Što stoji iza pokolja vojnika u ruskoj bazi? Svjedok: Zapovjednik je uvrijedio Alaha

Foto: Profimedia

KAOTIČNA ruska mobilizacija vojnika za rat u Ukrajini kulminirala je ovog vikenda viješću o pokolju u vojnoj bazi, odnosno poligonu za obuku regruta Soloti u Belgorodskoj oblasti koja graniči s Ukrajinom. 

Dramatičnu vijest je, podsjetimo, u subotu potvrdilo rusko ministarstvo obrane, a prenijela ruska novinska agencija TASS, navodeći da su dvije neidentificirane osobe, državljani "bivših sovjetskih republika", otvorile vatru na vojnike i ubile njih 11, a još ih je 15 ranjeno. Ministarstvo obrane ustvrdilo je da se radi o "terorističkom napadu".

"Teroristi su otvorili vatru na osoblje postrojbe tijekom obuke s dobrovoljcima koji su htjeli sudjelovati u specijalnoj vojnoj operaciji. Teroristima je uzvraćena vatra i ubijeni su", stoji u njihovom priopćenju. I dok ruski režimski izvori ne navode okolnosti ni motive ovog pokolja, informacije polako dolaze s drugih strana. 

Navodni svjedok: Ubijena su 22 vojnika, ne 11

Tako je neovisni ruski list Sota objavio, a još jedan takav list, Meduza, prenio tvrdnju navodnog svjedoka da su čak 22 vojnika ubijena u pokolju - dvostruko više od službenog izvještaja. Usto, navodi da su vatru otvorila tri, a ne dva napadača te da je treći napadač uspio pobjeći. 

Ukrajinski proruski bloger Anatolij Šarij objavio je fotografije s poligona na kojima se vide ljudska tijela kako leže na tlu - točnije, 13 tijela. 

Još zanimljivije, neovisna ruska medijska kuća Astra objavila je intervju s navodnim svjedokom pokolja u ruskoj bazi, a britanski vojni analitičar i autor Chris Owen objavio je na Twitteru prijevod tog članka. Meduza se također poziva na izvještaj Astre.

Istinitost ovog svjedočanstva zasad je nemoguće provjeriti, što napominje i sama Astra. Svjedok kaže da je do pucnjave došlo zbog svađe muslimanskih i kršćanskih vojnika. 

Drugi svjedok: Napadači su bili muslimani, zapovjednik im je rekao da je Alah kukavica

Novinari Astre u članku tvrde da su uspjeli razgovarati s vojnikom koji se trenutno nalazi u bolnici u gradu Valujki, a koji tvrdi da je ranjen tijekom pucnjave na poligonu Soloti i da je vlastitim očima vidio incident. Astra nije objavila ime vojnika zbog njegove sigurnosti.

"Sve je počelo tako što su neki naši vojnici - Dagestanac, Azerbajdžanac i Adig - rekli da 'ovo nije naš rat' i pokušali napisati izvješće da ne žele više služiti. Potpukovnik Andrej Lapin, kada je to saznao od zapovjednika satnije, okupio je sve i počeo govoriti da je 'ovo sveti rat'. Sve se događalo ujutro na mimohodu, gdje se postrojava, intonira himna", ispričao je svjedok.

"Izbio je sukob, ljudi su se počeli naguravati, među njima i nekolicina iz mog društva. Tadžici su rekli Lapinu da sveti rat znači (samo) rat između muslimana i nevjernika. Lapin je rekao da 'Alah mora biti kukavica ako ti ne dopusti da se boriš za zemlju kojoj si se zakleo'. Ja mislim da je to ono što je najviše boljelo, rečenica da je 'Alah kukavica'", nastavio je svjedok.

"Izraz je šokirao mnoge ljude - one koji su stajali tamo na paradi. Jer i mi među časnicima imamo muslimana, i Baškira i Tatara. Nakon postrojavanja Rusi i muslimani su nastavili sukob, nakon čega su se svi razišli i, činilo se, smirili." 

"Trojica Tadžikistanaca donijela su automatske puške i ustrijelila našeg zapovjednika"

"I sat i pol kasnije, oko ručka, sve su nas poslali u streljanu, a trojica Tadžikistanaca, koji su služili po ugovoru, donijela su automatske puške, s bojevim streljivom, i ustrijelila našeg zapovjednika, potpukovnika Lapina. Preminuo je na mjestu."

"I počeli su neselektivno pucati. Na poligonu je bilo i ugovornih vojnika i mobiliziranih. Vidio sam samo mrtve, kojih je bilo 29. Trideseti je bio potpukovnik Lapin. Ovo ne uključuje dva Tadžika; računajući i njih, ubijene su 32 osobe. Ne znam točno koliko je ranjenih, neki su već helikopterom prevezeni u Belgorod, a neki su sada u Valujki sa mnom", tvrdi svjedok, koji je i sam navodno musliman i pripadnik jedne od brojnih neruskih manjina.

"Dvije-tri minute prije početka pucnjave nama muslimanima je rečeno da se sklonimo. Sjećam se imena strijelaca: Bikzot - on je stariji vodnik, drugi - Anuše, a treći - mlađi vodnik Ami. Ne sjećam se njihovih prezimena. Mlađi narednik Ami se izvukao." 

"Zastavnik Semjonov je ubio dvojicu napadača. U tom trenutku Semjonov je bio u prostoriji gdje se drže kutije sa streljivom, gdje ih dobivamo. Imao je svoj vojni pištolj, nije bio nazočan pucnjavi, čuo je što se događa, izašao i ustrijelio oba Tadžika.

"Pogodio je i Amija u rame, ali Ami  je uspio pobjeći. Prešao je preko žice gdje je bila ograda, to čak i nije bila ograda, nego savijena žica - tu su neki išli u grad kad se nije moglo proći kroz punkt."

"Tadžici (koji su otvorili vatru) bili su osobito žestoki pobornici svoje vjere. Stalno su se svađali jer nisu smjeli klanjati namaz na vrijeme i nisu im dali prostoriju za molitvu", dodao je ranjeni svjedok. 

Iz svjedočanstva, ako je istinito, proizlazi da je motiv napadača bio vjerske prirode, ali da je otpor slanju na ukrajinsko bojište bio temeljni razlog sukoba. Isto takvo nezadovoljstvo, pogotovo u siromašnim manjinskim zajednicama diljem Rusije, gledamo od početka mobilizacije koju je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio.

Pročitajte više