Zelenskij je smijenio prijatelja iz djetinjstva. Pozadina je jako opasna za Ukrajinu

Foto: EPA

Ivan Čović je inženjer strojarstva, dvostruki prvak Hrvatske u judu i osvajač medalja s europskih i svjetskih kupova. Ivan je po majci podrijetlom iz istočne Ukrajine, iz Luganska. I dan danas vezan je za Ukrajinu. Za Index piše o događajima u ovoj zemlji, odnosima među ljudima te situacijama koje su dovele do ruske agresije.

PREDSJEDNIK Zelenskij je dekretima smijenio čelnika Službe sigurnosti Ukrajine (SBU) i glavnu tužiteljicu iz Glavnog tužiteljstva Ukrajine (GPU). Posebno je zanimljivo što je smijenio čelnika SBU-a Ivana Bakanova jer ga je s njim dijelila veza iz djetinjstva i kojem je povjerio vođenje predsjedničke kampanje.

Oboje su smijenjeni radi sličnog razloga. Otpušteni su na temelju članka 47. Disciplinskog statuta Oružanih snaga Ukrajine koji kaže: "Neobavljanje (nepravilno obavljanje) službene dužnosti, koje je prouzročilo ljudske žrtve ili druge teške posljedice ili je stvorena ugroza od nastupanja takvih posljedica, temelj je za udaljavanje takvog pripadnika od obavljanja službene dužnosti."

Otvorene stotine slučajeva protiv dužnosnika

Također, predsjednik Zelenskij je u svom obraćanju rekao da su otvorene stotine slučajeva protiv dužnosnika iz ta dva ureda pod optužbom za veleizdaju. Pod tim se podrazumijeva pomaganje Rusiji u njenoj invaziji na Ukrajinu.

 

Spomenuo je kako je više od 60 zaposlenika SBU-a i GPU-a ostalo na okupiranim teritorijima i da rade za novouspostavljenu rusku vlast te da je do toga dana u tijeku 651 kazneni postupak. Kazneni postupci su vezani za izdaju i kolaboracionističke aktivnosti djelatnika tužiteljstva, istražnih tijela i drugih tijela za provođenje zakona.

"Takav niz zločina protiv je temelja nacionalne sigurnosti države i veza koji su zabilježeni među zaposlenicima agencija za provođenje zakona Ukrajine i specijalnih službi Rusije te postavlja vrlo ozbiljna pitanja relevantnim čelnicima. Na svako od ovih pitanja dobit će se pravi odgovor."

Ivan Bakanov

Ivan Bakanov je bio vođa predsjedničke kampanje sadašnjeg predsjednika Zelenskog i njegov školski prijatelj. Završio je ekonomski fakultet u Kijevu, a sa Zelenskim je radio i u studiju Kvartal 95, tvrtki za produkciju zabavnog programa.

Dolaskom Zelenskog na vlast 2019. godine, Bakanov je imenovan za osobu od povjerenja na mjesto zamjenika načelnika SBU-a. Već nakon tri mjeseca s pozicije zamjenika postavljen je na mjesto šefa SBU-a, nakon što je ukrajinski parlament podržao taj prijedlog.

Pod Bakanovljevim vodstvom SBU je imao nekoliko zapaženijih akcija poput uhićenja jednog od vođe i zapovjednika ISIL-a Al-Bare Shishanija, koji je uhićen na teritoriju Ukrajine. Također, otkriveno je nekoliko korupcijskih shema, naročito u sferi obrane. U tim akcijama je osuđeno pedeset ukrajinskih dužnosnika. Pod njegovim vodstvom je i zaplijenjena najveća količina krijumčarenog duhana u povijesti Ukrajine.

Imenovanje Bakanova

Prije nekih mjesec dana je na portalu Politico izašao članak u kojem su objavljeni razgovori s dužnosnicima bliskim predsjedniku Zelenskom i jednim zapadnim diplomatom. Sugovornici su ostali anonimni, ali s obzirom na to da su tada najavljivali smjenu upravo Bakanova, vrijedi podsjetiti na njihove riječi.

U tom članku se navodi kako su tada predsjednik Zelenskij i šef sigurnosti Bakanov bili u lošim odnosima te da su razgovarali samo poslovno. Još 2019. godine je oporba kritizirala imenovanje Bakanova, a najjači argument je bio njegovo (ne)iskustvo u ovakvom poslu. Ipak, oporba nije mogla spriječiti imenovanje Bakanova.

Nakon ruske invazije ploča se okrenula te prema riječima dužnosnika mnogi su smatrali da Bakanov nije adekvatno odgovorio i da nije ispravno zapovijedao ovim velikim sustavom.

Naime, sustav vladinih agenata se sastoji od preko 30.000 ljudi. Usporedbe radi, FBI ima 35.000 zaposlenih ljudi, dok britanski MI5 ima 4400 zaposlenih. Ovako široka agentura tipična je za post-sovjetski prostor, dijametralno suprotna od zapadnih okvira, čije su (službene) agenture puno manje.

SBU u ratu

Kada je krenula ruska invazija na Ukrajinu, neki potezi lokalnih šefova uprave SBU-a bili su potpuno neshvatljivi. Najbolji primjer je grad Herson. General Serhij Krivoručko, šef uprave hersonskog SBU-a, naredio je svojim časnicima da evakuiraju grad prije nego što su ruske trupe ušle u grad, što je navodno bilo protivno naredbi predsjednika Zelenskog.

