KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Stožer objavio da imamo 19 novih slučajeva. Zabranjene posjete u KBC-u Osijek

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

NACIONALNI stožer civilne zaštite objavio je nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj. 

U Zagrebu je sedam novih slučajeva. šest potvrđenih novih slučajeva je u Splitu, dva u Osijeku, jedan u Zagrebačkoj županiji, jedan u Dubrovniku, a jedan novi slučaj potvrđen je i u Brodsko-posavskoj županiji.

U današnje priopćenje uključen je 12. slučaj koji nije ušao u jučerašnju statistiku Nacionalnog stožera pa je zato broj novooboljelih koji je objavio Stožer 19. 

Priopćenje Nacionalnog stožera prenosimo u cijelosti.

"Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24 satnom razdoblju je 19, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2299.

Jedna novooboljela osoba je iz Primorsko-goranske županije, jedna iz Zagrebačke županije, šest je novooboljelih osoba iz Grada Zagreba, sedam novooboljelih osoba je iz Splitsko-dalmatinske županije, dvije novooboljele osobe su iz Osječko-baranjske županije, jedna je novooboljela osoba iz Brodsko-posavske županije i jedna je novooboljela osoba iz Šibensko-kninske županije.

Do sada je testirano 72202 osoba, od toga 388 u posljednja 24 sata.

Na bolničkom liječenju je 8 osoba. Od toga je na respiratoru 0 pacijenata.

Ukupan broj ozdravljenih je 2142, što je 0 novoozdravljenih u 24 sata.

Od toga ih je 833 otpušteno iz bolnice, a kod kuće je ozdravilo 1314 osoba.", priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Odakle su novozaraženi i o kakvim se slučajevima radi

Što se tiče novozaraženih u Zagrebu, dvoje su novi importirani slučajevi iz inozemstva, jedan je novi iz Instituta Hrvoje Požar u kojem je prije nekoliko dana izbilo žarište koronavirus, a ostali novi slučajevi su kontakti prethodno oboljelih. 

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji radi se o osobi koja ima prebivalište na području grada Dubrovnika, a koja se zarazila u Zagrebu.

U Osječko-baranjskoj županiji novozaražene su dvije osobe koje su boravile u Srbiji i imaju blage simptome, a petero njihovih kontakata stavljeno je u samoizolaciju.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji petero novozaraženih je iz Solina, a jedna osoba iz Splita. Riječ je o kućnome kontaktu zaraženog dječaka. Pet osoba je iz Solina, a je li to novo žarište, za Dnevnik u podne HTV-a prokomentirala je Željka Karin, ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Primorsko-goranski Stožer izvijestio je kako jedina oboljela osoba s njihovog područja zapravo živi u Zagrebu, ovdje ima samo prijavljeno prebivalište.

"Ne možemo reći da imamo novo žarište, ali imamo veći broj oboljelih u Solinu. Međutim, to su sve kućni kontakti oboljele osobe koja je bila u BiH, tako da je epidemiološka situacija zasad pod kontrolom. Naravno, mi sada obrađujemo sve kontakte oboljelih iz te obitelji", kazala je.

Je li obrada kontakata zaražene osobe čarobna formula za sprječavanje širenja virusa? Epidemiolozi uvijek postupaju po stručnim smjernicama, međutim situacija se uvijek procjenjuje individualno, odgovara Karin.

"Kao što se ranije na Braču procijenilo, tako se i ovdje sada procijenilo da se ide široko, s obzirom na to da duži period nismo imali novooboljelih i s obzirom na to da se radi o importiranim slučajevima", odgovara Karin.

Zbog trenutačne epidemiološke situacije Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo za socijalnu politiku preporučuju da na području Splitsko-dalmatinske županije i Grada Zagreba do daljnjega budu zabranjeni posjeti domovima za starije te da korisnici domova ne odlaze kući. Preporučuju i da do daljnjega budu ukinuti posjeti korisnicima smještaja u sustavu socijalne skrbi te da se i njima ukinu odlasci kući.

Zabranjene posjete u KBC-u Osijek

Ravnateljstvo osječkog Kliničkog bolničkog centra (KBC) danas je izvijestilo da su zabranjene posjete pacijentima, iako je nedavno najavljeno da će ponovno biti omogućene.

"S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju, a u cilju prevencije širenja bolesti Covid-19, uzrokovanu virusom SARS-Cov 2, zabranjuju se posjete u Kliničkom bolničkom centru Osijek. Sigurnost i zdravlje naših pacijjenata su nam prioritet, osobito kada je riječ o osjetljivim skupinama, kao što su pacijenti na bolničkom liječenju", priopćilo je Ravnateljstvo bolnice.

Posjeti pacijentima u ovoj zdravstvenoj ustanovi bili su zabranjeni od 26. veljače ove godine, a 17. lipnja Ravnateljstvo je izvijestilo kako će ponovno biti omogućeni, sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).
 
Nova zabrana uslijedila je nakon što je u Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata zabilježeno dvoje novooboljelih od koronavirusa, a riječ je o osobama koje su boravile u Srbiji i javile su se epidemiologu zbog povišene tjelesne temperature.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više