STOIBER I FISCHER ZA SMANJENJE MIROVINA POLITIČARIMA

Predsjednik Kršćansko socijalne unije Edmund Stoiber i prvak stranke Zelenih i ministar vanjskih poslova Njemačke Joschka Fischer se zalažu za "ukidanje nepravde", odnosno za smanjenje povlastica političara prilikom odlaska u mirovinu.

Oni smatraju da političari svojim odlukama ne smiju drugim slojevima građana smanjivati povlastice dok su sami "natproporcionalno osigurani". Fischer smatra da bi i državni službenici trebali biti uključeni u sustav mirovinskog osiguranja. On je rekao kako je svjestan da je za tako velike promjene potrebna većina u oba parlamentarna doma.

Stoiber se založio za to da političari izdašne zastupničke mirovine steknu tek nakon starosne granice od 65 godina. Skupina mlađih zastupnika u Bundestagu je pokrenula inicijativu za ukidanje "nepravednog sustava" i uvođenje obveznog plaćanja mirovinskog osiguranja i za profesionalne političare.

Državni službenici tijekom svojeg radnog vijeka ne uplaćuju u mirovinske fondove nego se njihove mirovine, koje su natprosječno visoke, financiraju iz poreznih sredstava građana.

Ministarstvo socijalne skrbi je u međuvremenu najavilo da će ustrajati na tome da se ukinu povlastice za akademski obrazovane građane. Po tom pravilu je u radni staž dosad uračunavano i vrijeme provedeno na studiju, i to paušalno u visini od tri godine.

Predstavnici oporbe drže da je ukidanje tog pravila, i to u vrijeme kada u Njemačkoj opada broj studenata, loš signal koji bi mogao uroditi "obrazovnom katastrofom".

(Hina) nkre sb

Pročitajte više