U isto vrijeme je pomoćnik generala i šef lokalnog Antiterorističkog centra (ATC), pukovnik Igor Sadohin, navodno dojavio ruskim snagama koje su dolazile s Krima lokacije ukrajinskih mina na terenu, dok je sam Sadohin s ostalim agentima lokalnog SBU-a bježao na zapad.

Herson je bio prvi veliki grad koji je ruska vojska zauzela u prva dva tjedna invazije. Spominje se i kako je lokalni SBU propustio srušiti most prema Krimu, što bi usporilo rusku vojsku.

Osim toga, SBU je naknadno identificirao suradnike ruskih službi, poput civila koji su pomagali ruskoj vojsci u Hersonskoj oblasti, u zamjenu za novac ili bolji život pod ruskom vlašću. Također, u Hersonskoj oblasti je ostala politička struktura na čelu s izabranim gradonačelnikom Vladimirom Saldom, koji je u tijeku ruske okupacije Hersona govorio kako Herson smatra dijelom Ukrajine te se protivio stvaranju tzv. narodne republike na području Hersonske oblasti.

Visoki dužnosnik SBU-a pobjegao netom prije rata, uhićen u Srbiji

Posebno je zanimljivo da je neposredno prije ruske invazije iz zemlje pobjegao i visoki dužnosnik SBU-a general Andrij Naumov. On je bio šef odjela za unutarnju sigurnost SBU-a, što znači da je Naumov bio odgovoran za kontrolu onih koji bi "preokrenuli kaput" i pomogli ruskoj vojsci.

Upravo je Naumov uhićen 7. lipnja na teritoriju Republike Srbije blizu granice s Republikom Sjevernom Makedonijom, gdje su ga pronašli s vozačem i 600.000 eura, 125.000 dolara i najmanje dva vrijedna smaragda.

Znakovito je da Naumov nije tražio pomoć ukrajinske ambasade, iako je na to imao pravo. Kijev je zatražio od Republike Srbije njegovo izručenje. Predsjednik Zelenskij mu je 31. ožujka oduzeo čin generala, kao i Krivoručku. Zanimljivo je da je Naumova 2019. godine u SBU postavio baš Bakanov.

Jedan visoki dužnosnik je u već spomenutom članku na portalu Politico komentirao i druge lokalne šefove SBU-a. Tada je rekao: "Postoji mnogo šefova lokalnih SBU-ova koji su se ponašali čudno. Neki su pobjegli. Jedan je u Černihivu zapalio zgradu lokalnog SBU-a bez ikakvog razloga, zato što je rekao da nema vremena izvaditi sve dokumente. Policija i druge agencije za provođenje zakona u gradu uspjele su ukloniti osjetljive dokumente iz ureda."

Čišćenje SBU-a

Naravno, nije čudno da se jedna strana služba poput ruske FSB infiltrirala u ukrajinsku službu, to je nešto što sve obavještajne agencije na svijetu rade. Ono što je za Ukrajinu ozbiljno pitanje jest u kojoj mjeri je to Rusija uspjela napraviti.

Strateški grad Herson je "šaptom" pao, mostovi koji su trebali biti srušeni nisu srušeni, a postavljene mine su ostale beskorisne. Stoga, nakon što je prije nekoliko mjeseci predsjednik Zelenskij smijenio dva visoka dužnosnika SBU-a u Hersonskoj oblasti te ih proglasio izdajicama, na kraju je smijenio i svog dugogodišnjeg prijatelja i suradnika.

Teško je zasad reći, no izgleda da se Bakanova neće proglasiti za izdaju, već će ga se samo smijeniti. Bakanov vjerojatno nije bio "ruski" igrač, ali jednostavno kada se događaju ovakvi skandali u sigurnosnoj službi u ovakvom trenutku, odgovornost mora pasti na prvog čovjeka službe.

Veliki izazov za Ukrajinu i bitna stavka za daljnji tijek rata

Nakon prvih mjesec dana rata smatralo se kako je ruska vojska doživjela neuspjeh jer nije zauzela velike gradove poput Kijeva i Harkiva. To se pripisalo pogrešnim procjenama obavještajne službe Rusije te složnošću ukrajinskog SBU-a.

Iako je ruska sigurnosna služba (FSB) zaista imala svojih problema, a dokaz tome je 150 smijenjenih agenata i dužnosnika FSB-a među kojima je i šef pete službe FSB-a Sergej Beseda, izgleda da je jedan dio obavještajne i sigurnosne strukture Ukrajine radio za ruske službe.

Budući da je ruska vojska s lakoćom zauzela Hersonsku oblast, ključnu točku preko koje je ruska vojska povezala Krim s kopnom, nastavila se spajati na Donbas i odvojila Ukrajinu od mora, netko je morao platiti cijenu toga. Tim protuobavještajnim aktivnostima nanesena je velika šteta obrani Ukrajine te je Ukrajina ostavljena izloženom za daljnje napade ruske vojske.

Sada je pred predsjednikom Zelenskim i ukrajinskom vladom velik izazov budući da se osim vanjske ugroze moraju boriti i s unutrašnjim strukturama. Prvi cilj je svakako postaviti na čelo SBU-a čovjeka koji će moći uspostaviti novu hijerarhiju u sustavu, koji ima dovoljno iskustva u vođenju takvih sistema i koji je, najbitnije od svega, pouzdan. Uspostava kontrole SBU-a će biti bitna stavka za daljnji tijek rata.

Pročitajte više