POTRES U ZAGREBU

Strašan potres u Zagrebu, 5.5 stupnjeva po Richteru. Šteta je ogromna

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

POTRES je jutros u 6:23 zatresao Zagreb. Bio je snage 5,5 po Richteru. Nakon toga dogodilo se još pet potresa, magnitude od 3 do 5 po Richteru.

Popucali su zidovi na zgradama diljem grada. Materijalna šteta je ogromna, posebno na brojnim zgradama u gradskom centru.

15-godišnje dijete je u kritičnom stanju, a još 16 osoba je ozlijeđeno. Ravnatelj Klaićeve javio je jutros da se radi o djevojci te da je teško ozlijeđena i da se bore za njen život.

Podrhtavanja tla osjetila su se i u popodnevnim satima. Ukupno je zabilježeno nekoliko desetaka potresa, no najjači je bio onaj u 06:23 sati.

PMF: Pripremite se na naknadne, slabije potrese

"Pripremite se na slabije, ali brojne potrese i to ne samo danas već u sljedećim tjednima", poručuje Geofizički odsjek Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu na svojim Facebook stranicama.

"Možemo očekivati naknadne slabije potrese. Postoji vjerojatnost za jači potres, ali je jako jako mala", navodi Geofizički odsjek i poručuje građanima da ne nasjedaju na glasine o jačem potresu koji slijedi.

"Dogodilo se ono o čemu pričamo već dugo, snažan potres u Zagrebu! I nije bio bezveze! No nije ni katastrofa. Ima štete, ponajprije u starijem dijelu grada i na starijim građevinama", piše na Facebook stranici "Geofizika uživo".

Pozivaju građane da ostanu pribrani i da ne paničare, ali i da budu svjesni da slijedi pojačana seizmička aktivnost u sljedećim tjednima, možda mjesecima.

"Ne možemo vam reći hoće li doći jači potres, ali možemo očekivati oko desetak potresa magnitude oko 4,0, stotinjak magnitude 3,0, oko tisuću magnitude 2,0. Neće biti ugodno, ali ni katastrofa – nakon nekog vremena ćete se čak i naviknuti", navode.

Potresi magnitude oko 4,0 mogu prouzrokovati manju štetu, prvenstveno na lošije građenim i starijim građevinama i onima već oštećenima, poručuju s odsjeka PMF-a.

Grad Zagreb uveo je besplatnu telefonsku liniju 0800 8805 za građane izravno pogođene današnjim potresom.

Najsnažniji potres dogodio se 1880. godine

Najsnažniji potres koji je dosad uzdrmao Zagreb imao je snagu 6,3 stupnja po Richteru i razornu jačinu od 8 stupnjeva Mercallijeve ljestvice.

Dogodio se 9. studenoga 1880. u sedam sati. Dvoje ljudi je smrtno stradalo, uništene su brojne zgrade, a veliki broj građana napustio je Zagreb. Kako bilježe kronike, prvom i najjačem udar slijedilo je niz slabijih, a podrhtavanja tla su se osjetila još nekoliko mjeseci.

Najjači potres na tlu Hrvatske dogodio se 6.travnja 1667. u Dubrovniku. Smatra se da je bio jak oko 7.6 po Richteru, te je posve razorio grad na vrhuncu moći, i odnio oko tri tisuće života.

Potres slične jačine potopio je 361. godine grad na mjestu današnje Caske na otoku Pagu.

 

>> Ljudi, epidemija je veća opasnost od potresa. Držite razmak!

>> VAŽNO Ne širite paniku i ne nasjedajte na dezinformacije oko potresa

IZ MINUTE U MINUTU

21:10 Seizmolog objasnio koji smo to točno zvuk čuli uz potres. > Opširnije

20:40 Osjetilo se još nekoliko manjih podrhtavanja tla.

20:26 Županijska bolnica Čakovec ponudila je pomoć zdravstvenim ustanovama na području Zagreba zbog potresa.

Pomoć je ponuđena kliničkim bolničkim centrima Zagreb i Sestre milosrdnice, kliničkim bolnicama Dubrava, Merkur i „Sveti Duh”, Klinici za dječje bolesti Zagreb, Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, Klinici za psihijatriju Vrapče te KBC-u Zagreb, klinici za ženske bolesti i porode.

U dopisu koji je u nedjelju upućen zagrebačkim bolnica i klinikama, Županijska bolnica Čakovec poručila je kaki vjeruje da "smo zajedno snažniji i da ćemo iz ovoga izaći samo jači i jedinstveniji”.

20:25 Slovenija šalje hitnu pomoć Zagrebu zbog potresa. > Opširnije

20:20 Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će u ponedjeljak proglasiti elementarnu nepogodu za Grad Zagreb, kako bi se mogao formirati fond i početi sanirati šteta od potresa.

