Stranci tuže Japan zbog rasizma. "Policija me 70 puta ispitala otkako sam došao"

Foto: EPA

Trojica stanovnika Japana rođena u inozemstvu tužila su vlasti te zemlje zbog navodnog rasnog profiliranja. Kažu da su se suočavali s opetovanim policijskim ispitivanjima zbog svog izgleda. "Postoji vrlo jaka slika da je 'stranac' jednako 'kriminalac'", kazao je novinarima Syed Zain rođen u Pakistanu.

Jučer podnesena tužba ima za cilj potvrditi da je rasno profiliranje nezakonito. Svaki tužitelj traži odštetu od 3 milijuna jena (18.800 eura). Ovo je prva takva tužba u Japanu, prema odvjetniku Motokiju Taniguchiju, prenosi BBC.

Zain, koji je japanski državljanin rođen u Pakistanu, živi u Japanu dva desetljeća, tamo je išao u školu i tečno govori japanski. 26-godišnjak je na press konferenciji rekao da ga je policija često zaustavljala, ispitivala i pretraživala. "Došlo je vrijeme da se preispita način na koji se provodi policijsko ispitivanje", poručio je. 

"Policija me ispitala najmanje 70 puta otkako sam stigao"

UN definira rasno profiliranje kao "proces u kojem se provedba zakona oslanja na generalizacije temeljene na nečijoj rasi, boji kože, nacionalnom ili etničkom podrijetlu, a ne na objektivnim dokazima o ponašanju pojedinca". 

Jedan od tužitelja Matthew, koji je indijskog podrijetla i ima stalni boravak u Japanu, tvrdi da ga je policija ispitivala najmanje 70 puta otkako je stigao u Japan 2002. godine. Naglasio je da zbog toga izbjegava izlaske. 

"Donedavno nisam znao što je socijalno povlačenje... Osjećam se kao da se svaki put kad završim s poslom skrivam u svojoj kući", naveo je. Odbio je dati svoje prezime iz straha od uznemiravanja. Maurice, Afroamerikanac sa stalnim boravkom u Japanu, ispričao je novinama da su ga ispitivali i "obični Japanci", uključujući neke koji su provjeravali ima li vizu. 

Manekenka rođena u Ukrajini izabrana za Miss Japana

"Čak i ako izgubimo na sudu, želim da ljudi shvate kako je to svakodnevica i da moramo učiniti nešto da to spriječimo za buduće generacije", poručio je. Trojica muškaraca podnijela su tužbu protiv Nacionalne policijske agencije, gradske vlade Tokija i vlade prefekture Aichi na okružnom sudu u Tokiju.

Inače, u zemlji je obnovljena rasprava o tome što znači biti "Japanac" nakon što je manekenka rođena u Ukrajini prošlog tjedna okrunjena za Miss Japana. Dok neki njezinu pobjedu vide kao znak različitosti, drugi kažu da ne izgleda onako kako bi Miss Japana trebala izgledati.

U prosincu 2021. američko veleposlanstvo u Tokiju upozorilo je građane na "sumnju da japanska policija vrši rasno profiliranje" stranaca. "Američko veleposlanstvo primilo je izvješća o strancima koje je japanska policija zaustavila i pretražila zbog incidenata za koje se sumnja da su rasno profilirani. Nekoliko ih je privedeno, ispitano i pretraženo", objavljeno je tada na Twitteru.

Pročitajte više