Pitali smo analitičare hoće li takozvana afera koštati Puljka pobjede na izborima

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL/Boris Scitar/PIXSELL

AFERA s privatnom prepiskom suradnika bivšeg splitskog gradonačelnika Ivice Puljka, koju je objavio Večernji list, jedna je od glavnih temi u javnosti od nedjelje navečer.  

Pritom se Split nalazi usred predizborne kampanje u kojoj se za novi gradonačelnički mandat kandidira Puljak.

>> Ivica Puljak: Ispada da je zločinac netko tko je tražio partnericu za seks

Nema sumnje da će sve što se dogodilo s Lukom Baričićem i Bojanom Ivoševićem imati utjecaja na konačni rezultat dolazećih lokalnih izbora. Podsjetimo, Ivica Puljak i Ivošević su podnijeli ostavke i isprovocirali izbore i za gradonačelnika i za Gradsko vijeće Splita, nadajući se boljem rezultatu i stabilnijoj većini.

Sada je pitanje hoće li se stvari doista tako razviti. U politici je tjedan vječnost, kako se to inače kaže. Nema sumnje da je ova takozvana afera utjecala na politička kretanja u Splitu. Kako točno?

Žarko Puhovski: Puljak je izgubio podršku malograđana koji se skandaliziraju na spomen seksa

Za komentar smo pitali političkog analitičara Žarka Puhovskog.

Puljak je dao ostavku uvjeren da će pobijediti na novim izborima, a sada se našao u situaciji da se u finišu kampanje bavi temom kojom se sigurno ne želi baviti. 

“Meni se činilo da nije tako sigurno da Puljak pobjeđuje na novim izborima kada ih je isprovocirao. Sada mi se ne čini da mu je sve ovo jako naštetilo. Sada je izgubio manji dio podrške, ali onih malograđana koji se skandaliziraju na sami spomen seksa. Nema u Europi države u kojoj je bilo manje seksualnih skandala u javnosti od Hrvatske. To je rezultat spoznaje medija da to baš i ne prolazi dobro u javnosti”, kaže Puhovski. Dodaje da to pokazuju i podijeljene reakcije javnosti na ovaj skandal.

On kao glavni problem ističe niski nivo inteligencije Luke Baričića i Bojana Ivoševića u toj cijeloj situaciji.

“Tko je u Beogradu čuo za Ivoševića među djevojkama od 17 godina? Kako vi kao nekakav političar možete uopće pomisliti da je netko preko vas zainteresiran za Ivoševića? Pokazali su nevjerojatnu nesposobnost razmišljanja. Te moralističke priče o seksu su ovdje irelevantne. Oni su u jednom trenutku doista vjerovali da komuniciraju s djevojkama iz Beograda. Možda njihov način komunikacije nije za pohvalu, ali nije skandal. Nedostatak inteligencije je skandal”, naglašava Puhovski.

Zašto Puljak stoji uz Ivoševića?

Što se tiče lažnog predstavljanja kao potencijalnog kaznenog djela čije su žrtve bili Baričić i Ivošević, Puhovski podsjeća i da postoje prijepori kada se policija upušta u slične akcije. 

“Ivoševićeva je funkcija da bude veza između intelektualca Pulja i širokih narodnih masa. On je veza sa splitskim pukom. Neki će honorirati to što se Puljak ne odriče svojih ljudi. Paradoks je to što je to inače kvaliteta za drugu stranu u politici. Puljak je promašio dio svojeg biračkog bazena”, smatra Puhovski.

Zato je Kerum jedini koji točno zna tko su njegovi glasači, kaže Puhovski.

“Kerum se pravi da ne zna reći neke riječi, ali on nije glup. Kerum igra svoju ulogu za svoju publiku. Kerum je ozbiljan kandidat za drugi krug. On uzima Đogašu dio glasača. Đogaš je kao i Puljak distanciran od svojeg glasačkog tijela. Njegov je protukandidat Kerum, a ne Puljak, jer se on s Kerumom bori za isto glasačko tijelo. Đogaš to ne shvaća. Također, ona nema punu stranačku potporu”, kaže.

Drugi krug: Puljak vs. Kerum

Puhovski predviđa da bi u drugi krug mogli ići Puljak i Kerum te da bi najveći utjecaj na rezultat mogla biti izlaznost.

"Puljak je u boljoj situaciji u drugom krugu, ali postoji jedno važno pitanje u tom kontekstu. Moguće je da će sve ovo dijelu glasača ogaditi izlazak na izbore. A to je lakše postići kod lijevo-liberalnih glasača”, smatra ovaj analitičar. U tom kontekstu bi onda mogao profitirati Kerum.

