Stožer objavio četiri odluke, ovo su mjere koje vrijede za cijelu zemlju

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

NACIONALNI stožer civilne zaštite objavio je nove epidemiološke mjere, koje će vrijediti do 15. travnja, a uključuju zabranu treniranja u zatvorenim prostorima, ograničenje rada dječjih igraonica u zatvorenom i privremenu zabranu i ograničavanje prelaska preko granice. 

Uvodi se zabrana treninga u zatvorenim prostorima, osim za prvi i drugi rang natjecanja i vrhunske sportaše, ograničava se rad dječjih igraonica i radionica u zatvorenim prostorima te se privremeno zabranjuje i ograničava prelazak preko hrvatske granice.

Vrijede i potvrde o ruskom i kineskom cjepivu

Za ulazak u Hrvatsku priznavat će se i brzi antigenski testovi, a moći će se ući i s potvrdom o cijepljenju, uključujući i rusko i kinesko cjepivo, ili potvrdom o preboljenju bolesti koja će vrijediti 180 dana, rekao je na konferenciji za novinare voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović.

Prelazak granice uređen je zbog turizma, a izuzetak su digitalni nomadi i djeca. "S obzirom na restriktivne mjere u susjednim zemljama ne očekujemo velik broj ulazaka u Hrvatsku", kazao je Božinović. 

"Strože mjere uvodimo dobrim dijelom na prijedlog županijskih stožera, što se pokazalo kao dobar pristup jer je vidljivo da su stožeri po županijama puno aktivniji i fokusirani na stanje na svom području nego ranije", istaknuo je.

Uz odluke na nacionalnoj razini, Nacionalni stožer donio je i dvije odluke na regionalnoj razini, za Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiji. 

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja bilježi veliki porast broja oboljelih, uvodi se obvezno korištenje maski na otvorenom s povećanim protokom ljudi, zabranjuje se prodaja alkohola od 20 do 6 sati ujutro, a rad kafića ograničava na 20 sati, dok se hrana i piće mogu služiti samo na otvorenom. Također, škole stranih jezika ponovo prelaze na online nastavu.

Božinović je najavio i mogućnost pooštrenja mjera s obzirom na to da epidemiološka situacija nije dobra.

Ako broj zaraženih nastavi rasti, uvest će se strože mjere

"Danas imamo ozbiljan skok i ne možemo zanemariti da se kod nas može ponoviti scenarij koji je u zemljama oko nas. Dat ćemo nekoliko dana ovim mjerama, ali ako stope budu zabrinjavajuće, morat ćemo ići s novim mjerama", poručio je.

Odluke za cijelu državu stupaju na snagu sutra i vrijedit će do 15. travnja, a Stožer ih je danas sve objavio.

Primorsko-goranska županija predlaže strože mjere, opcija i maske na otvorenom

Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije na današnjoj izvanrednoj sjednici, koja je na inicijativu župana Zlatka Komadine sazvana zbog velikog porasta novooboljelih, donio je prijedlog novih strožih epidemioloških mjera.

Kako je izvijestio načelnik Stožera Mladen Šćulac, predlažu se zabrana svih javnih događanja i okupljanja, ograničenje privatnih druženja na najviše osam osoba iz dva domaćinstva, ograničava se rad terasa ugostiteljskih objekata do 19 sati s najavom potpunog zatvaranja sljedeći tjedan ako se ne smanji rast novih slučajeva.

Također se zabranjuje rad svih sportskih, fitness i rekreacijskih dvorana te ograničava broj kupaca u trgovačkim centrima na maksimalno 10 na 100 četvornih metara.

Na online nastavu u potpunosti prelaze svi fakulteti osim Medicinskog i Fakulteta zdravstvenih studija, koji pomažu zdravstvenom sustavu, te se traži strogi nadzor poštovanja mjera u javnom prijevozu i trgovačkim i ugostiteljskim objektima.

Predlaže se i nošenje maski na otvorenom gdje nije moguće osigurati razmak.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović i glavni epidemiolog Dobrica Rončević rekli su da su ove mjere nužne te da će se morati i postrožiti ako do kraja tjedna ne bude pada broja novooboljelih.

Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić naglasio je da je već sada pritisak na KBC velik, da otvaraju nove covid-odjele te da će nastojati održati cijeli sustav u pogonu, no ako se situacija ne smiri, bit će prisiljeni smanjivati redovan rad s pacijentima koji nisu hitni za obradu.

Donesene mjere bit će upućene na odobrenje Nacionalnom stožeru civilne zaštite. Očekuje se da stupe na snagu u petak 2. travnja.

U nastavku pročitajte sve mjere koje su na snazi za cijelu Hrvatsku:

Odluka - Okupljanja 7. Izmjena by Index.hr on Scribd

Odluka - Trgovine - 6. Izmjena by Index.hr on Scribd

Odluka -Javni Prijevoz - 6. Izmjena by Index.hr on Scribd

Odluka Granica - Nova by Index.hr on Scribd

Pročitajte više