19:20 Iz Hrvatskog telekoma su priopćili da se radi na otklanjanju kvarova.

"Postupno se otklanjaju sve poteškoće koje su naši korisnici imali nakon potresa u Zagrebu. Zahvaljujemo svim korisnicima na razumijevanju i svim našim stručnjacima koji otklanjaju poteškoće. Primarni uzrok bio je potres uslijed kojega je izbio i požar na dijelu zgrade Hrvatskog Telekoma u Draškovićevoj ulici. Iako je požar brzo ugašen, zbog sigurnosti vatrogasaca pri gašenju je isključeno napajanje električnom energijom za taj dio grada, što je prouzročilo duže otklanjanje poteškoća. Hvala još jednom na razumijevanju u ovoj izvanrednoj situaciji", objavio je Hrvatski telekom.

19:15 ećina kvarova na zagrebačkoj električnoj mreži od jutros je sanirana te je sustav opskrbe električnom energijom u Gradu Zagrebu i okolici stabilan, a potpuna normalizacija opskrbe toplinskom energijom očekuje se sutra u jutarnjim satima, priopćeno je u nedjelju iz Hrvatske elektroprivrede (HEP).

"Radnici HEP-Operatora distribucijskog sustava Elektre Zagreb i HEP Toplinarstva intenzivno rade na potpunoj normalizaciji opskrbe  električnom i toplinskom energijom na području Zagreba. Većina kvarova od jutros je sanirana te je sustav opskrbe električnom energijom u Gradu Zagrebu i okolici stabilan. Sve ekipe Elektre Zagreb i dalje su na terenu i ulažu maksimalne napore da što prije otklone preostale kvarove" kaže se u priopćenju.

Saniran je kvar u Elektrani-Toplani Zagreb, na dijelu postrojenja za isporuku toplinske energije. Međutim, potres je uzrokovao više kvarova na vrelovodnoj mreži uslijed kojih je krajnjim kupcima HEP-Toplinarstva u gradskoj četvrti Trešnjevka jug privremeno obustavljena opskrba toplinskom energijom. Potpuna normalizacija opskrbe očekuje se sutra, 23. ožujka 2020. u jutarnjim satima,kažu u HEP-u.

19:10 U posljednjih nekoliko minuta u Zagrebu su se osjetila još dva potresa.

Jedan je bio nešto snažnijeg intenziteta, zabilježeno je 3,1 stupnjeva po Richteru. Epicentar je bio sedam kilometara sjeverno od Zagreba.

18:48 Grad Zagreb uveo je besplatne telefonske linije 0800 8805 i 0800 8805 za građane izravno pogođene današnjim potresom.

18:45  Do sada je na području grada Zagreba odrađeno 80 intervencija sa oko 300 vatrogasaca i 175 vozila. Trenutno je u tijeku 111 intervencija koje uključuju otvaranje stanova, dizala, zatvaranje plina i vode, prijenos nepokretnih osoba, sanaciju dimnjaka, krovišta i napuklih zidova.

Na području Zagrebačke županije, točnije na području Samobora, bilo je 8 tehničkih intervencija sa 31 vatrogascem i 9 vozila.

U Krapinsko-zagorskoj županiji je, na području Donje i Gornje Stubice, odrađeno 8 tehničkih intervencija sa 65 vatrogasaca i 11 vozila.

Angažirane su i 4 autoljestve te 1 autoplatforma iz Varaždina, Siska, Bjelovara i Karlovca za pomoć zagrebačkim vatrogascima kod intervencija na krovištima.

"Još jedanput apeliramo na građane da, s obzirom na velik broj intervencija u tijeku, broj 193 zovu samo u slučaju neposredne opasnosti za život", stoji u objavi vatrogasaca.

18:35 Kolone pred benzinskim pumpama u Zagrebu znatno su se smanjile u odnosu na jutro, goriva ima dovoljno, a kupci se moraju striktno pridržavati uputa Stožera Civilne zaštite RH o postupanju radi sprječavanja širenja koronavirusa, ističu za Hinu iz Ine.

Nekoliko benzinskih postaja moralo je biti zatvoreno zbog nestanka struje u pojedinim dijelovima grada, ali sada sve rade, kažu u Ini i ističu da je proizvodni proces u toj tvrtki i opskrba tržišta redovna, što znači da goriva ima dovoljno i nema govora o eventualnoj nestašici.

"Kontinuitet poslovanja je osiguran, kao i opskrba tržišta", ističu iz Ine.

Kupce još jednom pozivaju da se prilikom kupnje striktno pridržavaju uputa Stožera Civilne zaštite RH. To znači da moraju držati međusobnu fizičku distancu i slijediti druge upute koje su na snazi.

Nakon jutrošnjeg potresa u Zagrebu, ispred Ininih crpki te onih drugih tvrtki stvarale su se kolone. To je otežalo provedbu zaštitnih mjera od koronavirusa.