“Puljak po mojem uvjerenju nije sposoban političar, ali ima dobre namjere, što god to značilo. Kerum također nije sposoban, a namjera mu je da se malo okoristi pozicijom gradonačelnika. No ostali su kandidati još slabiji i nisu se istaknuli”, objašnjava Puhovski.

Paradoksalno, Puljak vjerojatno ne može očekivati preokret u Gradskom vijeću te će se i nakon ovih izbora ako pobijedi morati baviti istim problemom kojim se bavio kad se odlučio na ostavku i izbore.

Puhovski smatra da je ova afera najava još gorih stvari u budućim kampanjama.

“Sada smo u situaciji kao kada bi u boksu borci skinuli svu zaštitu, rukavice i počeli se mlatiti. Kad to više nije boks, nego postaje makljaža. To će dugoročno biti čavao u lijesu politike u Hrvatskoj. To je politički prostakluk, a ne politička kultura. Bit će potreban veliki napor da se promijeni smjer u odnosu na ovaj politički primitivizam koji doživljavamo i koji se pojačava”, upozorava Žarko Puhovski.

Mirko Petrić: Pitanje je koliko će birača sada izaći na izbore

Razgovarali smo i sa sociologom Mirkom Petrićem, stručnim savjetnik pri Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar - Područni centar Split. 

Petrić je osobito istraživao društvene procese u povijesnoj jezgri Splita, objavivši od početka 1980-ih niz članaka o raznim kulturnim i političkim temama.

“Sigurno je da novonastala situacija neće pomoći Puljkovim nastojanjima da ponovo postane gradonačelnik. Smatram da su birači donijeli odluku o tome za koga će glasati već u trenutku kad su izbori raspisani: jedino pitanje je koliko će njih izaći na izbore. U tom bi pogledu Puljak, koji je još uvijek favorit u utrci, mogao doživjeti znatne štete”, kaže Petrić.

"Izgledni kandidati za drugi krug su Puljak i Đogaš"

On kao dva ključna kandidata za drugi krug vidi Puljka i Đogaša.

“Od dva izgledna kandidata, Puljak je bio onaj koji može prikupiti glasove i dijela biračkog tijela koje nije posve identificirano s njegovim idejama, ali 'ne može glasati za HDZ'. Sad će možda neki od tih birača ostati kod kuće, jer im se više ni Puljak neće činiti kao manje zlo. S druge strane, Đogašev uspjeh na izborima ovisit će o tome koliko će se 'izvornih HDZ-ovaca' prisiliti disciplinirano glasati za njega, iako sigurno nije kandidat po njihovoj mjeri i očekivanjima”, smatra.

Duboka šteta koju bi Puljku i sada, a i ako osvoji gradonačelnički mandat, mogla nanijeti ova afera jest remećenje odnosa s vijećnicima i simpatizerima Mosta, ističe Petrić.

“Mediji su izvijestili o istraživanjima koja su pokazala da dobar dio glasača Mosta nema problema podržati Puljka za gradonačelnika. Sada to može barem djelomično biti dovedeno u pitanje, jer je Puljak zašao na teren na kojem se operira moralizatorskim diskursom. To je dosad izbjegavao, svodeći politiku na tehnokratsko, 'dobro upravljanje na korist građanima', u kojem navodno nema mjesta za ideologiju. Sada je, međutim, zagazio u teme seksualnosti i ćudoređa, koje podižu obrve njegovih politički inače logičnih partnera”, kaže ovaj sociolog.

Zašto je ključan odnos Centra i Mosta?

Petrić stranku Centar i Ivicu Puljka smješta desnije nego što se to u javnosti percipira.

“Bivšeg se splitskog gradonačelnika najkraće može opisati kao 'neoliberalnog tehnokrata'. To znači da u njegovom 'liberalizmu' izostaje demokratska komponenta, odnosno sposobnost artikulacije liberalno-demokratskih vrijednosti. Umjesto toga, jedina je mantra Puljka i njegove stranke da su protiv HDZ-a, korupcije i krađe te za 'čiste račune' i transparentnost”, ističe Petrić.

Za njega su Puljak i Most “politički logični partneri, sve dok ideologija i ćudoređe ne uđu u igru”. A sada vidimo u kakvoj smo situaciji.

>> Podsjetimo tko su ljudi koji se zgražaju nad porukama Baričića i Ivoševića

"Sposobni političari moraju očekivati takve podvale"

Petrić upozorava da je ovo zabrinjavajuća, ali ne iznenađujuća pojava u načinu vođenja političke kampanje u Hrvatskoj.

