Štrajk stjuardesa: Croatia Airlines traži zabranu, a radnicima nisu isplatili plaću

PREDSJEDNIK Uprave Croatia Airlinesa Ivan Mišetić kazao je danas da će kompanija tražiti zabranu štrajka stjuardesa i pilota koji bi trebao početi u petak, a završiti sljedećeg utorka.

Uprava će tražiti zabranu štrajka zato što smatra da je nezakonit. "Upotrijebit ćemo sva zakonom predviđena sredstva da zaštitimo interese kompanije, pa i zatražiti naknadu štete", kazao je Mišetić. Predsjednik Uprave Croatia Airlinesa je potvrdio informaciju koja se jutros pojavila, da stjuardese nisu dobile plaću za ovaj mjesec iako im ona obično stiže 7. ili 8. u mjesecu.

Nisu isplatili plaće jer moraju pokriti troškove putnika koji neće letjeti

Mišetić tvrdi kako se to nije dogodilo kao pritisak na radnike zbog najavljenog štrajka, već je neisplata plaća bila nužan potez kako bi se putnicima mogli isplatiti troškovi. Naime, Croatia Airlines će morati platiti štetu putnicima koji zbog štrajka neće moći letjeti. U Croatia Airlinesu ostaju pri tvrdnji kako će ih štrajk stajati milijun dolara dnevno iako su iz sindikata danas kazali kako je nemoguće da se toliki novac gubi. Iz tvrtke napominju da će plaće biti isplaćene u zakonskom roku, do 15. u mjesecu.

"Šteta je već učinjena samom najavom štrajka jer su nam putnici počeli odustajati od letova u te dane, a s obzirom na to da je štrajk najavljen usred turističke sezone, štetu će trpjeti i hrvatski turizam i općenito gospodarstvo", kazao je Mišetić i dodao da se nadaju kako će u dane štrajka ipak ostvariti 40 posto planiranih letova, a da će im u tome pomoći zrakoplovi i osoblje unajmljeni od drugih kompanija.

Za plaće mjesečno daju 20 milijuna kuna

Mišetić je pozvao sindikat na nove razgovore, no napomenuo je i kako bi prihvaćanje njihovih zahtjeva povećalo troškove poslovanja i smanjilo broj radnih dana zaposlenih. Podsjetio je kako za plaće radnika mjesečno izdvajaju 20 milijuna kuna, dok su stjuardese u svibnju dobile između 5100 i 12.200 kuna.

Pročitajte više