Stranka meksičkog predsjednika izgubila na izborima

MEKSIČKA vladajuća Stranka nacionalne akcije pretrpjela je težak poraz na izborima održanim u nedjelju, nakon što predsjednik Vicente Fox u dosadašnje tri godine svojeg mandata nije uspio ostvariti obećanja o pokretanju gospodarskog rasta.

Foxu je bilo potrebno preuzimanje kontrole nad donjim domom Kongresa kako bi progurao gospodarske reforme koje je oporba blokirala još otkako je došao na vlast 2000. godine, ali će nakon ovih izbora još više ovisiti od volje oporbe.

Njegova Stranka nacionalne akcije (PAN) uspjela je osvojiti samo 30,5 posto glasova, dok je oporbena Revolucionarna institucionalna stranka (PRI) dobila 34,4 posto.

Prema dosadašnjem prebrojavanju glasova, PAN će ubuduće u donjem domu parlamenta imati samo između 148 i 158 mjesta, dok će PRI dobiti između 222 i 227 mjesta. Treća po jačini Stranka demokratske revolucije (PRD, lijevi centar), vjerojatno će dobiti između 93 i 100 mjesta, dvostruko više nego što je imala do sada.

PRI je bila na vlasti u Meksiku neprekidno 71 godinu, sve dok je Fox nije porazio, obećavajući kraj korupcije i neučinkovitosti.

Njegovo obećanje o pokretanju jakog gospodarskog rasta nije se, međutim, ostvarilo. Tijekom prve godine njegova mandata zabilježen je negativan gospodarski rast, a prošle godine rast je iznosio samo 0,9 posto.

Dodatno razočaranje za Foxa je bilo to što nije uspio nagovoriti Washington da s Meksikom potpiše sporazum o legalizaciji boravka milijuna Meksikanaca u Sjedinjenih Državama.

PRI je također dobio četiri od šest guvernerskih mjesta o kojima se glasovalo u nedjelju, te industrijski razvijenu državu Nuevo Leon na sjeveru Meksika, koja je do sada bila u rukama PAN-a.

(Hina) tm rb

Pročitajte više