18:30 Seli se Hrvatski sabor. Dosta je oštećen u potresu. Pogledajte slike

18:00 Na stranici koronavirus.hr, službenoj stranici na kojoj se prate događanja oko koronavirusa u Hrvatskoj, objavljene su informacije koje mogu pomoći ljudima u prevladavanju straha od potresa i pandemije.

Savjete potpisuju prof.dr. Dražen Begić, pročelnik Katedre za psihijatriju na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, te prof.dr.sc. Nataša Jokić-Begić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Pročitajte ih ovdje

17:58 Božinović poslao poruku svima koji šire lažne vijesti

''Širitelji lažnih vijesti moraju biti najstrože kažnjeni. Policija već provodi istraživanja. Činjenica je da dok takve vijesti ne dolaze u mainstream medije, njihov učinak ne može biti takav kakav bi oni željeli da on to bude'', upozorio je Božinović.

Podsjetimo, lažne vijesti o koronavirusu šire se već tjednima. Jutros se u kratko vrijeme proširilo više lažnih vijesti o potresu.

17:55 Potres je srušio i kupolu na zgradi na Trgu bana Jelačića, vatrogasci srušili drugu. > Opširnije

17:50 Papa Franjo je u nedjeljnom angelusu nakon potresa u Zagrebu izrazio bliskost s hrvatskim narodom te zamolio Krista da mu podari snagu i solidarnost u suočavanju s katastrofom.

Papa je u angelusu nagovijestio da će ovaj tjedan uputiti izvanrednu poruku i blagoslov "Urbi et Orbi" (Gradu i svijetu), koja se uobičajeno upućuje jedino na Božić i Uskrs, te je pozvao na molitvu diljem svijeta kao odgovor na pandemiju koronavirusa, a nakon molitve Anđeo Gospodnji osvrnuo  se i na potres koji je pogodio Hrvatsku.

"Izražavam bliskost s hrvatskim narodom pogođenim potresom u nedjeljno jutro. Neka im Uskrsli Gospodin podari snagu i solidarnost u suočavanju s tom nepogodom", rekao je papa Franjo.

17:40 Objavljeni su važni savjeti stručnjaka o pandemiji i strahu od potresa. > Opširnije

17:26 Predsjednik Zoran Milanović prilikom obilaska centra grada je kazao kako treba slušati vladu i nadležne službe, a ne one koji šire svašta po društvenim mrežama. 

"Vjerujte hrvatskim vlastima, ovo nije normalna situacija. Kvragu, valjda iz ovog svega nešto naučimo", rekao je Milanović.

17:17 Pogledajte fotografije Zagreba prije i poslije potresa OVDJE.

16:59 Potres koji se osjetio u 16:16 bio je magnitude 2,8 po Richteru, ali na dubini od svega 2 kilometra. Epicentar mu je bio kod Sopota.

16:50 Presicu o potresi koroni pratite ovdje.

16:45 Iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama poslali su priopćenje medijima. Prenosimo ga u cijelosti:

""Ured za upravljanje u hitnim situacijama je na terenu cijeli dan. 1200 pripadnika Postrojbi civilne zaštite opće namjene Grada Zagreba svih gradskih četvrti kao i 550 pripadnika Specijalističke postrojbe civilne zaštite Grada Zagreba za traganje i spašavanje.

Pripadnici civilne zaštite opće namjene obišli su svoje gradske četvrti i pružili prvu neposrednu pomoć sugrađanima. Trenutno oko 100 pripadnika civilne zaštite opće namjene podiže šatorsko naselje za 500 osoba na lokaciji Trg Franje Tuđmana.

Na terenu je 50 timova s preko 200 građevinskih stručnjaka koji rade brzu procjenu oštećenja zgrada. Ekipe građevinskih stručnjaka procjenjuju oštećenja zgrada prema prioritetima, a nakon pregleda na zgradu će staviti oznaku na vidljivo mjesto. Napominjemo da građevinski stručnjaci rade po posebnim obrascima koji su kreirani upravo za procjenu šteta nakon potresa."

16:16 Opet se jako zatreslo! Potres se jako osjetio u gotovo cijelom Zagrebu.

15:55 Hrvatska potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica potvrdila je kako je razgovarala s kolegama iz Komisije te najavila kako će se vjerojatno aktivirati europski sustav za borbu protiv prirodnih katastrofa "rescEU" i mehanizam civilne zaštite.

Izrazila je uvjerenje da će Hrvatska imati najbolje mehanizme koji postoje.

15:40 Župni vikar u župi Marija Bistrica lakše je ozlijeđen u potresu, a oštećeno je i Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

Svećenik se u trenutku prvog potresa zatekao na stubama na otvorenom, uz baziliku Majke Božje Bistričke, a uslijed podrhtavanja tla u trku je pao i ozlijedio lijevu potkoljenicu, rame i dijelove glave oko očiju.

