Što za Hrvatsku znači presuda o Piranskom zaljevu?

Foto: Hina

ARBITRAŽNI sud u Haagu donio je presudu u slučaju graničnog spora Hrvatske i Slovenije prema kojoj je Slovenija dobila tri četvrtine Piranskog zaljeva te takozvani "junction", prolaz do otvorenog mora u kojem ima jednaka prava kao ostali.

>> IZ MINUTE U MINUTU Joško Joras podivljao, Plenković odgovorio Merkel, Cerar likuje


Iskusni diplomat Ivica Maštruko u razgovoru za Index komentirao je ovu presudu te izjavio kako Hrvatska ovime ne gubi ništa.

"Ovo ne možemo nazvati porazom hrvatske diplomacije kao ni nekim porazom Hrvatske jer iako se čini nepovoljna, Hrvatska zapravo ne gubi ništa. Teritorijalno more Hrvatske je formalno ostalo isto jedino što će more u širini od 2,5 milje biti pod režimom međunarodnih voda. Akvatorij pripada nama, ali će na tom dijelu svatko imati pravo plovidbe. No u slučaju neke nesreće na tom dijelu, Hrvatska mora intervenirati jer su to njene vode.

Ovime će se odvijati normalna komunikacija i pristup Slovenije otvorenom moru, Hrvatska iako je izašla iz arbitražnog spora ne bi trebala imati prigovora na ovu odluku", rekao je Maštruko.

>> Slovenija dobila tri četvrtine Piranskog zaljeva

"Njemačka nema ingerenciju u ovom sporu"

Na pitanje kako komentira poziv Njemačke koja je priopćenjem navela da Hrvatska mora poštivati ovu odluku, rekao je da ni Njemačka niti bilo koja druga članica EU nemaju ingerencije u ovom sporu. No, navodi kako će upravo ova odluka biti temelj svakog drugog spora ili bilateralnih dogovora sa Slovenijom.


Naveo je i kako je ovakva presuda bila očekivana te da je Arbitražni sud napravio jako dobar posao.

"Što se tiče granica na kopnu, Hrvatska i Slovenije mogu biti i zadovoljne, a i nezadovoljne. Ovo sa Svetom Gerom se znalo. Što se tiče razgraničenja u Istri tu su u pitanju bila samo 4 mala naselja u kojoj živi možda 10-ak stanovnika i ona su ostala u Hrvatskoj.

A inače, za ovu presudu na moru su praktički odgovorne omladinske radne brigade. Rijeka Dragonja je imala svoj tok, a 1950-ih je odlučeno da se područje močvare oko izlaska rijeke na more sanira.  Onda su omladinske radne brigade napravile kanal da se tok rijeke Dragonje usmjeri te da rijek utječe u Piranski zaljev. Sad je ta točka ulaska u Piranski zaljev uzeta kao točka razgraničenja zaljeva", rekao je Maštruko, još jednom dodajući kako ovo nije nikakav gubitak za Hrvatsku.


 

Pročitajte više