Štrajk gradskog prometa u svim talijanskim gradovima

ZBOG današnjeg štrajka zaposlenih u gradskim poduzećima javnog prijevoza nastale su velike gužve u prometu u mnogim talijanskim gradovima.

Premda je štrajk trebao započeti po određenoj satnici u svakom gradu posebno i u ukupnom trajanju od osam sati, u nekim gradovima, kao na primjer u Milanu gdje je trebao započeti u 8,45 sati, započeo je ranije i izazvao prosvjede mnogih građana koji su računali da će ipak stići na posao gradskim prijevozom.

Ukupno 100.000 zaposlenih u 200 prometnih poduzeća u pet tisuća općina stupilo je u štrajk jer im već dvije godine nije produžen radni ugovor. Predsjednik Nacionalnog saveza javnog lokalnog prometa (ASSTRA) Enrico Mingardi najavljuje kako bi današnji štrajk mogao biti samo početak novih problema, jer su i mnoga gradska prometna poduzeća u teškoj krizi.

Plan privatizacije gradskog prometa nije polučio rezultate, a zaposleni ne dobivaju povišicu plaće jer nema novih radnih ugovora. Sindikati traže povećanje godišnje plaće od 106 eura, ali gradski prijevoznici su to odbili.

U svim talijanskim gradovima stoje autobusi, tramvaji, podzemne i nadzemne gradske željeznice. Na cestama je golema gužva i gradovi su praktički blokirani.

Pročitajte više