Što Židovi kažu na Putinovu tezu o "nacističkoj Ukrajini"?

Foto: Profimedia

OPRAVDAVAJUĆI svoju invaziju Ukrajine, ruski predsjednik Vladimir Putin više je puta izjavio kako je njegov cilj "denacifikacija" i zaustavljanje genocida nad Rusima u Ukrajini. Putin i njegovi eksponenti, poput ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, pokušavaju uvjeriti svijet da je invazija na Ukrajinu antifašistička borba i da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij zapravo (neo)nacist. Zelenskij je pritom židovskog porijekla.

Tako je Putin u svojoj objavi napada na Ukrajinu išao baš s tom retorikom. Rekao je da "ruska vojna operacija ima za cilj zaštititi ljude i da "okolnosti zahtijevaju odlučnu akciju Rusije". I naglasio je i da će "demilitarizirati i denacificirati Ukrajinu".

>> VIDEO Ovako je Putin objavio napad na Ukrajinu

Putinov uvjet za prestanak rata je "denacifikacija Ukrajine"

Kasnije je tezu o denacifikaciji (i demilitarizaciji) spomenuo i kao jedan od tri ruska uvjeta za prestanak rata, uz priznanje ruskog suvereniteta nad Krimom i osiguranje neutralnog statusa Ukrajine.

Iako je Ukrajina proteklih godina imala problema s ekstremno desnim pokretima, daleko je od nacističke države, kao i Zelenskij od neonacista. Uostalom, ukrajinski neonacisti su na izborima 2019. dobili tek 2 posto glasova, mnogo manje nego što ekstremno desne stranke znaju dobiti na izborima u brojnim članicama EU, koje očito nisu nacističke države. Zato i ne čudi što se Putinova propaganda ne prima u svijetu, s izuzetkom Srbije u kojoj ima dosta onih koji vjeruju da Putin vodi antifašistički rat.

Ruska vojska raketirala spomenik holokaustu

O tome kako Putinova "denacifikacija" izgleda u praksi svjedoči jučerašnje rusko raketiranje Memorijalnog centra Holokausta Babin Jar u Kijevu. Taj memorijalni centar izgrađen je na najvećoj europskoj masovnoj grobnici, gdje su nacisti ubili više od 33.000 Židova u samo dva dana 1941. godine.

Izrael je osudio granatiranje u blizini kijevskog spomenika Holokaustu u Babin Jaru, u kojemu je poginulo pet ljudi prema ukrajinskim navodima, ali Rusiju nisu spominjali.

"Pozivamo na očuvanje i poštovanje svetosti mjesta", rekao je ministar vanjskih poslova Yair Lapid, također izrazivši "žalost zbog gubitka ljudskih života" nakon ruske invazije na Ukrajinu prošlog tjedna. Slično je formulirana i izjava izraelskog ministarstva za dijasporu.

Izrael ne misli da je Ukrajina nacistička država

Iako je osudio invaziju i izrazio solidarnost s Kijevom, Izrael je rekao da drži otvorene kanale komunikacije s Moskvom u nadi da će pomoći u ublažavanju krize. Izraelu su također važne veze s Rusijom zbog stanja u susjednoj Siriji, gdje Moskva ima veliki utjecaj.

U svakom slučaju, Izrael očito nema stav da je suvremena Ukrajina nacistička država, kako tvrdi Putin.

>> Izrael osudio granatiranja kod muzeja Holokausta, Rusiju ne spominju

Jasniji u osudi je bio izraelski Svjetski centar sjećanja na Holokaust Yad Vashem, koji je u priopćenju izrazio "oštru osudu" onoga što je opisao kao "smrtonosni ruski napad nedaleko od spomen-područja Holokausta (u Babin Jaru)".

U priopćenju Yada Vashema dodaje se: "Pozivamo međunarodnu zajednicu da poduzme usklađene mjere za zaštitu života civila kao i ovih povijesnih mjesta zbog njihove nezamjenjive vrijednosti za istraživanje, obrazovanje i obilježavanje Holokausta."

Potresna poruka kijevskog rabina

Jasne riječi osude našao je i glavni rabin kijevske sinagoge Moshe Reuven Azman.

