Što se zapravo događa sa Sjevernom Korejom?

Foto: FAH

POSLJEDNJIH nekoliko dana bilo je posebno zastrašujuće na inače nestabilnom Korejskom poluotoku. Sjevernokorejski režim održao je masivnu vojnu paradu povodom nacionalnog praznika, izveo neuspjelo testiranje projektila i zaprijetio nuklearnim ratom SAD-u.

>>Pitali smo vojnog analitičara: Hoće li sutra zaista početi rat SAD-a i Sjeverne Koreje?

>>NOVA PRIJETNJA "Bilo kakva američka akcija u Sjevernoj Koreji izazvat će totalni rat"

>>SAD PRIJETI SJEVERNOJ KOREJI "Naše strpljenje je potrošeno, sve opcije su na stolu"

A predsjednik SAD-a DonaldTrump poslao je, uz udarnu grupu predvođenu nosačem aviona prema sjevernokorejskoj obali, i potpredsjednika Mikea Pencea u posjet Južnoj Koreji, gdje je ovaj poručio kako je "razdoblje strateškog strpljenja" Washingtona s Pjongjangom "završeno" te da su "sve opcije na stolu".

Ratoborna retorika SAD-a prema Sjevernoj Koreji, no kako piše Vox, razlika Trumpove administracije u odnosu na njegove prethodnike Baracka Obamu i Georgea Busha je u tome što Bijela kuća sada otvoreno prijeti vojnom akcijom u cilju zaustavljanja sjevernokorejskog nuklearnog programa. Ove prijetnje, naravno, nisu ostale neuzvraćene.

Kriza počela prošlu srijedu

Nagla eskalacija tenzija pokazuje da bi upravo Sjeverna Koreja, a ne Rusija ili Islamska država, mogla predstavljati najozbiljniji sigurnosni izazov s kojim se Trump mora pozabaviti u skorije vrijeme.

Kriza je počela prošlu srijedu, kada su u medijima počeli kružiti izvještaji o pripremama režima Kim Jong-una za novi nuklearni pokus. "Američka vlada i drugi izvori kažu da je DPRK (Sjeverna Koreja) navodno postavila atomsku bombu u (podzemni) tunel i da bi je mogla detonirati u subotu ujutro po korejskom vremenu", objavio je tako na Twitteru Steve Herman iz Voice of America.

 

 

U isto vrijeme, strani reporteri koji su se nalazili u Sjevernoj Koreji kako bi, na poziv režima, popratili subotnju vojnu paradu, naglo su poslani na autobuse i odvedeni u nepoznatom smjeru. Prethodno im je rečeno da očekuju "velik i važan događaj" toga dana, zbog čega su mislili da ih se vodi na mjesto nuklearnog testiranja.

 

 

Umjesto toga, odvedeni su da svjedoče Kimovom otvaranju nove ulice -  "ulice na visokoj razini socijalističke civilizacije" po riječima režima. To je bilo veliko iznenađenje o kojem se radilo, izgleda.

 

 

 

Najava američkog preventivnog udara demantirana

Ipak, glasine o novom nuklearnom pokusu nisu prestale, a NBC je u četvrtak objavio vijest, na temelju anonimnih obavještajnih izvora, o mogućem preventivnom vojnom udaru SAD-a kojim bi se spriječilo testiranje. Takva bi akcija, naravno, lako dovela do totalnog rata Sjeverne Koreje i njenog južnog susjeda i američkog saveznika, uz ogromne civilne žrtve.

Srećom, kako se čini, NBC je bio u krivu. Brojni vojni i obavještajni dužnosnici proglasili su informaciju o vojnoj akciji "potpuno pogrešnom", "suludom" i "ekstremno opasnom", kako prenosi Fox News.

Sjeverna Koreja je ipak, nakon subotnje vojne parade povodom "Dana sunca" - obljetnice rođenja utemeljitelja režima Kim Il-sunga, izvela testiranje. No nije se radilo o atomskoj bombi, već o balističkom projektilu koji je eksplodirao čim je lansiran.

Novi šerif u gradu

Testiranje je izvedeno samo nekoliko sati prije dolaska Pencea u Južnu Koreju, koji je sa same granice demilitarizirane zone između dviju zemalja zaprijetio Sjevernoj Koreji da ne "iskušava snagu i odlučnost američkih oružanih snaga" kojima je "svijet posvjedočio u Siriji i Afganistanu".

Do nedavno je bilo upitno radi li se ovdje o promjeni strategije Washingtona u odnosu na bivšeg predsjednika Obamu ili samo o promjeni retorike. I njegova administracija je pokušavala privoljeti Kinu da pomogne u zauzdavanju svoje saveznice Sjeverne Koreje. Isto tako, još je Obama inicirao postavljanje antiraketnog sustava THAAD u Južnu Koreju.

No sa slanjem nosača aviona Carl Vinson u pratnji krstarice i dvaju razarača, potez je koji daje definitivnu težinu prijetnjama iz Bijele kuće. Stoga je moguće da sjevernokorejska nije završila, već da tek počinje. Novi "šerif" je u Washingtonu, a njegove akcije u Siriji i Afganistanu potvrđuju da ne oklijeva upotrijebiti nadmoćnu vojnu silu, bez obzira na posljedice. Hoće li to napraviti u Sjevernoj Koreji uvelike ovisi o postupcima "odmetnika" Kima.

Pročitajte više