Štokić i Pušteni iz pritvora; optužnica vraćena na doradu

BIVŠI predsjednik Uprave Riječke banke Ivan Štokić i član Uprave Borislav Perožić pušteni su danas oko 14,30 sati iz pritvora jer je Izvanraspravno vijeće riječkog Županijskog suda prihvatilo prigovore branitelja na optužnicu koju je početkom ožujka Županijsko državno odvjetništvo podignulo protiv šestero bivših zaposlenika Riječke banke.

Vraćanjem optužnice Državnom odvjetništvu od danas ona više nije na snazi. Po riječima odvjetnika Tomislava Sabljara koji zastupa Štokića, optužnica je vraćena Državnom odvjetništvu radi dovršenja istrage o tom slučaju. Sabljar je istaknuo da je Državno odvjetništvo Štokića i Perožića, među ostalim, teretilo da su obmanjivali Nadzorni odbor, a da istodobno niti jedan bivši član Nadzornog odbora Riječke banke nije saslušan tijekom istrage.

Smatra da nije razjašnjeno jesu li bivši članovi Nadzornog odbora bili obmanuti te da ih je potrebno saslušati.

Nakon otkrića da je u Riječkoj banci obavljeno neovlašteno trgovanje deviznim novcem, u ožujku prošle godine najprije je pritvoren tadašnji glavni diler banke Eduard Nodilo, a nešto kasnije i dvije bivše voditeljice Odjela deviznih sredstava Snježana Podobnik i Mirta Vlah.

Svih troje iz pritvora su po sili zakona pušteni u rujnu prošle godine. Nodila se sumnjiči za krivotvorenje službenih dokumenata i potpisivanje štetnih ugovora kojima je Riječka banka oštećena za gotovo 98 milijuna dolara, a Vlah i Podobnik za pomaganje pri krivotvorenju.

Ivan Štokić, Borislav Perožić te direktor Direkcije deviznih sredstava Milojko Tankosić pritvoreni su u rujnu 2002., kada je Državno odvjetništvo protiv njih podnijelo istražni zahtjev zbog sumnje da su počinili kažnjiva djela zloporabe položaja i ovlasti i potpisivanja štetnih ugovora. Nakon što je u ožujku podignuta optužnica iz pritvora je pušten Milojko Tankosić jer je Državno odvjetništvo u optužnici ublažilo određenje kažnjivog djela te se njega više nije teretilo za zloporabu položaja i ovlasti, već samo za potpisivanje štetnih ugovora.

Nakon vraćanja optužnice Državno odvjetništvo trebalo bi od istražnog suca zatražiti dopunu istrage.

(Hina) hšup vkn

Pročitajte više