"Nikada ni u najstrašnijem snu nisam pomislio da bih mogao umrijeti od bombi koje dolaze iz Rusije. Iz mjesta gdje sam rođen. Iz mjesta gdje sam išao u školu. Iz mjesta gdje imam puno prijatelja... koji sada ne progovaraju ni riječ", objavio je na Twitteru.

Profesor s Yalea: Putin želi ruske kršćane predstaviti kao prave žrtve holokausta

Profesor filozofije s Yalea Jason Stanley je u Guardianu upozorio da Putin zapravo provodi povijesni revizionizam te da "izlika ruskog čelnika za invaziju pretvara ukrajinskog židovskog predsjednika u nacista, a ruske kršćane u prave žrtve holokausta".

"Putinova tvrdnja da Rusija napada Ukrajinu kako bi je denacificirala je apsurdna. Ali razumijevanje zašto Putin na ovaj način opravdava invaziju na demokratsku Ukrajinu baca važno svjetlo na ono što se događa ne samo u istočnoj Europi, već i u svijetu", napisao je Stanley.

"U središtu europskog fašizma je ideja da su Židovi ti koji su uzročnici moralnog propadanja. Prema europskom fašizmu, Židovi su ti koji državu dovode pod dominaciju (židovske) globalne elite, koristeći alate liberalne demokracije, sekularnog humanizma, feminizma i prava homoseksualaca, koji se koriste za uvođenje dekadencije, slabosti i nečistoće. Fašistički antisemitizam je rasnog, a ne religioznog porijekla, ciljajući Židove kao korumpiranu rasu bez državljanstva koja traži globalnu dominaciju", nastavlja ovaj profesor s Yalea.

Antisemitski klišeji korišteni u napadima na Zelenskog

"Fašizam opravdava svoje nasilje nudeći zaštitu navodno čistog vjerskog i nacionalnog identiteta od sila liberalizma. Na zapadu se fašizam predstavlja kao branitelj europskog kršćanstva protiv tih sila, kao i masovne muslimanske migracije. Fašizam na zapadu stoga je sve teže razlikovati od kršćanskog nacionalizma", zaključuje Stanley.

"Ponavljajući poznate fašističke antisemitske klišeje, u članku iz 2021. bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev osudio je Zelenskog kao odvratnog, korumpiranog i bezvjernog. Slobodni demokratski izbor židovskog predsjednika potvrđuje u fašističkom umu da je fašistički bauk liberalne demokracije kao alat za globalnu židovsku dominaciju stvaran", objasnio je Stanley.

On još dodaje da takva Putinova retorika više cilja na propagandu usmjerenu prema Rusima, a ne na ostatak svijeta.

Američki židovski portal: Zelenskij je heroj, Putin je tiranin

O tome kako Židovi gledaju na Putinovu tezu o denacifikaciji Ukrajine svjedoči i kako ovaj rat tematizira Tablet Magazine, jedan od vodećih američkih židovskih medija.

Objavili su članak o Zelenskom pod naslovom "Ukrajinski predsjednik heroj", a o ruskom predsjedniku pod naslovom "Vladimir Putin, tiranin".

Poznati izraelski list Haaretz pak u reakcijskom komentaru apelira da "Izrael ne smije stajati po strani u ukrajinskoj krizi". Oštro kritiziraju neutralnost izraelskih vlasti.

Haaretz: Zelenskij je s pravom razočaran u reakciju službenog Izraela

"Očekivanje Izraela da će njegove poteškoće s osudom Rusije i otvaranjem vrata za izbjeglice iz rata u Ukrajini biti tretirane s oprostom sramotno je za državu. Izrael se ponaša kao da je jedina zemlja u povijesti koja je imala što izgubiti zauzimanjem nedvosmislenog stava o globalnoj krizi, jedina koja je ikada bila rastrgana između sukobljenih interesa, jedina za koju bi otvaranje vrata izbjeglicama imalo demografske, ekonomske i druge posljedice", navodi Haaretz.

List dodaje da je razočaranje Zelenskog zbog suzdržane reakcije Izraela "razumljivo".

U svakom slučaju, Putinova priča o denacifikaciji Ukrajine se nije primila nigdje u svijetu, pa ni u Rusiji. Jedini koji su slijepo vjeruju i izvještavaju na toj liniji su Vučiću bliski tabloidi poput Informera. A to je definitivno propagandni poraz ruskog despota.
 

Pročitajte više