“Ovakve su afere i ovakve tehnologije diskreditiranja već odavno dio predizbornih borbi u svim zemljama u kojima birači uopće imaju pravo izaći na izbore. Digitalni mediji i društvene mreže omogućile su lakši dolazak do političkih suparnika, njihovo praćenje, kao i izvedbu akcija koje ih mogu kompromitirati, a u kojima često politički 'zakopavaju' sami sebe”, kaže.

“Pitanje je samo koliko su se akteri u političkom procesu sposobni nositi s njima. Moglo bi se, dakle, reći da nije 'obavještajno podzemlje' i ovakve akcije nešto što karakterizira postsocijalistička društva, nego da je 'postsocijalističko' i demokratski nevješto upravo očekivanje da toga u politici neće biti, nego da će se u novim demokracijama sve odvijati kao u snovima onih koji su u jednostranačkom sustavu željeli 'zapadnu višestranačku demokraciju'. Sposobni političari, uz sve druge probleme u političkom procesu, moraju znati izaći na kraj i s ovakvim problemima, štoviše moraju ih očekivati u svom djelovanju”, naglašava ovaj sociolog.

Naivnost u politici

Podsjeća da je Ivošević već imao problema u prvoj predizbornoj kampanji s antisemitskim ispadom, a Puljak s videom na kojem pjeva ustašku pjesmu.

“Umjesto da uče na onome što im se kao stranci i koaliciji već dogodilo, akteri dopuštaju sebi biti toliko neoprezni da postaju 'žrtve prevare i lažnog predstavljanja'. Čini se da im ni u jednom trenutku nije palo na pamet da su, osim što su prijatelji, i političari, te da su i kao takvi ne samo pod povećalom javnosti, nego i zlonamjernih političkih protivnika koji će svaku njihovu grešku iskoristiti protiv njih. Riječ je o doista u politici rijetko viđenoj naivnosti”, kritizira Petrić.

Podsjeća da dopisivanje preko interneta i društvenih mreža za ostvarenje romantičnih i seksualnih kontakata nije, naravno, protuzakonito. 

“Ali nije ni odviše mudro, u okolnostima u kojima nemamo načina provjeriti s kim se dopisujemo i u kojima možemo očekivati političke opstrukcije”, kaže.

Petrić smatra da je Luka Baričić postupio na način koji bi se očekivao u razvijenim demokracijama, tako što je objavio kraj vlastite političke karijere, odnosno da neće zauzeti mjesto u gradskom vijeću, ako bude izabran. 

Je li Puljak sam sebi naštetio svojom reakcijom na skandal?

Puljak je pogrešno nastupio, smatra ovaj sociolog.

“Puljak je, pak, učinio upravo ono što su njegovi politički protivnici mogli priželjkivati. Zagazio je u moralistički diskurs, i to biblijskog predznaka, a onda napao istaknutog predstavnika stranke od čijih glasača je do jučer očekivao glasove na predstojećim izborima”, smatra Petrić.

“Doista, 'onaj tko od nas nije imao seksualne maštarije, neka baci prvi kamen', nije baš rečenica kojom je Mostovim biračima mogao približiti svoju poziciju, pogotovo kad nakon toga uslijedi navođenje navodne ljubavne afere prvaka te stranke Bože Petrova i konstatacija da njegova stranka tada nije rekla ništa 'jer što nas briga što čovjek radi između svoja četiri zida'”, nastavlja.

“Konačno, Puljkova izjava o tome da je riječ o aferi koja je specifična zbog nerazumijevanja seksualnosti osoba s invaliditetom, opravdano je od političkih suparnika - ponovno iz Mosta - i medija proglašena uvredom osobama s invaliditetom. Ukratko, iako afera nije potekla od njega, niti imala njega za primarni cilj, može se reći da je svojim reakcijama nakon nje stranci i vlastitim izgledima na izborim naštetio najviše upravo Puljak”, zaključuje Petrić.

"Puljka žele eliminirati"

Za kraj smo ga pitali tko profitira od ovog skandala.

“Odgovor na ovo pitanje kratak je i jasan: Puljkovi politički protivnici. Bez policijske forenzike, teško je naravno reći tko su konkretni počinitelji, ali jasno je da su to oni kojima je cilj da Puljak ne bude izabran za gradonačelnika na predstojećim izborima”, kaže ovaj sociolog.

“No treba na kraju reći da to ne znači nužno da su aferu iskonstruirali krugovi povezani s političkim strankama. U Splitu se u turizmu i s njim povezanim djelatnostima okreće veliki novac, pa cilj eliminacije Puljka kao političkog čimbenika može imati bilo tko čiji se poslovni planovi ne uklapaju u Puljkov dosad pokazani način vođenja lokalne politike”, zaključuje Mirko Petrić svoju analizu za Index. 

Pročitajte više