Što vozila vojne policije rade na očevidu Banožićeve nesreće? Stigao odgovor MORH-a

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

MINISTAR obrane Mario Banožić sudjelovao je jutros u prometnoj nesreći u kojoj je poginula jedna osoba. Ministar je upravljao osobnim vozilom koje se sudarilo s kombijem. Vozač kombija je poginuo.

>> Banožić pretjecao po magli? Išao u lov, teže je ozlijeđen, poginuo otac dvoje djece

Nesreća se u 6:15 dogodila na izlazu iz Vinkovaca u smjeru Županje. Iz Opće županijske bolnice Vinkovci potvrđeno je da je ministar teže ozlijeđen, a glasnogovornik vlade kaže da nije životno ugrožen. Prevezen je iz vinkovačke bolnice u KBC Osijek. Prema posljednjim informacijama, Banožić ima nagnječenje mozga.

Kad se nesreća dogodila, Banožić je, kako se doznaje, išao u lov. U nesreći je poginuo 40-godišnjak iz Privlake, otac dvoje djece. DORH je potvrdio da je Banožić po gustoj magli pretjecao kamion i izravno se sudario s kombijem koji je dolazio iz drugog smjera.

>> Svjedoci nesreće: Banožić je pretjecao kamion po magli, izravno se zabio u kombi

Na očevidu i vozila vojne policije

Kako je vidljivo na fotografijama i snimkama s očevida, ondje su bila i vozila vojne policije. Budući da je Banožić u trenutku nesreće išao u lov i u nesreći je sudjelovao privatnim vozilom u privatno vrijeme, poslali smo upit MORH-u po kojoj osnovi na očevidu postupa vojna policija. 

"Policija, sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, redovito izvještava vojnu policiju o postupanju prema djelatnicima MORH-a i pripadnicima Glavnog stožera Oružanih snaga (GSOSRH), koja u tom slučaju izlazi na mjesto događaja i prikuplja podatke za potrebe bilježenja i izvješćivanja u skladu sa čl. 12. st. 1. tč. 11. Pravilnika o vojnopolicijskim poslovima.

U skladu s navedenim, očevid na mjestu događaja provodilo je nadležno državno odvjetništvo i policijski službenici MUP-a, odnosno nije se radilo o postupanju vojne policije u smislu provođenja očevida na mjestu događaja ili bilo kojeg drugog postupanja radi utvrđivanja okolnosti koje su dovele do predmetne prometne nesreće, nego samo o provedbi vojnopolicijskih poslova bilježenja i izvješćivanja", odgovorio je MORH.

Biljana Luburić, zamjenica županijskog državnog odvjetnika, kaže da vojna policija uvijek bude prisutna kada je u pitanju nesreća vojnog lica, ali ne utječe na očevid. 

Pročitajte više