg supotpisa koji je potreban za sprovođenje ove odluke. 

“Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović potpisala je Odluku o razrješenju ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića zbog povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu. Predsjednica je ravnatelju Lozančiću osobno priopćila kako ne uživa njezino povjerenje”, pisalo je u šturom predsjedničinu priopćenju.

Trebalo je čak 50 dana da se Kolinda i Orešković dogovore oko Lozančićevog nasljednika.

“Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković supotpisali su prijedlog za imenovanje novog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije u kojem za ravnatelja predlažu Daniela Markića. Sukladno proceduri prijedlog će biti upućen na prethodno mišljenje Odboru Hrvatskog sabora nadležnom za nacionalnu sigurnost”, navedeno je u zajedničkom priopćenju za medije.

Lozančić sklonjen kod Božinovića u kabinet

Zahvaljujući Kolindinoj iznenadnoj intervenciji, hrvatski je obavještajni sustav dva mjeseca bio u svojevrsnoj krizi i stanju nesigurnosti, a Dragan Lozančić je poslije duljeg natezanja dobio poziciju na čelu Uprave za zaštitu i spašavanje, nakon čega je, pak, imenovan savjetnikom ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Drugim riječima, čovjek u kojeg je Kolinda “izgubila povjerenje” i kojeg je smijenila ipak može biti savjetnik ministra koji je najbliži premijeru Andreju Plenkoviću. Iz toga se vidi da Pantovčak i Banski dvori vjerojatno nemaju isti pogled na tajne službe i stanje u njima te da nitko nije bio oduševljen Kolindinom intervencijom.

Ne tako tajne veze HRT-a i SOA-e

Zanimljivo je da sinoćnja televizijska debata tijekom koje je Kolinda izjavila da su hrvatske tajne službe korumpirane ima još jednu poveznicu s tim sektorom. Naime, sve je organizirano pod paskom šefice Informativno medijskog servisa HRT-a Katarine Periše Čakarun, čiji je suprug visokopozicionirani djelatnik SOA-e.

Nacional je, pak, nedavno objavio da je Željko Čakarun imenovan zapovjednikom SOA-e za Zagreb nakon što je odradio mandat zamjenika. 

“Izvori iz obavještajne zajednice koji su Nacionalu dojavili tu vijest smatrali su imenovanje Željka Čakaruna spornim upravo zato što je njegova supruga šefica kompletnog informativnog servisa HRT-a, pa zbog toga smatraju da bi tu moglo potencijalno biti riječi i o svojevrsnom sukobu interesa jer je riječ o prevelikoj koncentraciji moći i informacija u rukama supružnika Čakarun. Štoviše, ti izvori pokušali su Čakarunovo imenovanje prikazati isključivo kao posljedicu lobiranja Katarine Periše Čakarun kod utjecajnih osoba iz političkog vrha”, navodi se u članku Nacionala.

Zagrljaj Karamarka i Periše Čakarun

Prema pričama iz kuloara, Čakaruna su protežirali Tomislav Karamarko i Milijan Brkić kada su vodili SOA-u, a poznato je i da je uspon aktualne šefice IMS-a Periše Čakarun započeo nakon objavljivanje njene fotografije s Karamarkom. Bilo je to iz predizborne kampanje 2015., a tadašnja HTV-ova reporterka sjedi u autobusu zagrljena s Karamarkom, izgledaju kao stari prijatelji.

U svakom slučaju, teško je povjerovati da je Kolinda svojim spominjanjem korupcije u SOA-i i izjavi da je potrebno kadrovsko provjetravanje mislila samo na slučajeve Preosta i Grdića, koje danas spominje. Javna je tajna da je SOA-a snimajući Mamića snimila i predsjednicu, da je Kolinda zbog svojeg izbora društva upala “u mjere” koje je SOA provodila, pa se postavlja pitanje kakve materijale tajna služba ima o aktualnoj predsjednici. 

Šeks je spominjao da postoje Kolindine kompromitirajuće snimke

HDZ-ov stari lisac Vladimir Šeks je na samom početku kampanje prije par mjeseci spomenuo da se u kuloarima priča da postoji nekakva kompromitirajuća Kolindina snimka koja će uoči izbora biti puštena u javnost. Špekuliralo se da će to biti prizori s rođendanske zabave koju je za Kolindu organizirao Mamić, ali zasad ništa takvo nije iscurilo.

Predsjedničino podsjećanje da ona ima ovlasti nad tajnim službama stoga se može shvatiti i kao svojevrsna prijetnja da joj se ne zamjeraju i ne svrstavaju se u kampanji.

Smjena Mate Radeljića i SOA-ina uloga u njoj

S druge strane, postoje i primjeri kada je SOA za Kolindu odrađivala prljave zadatke, primjerice smjenu njenog savjetnika za unutarnju politiku Mate Radeljića.

On je ovako opisao svoju smjenu u priopćenju za javnost: “Odluku o mom razrješenju priopćio mi je 5.12.2018. u kafiću 'Torte i to', Grahorova 5, u Zagrebu, šef kabineta ravnatelja SOA-e Davor Franić. Taj dan (srijeda) bio sam u Sisku s Predsjednicom Republike u sklopu izmještenog ureda. Franić me nazvao oko 13 sati sa zamolbom da se hitno sastanemo nakon što se vratim iz Siska. Sastali smo se u 18 sati. Odmah na početku razgovora rekao mi je da je od ravnatelja SOA-e Daniela Markića dobio zadatak da obavi sa mnom razgovor, a da je Markić taj zadatak dobio od Predsjednice Republike. Priopćio mi je da Predsjednica ide u rekonstrukciju ureda i da ja neću više biti njezin savjetnik. Rekao mi je da mu je jako neugodno što je on dobio tu zadaću, ali da je mora izvršiti.”

Radeljić je još dodao da mu je Franić zaprijetio kako bi ga mogao pregaziti autom ako bude stvarao probleme predsjednici.

Kolinda kao generator zloupotrebe tajnih službi?

Nikada nije do kraja razjašnjeno što se tu dogodilo. Kolinda je, naravno, poricala Radeljićevu verziju, no ako je bivši savjetnik govorio istinu, to znači da je predsjednica zloupotrijebila tajnu službu da bi riješila jedno kadrovsko pitanje u Uredu predsjednice.

Sve to znači i da ako se Kolinda doista želi boriti protiv korupcije u tajnim službama, morat će se boriti i protiv same sebe.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz predsjedničke izbore instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: predsjednički izbori

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više