15:30 Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je u nedjelju da je na naplatnoj postaji Kikovica postavljen zajednički punkt epidemiologa, policije i civilne zaštite radi kontrole osoba koje su uslijed potresa odlučile napustiti Zagreb, a imaju mjeru samoizolacije.

"Prilikom kontrole putnika osobe će biti propuštene da nastave put do svojih odredišta uz uzimanje podataka na kojoj adresi namjeravaju boraviti", izvijestili su iz Ministarstva unutarnjih poslova. 

Dodaju da su u dogovoru s djelatnicima autocesta zatvoreni izlazi na čvorovima Vrata, Delnice i Oštrovica, a kontrolirat će se i stara cesta prema Rijeci.

15:25 Vatrogasna postrojba Zagreb se na svom Facebooku profilu obratila javnosti s važnim apelom. > Opširnije

15:24 Meteoalarm je za danas izdao upozorenje za područje Grada Zagreba i Zagrebačku županiju. 

Očekuju se jako udari sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, osobito u sjevernim predjelima. Udari vjetra mogli bi biti i do 65 kilometara na sat.

"BUDITE NA OPREZU zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom", upozoravaju.

Osim toga, doći će do zahladnjenja, ali bit će i oborina, mjestimice malo kiše pa čak susnježice ili snijega. Snijega će biti češće prema sredini idućeg tjedna.

15:08 Policija je objavila najnovije informacije o potresu.

Magnituda potresa iznosila je 5.5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VII stupnja MCS ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatske. Nakon toga, u 7 sati i 1 minutu došlo je do još jednog potresa jačine 5.0 i još nekoliko manjih potresa što je uobičajeno nakon ovako jakih potresa. U širem epicentralnom području potres je izazvao znatne štete.

Ozlijeđene su tri osobe u Krapinsko-zagorskoj županiji, 11 osoba u Zagrebu (od čega jedna mlađa osoba životno ugrožena) i tri u Zagrebačkoj županiji.

15:04 Iz nuklearke Krško su objavili kakvo je tamo stanje. > Opširnije

15:03 O potresu u Zagrebu pišu i mediji u regiji. Srpski Blic objavio je nekoliko članaka o potresu u Zagrebu, a jedan je naslova: "Svima vama koji se radujete zemljotresu u Zagrebu", u kojem kritiziraju sve, kako kažu, bezdušnike koji likuju zbog tužnih scena iz Hrvatske. > Opširnije

15:00 "Zbog potresa koji je pogodio Zagreb u jutarnjim satima te oštetio mnoge zgrade i fasade, građani se mole da ne hodaju po centru grada niti blizu građevina koje su pretrpjele štetu.

Molimo građane za razumijevanje i strpljenje, te da se ponašaju odgovorno i prate upute nadležnih institucija", priopćili su iz Grada. > Opširnije

14:55 Jutarnji list objavio je u 14.48 sati da je djevojčica iz Klaićeve preminula. Index je kontaktirao ravnatelja Klaićeve koji nam je kazao kako se liječnici na intenzivnoj bore za njezin život.

14:28 Seizmolog Snježan Prevolnik, s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, za N1 je komentirao štete od potresa u Zagrebu, ali je izvijestio i o novim podrhtavanjima tla u glavnom gradu.

"Bitno je naglasiti da je nakon potresa ovakve magnitude uobičajeno da se događaju potresi slabije magnitude. U ovih 4-5 sati bilježimo desetke i stotine potresa, a samo neke od njih ljudi osjećaju", rekao je seizmolog Snježan Prevolnik.

"Uopće nije pitanje hoće li se dogoditi jači potres, nego kada. On može biti sada dok o njemu pričamo, a može i za pedeset godina", rekao je Prevolnik. > Opširnije

14:25 Uništeno je deset metara tornja zagrebačke katedrale.

14:17 Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je stanje petnaestogodišnje dijevojčice stradale u potresu i dalje teško, dodavši kako je ozljeda neurokirurški tretirana, nakon čega je poduzeto intenzivno liječenje.

"Stanje je i dalje teško i zahtijeva mjere intenzivnog liječenja. Prognoza je upitna u ovom trenutku", rekao je Beroš  prilikom obilaska Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj. > Opširnije

14:15 Bitno.net doznaje da su danas ujutro na nekoliko lokacija u Zagrebu održane svete mise na otvorenom.

Tako je Župa Uzvišenja Svetog Križa emitirala slavlje Tradicionalne latinske mise iz dvorišta crkve.

Slične scene mogle su se vidjeti i ispred svetišta Svete Mati Slobode na Jarunu. Tamo su se svećenicima u misnom slavlju spontano pridružili i vjernici iz okolnih zgrada.

Podsjećamo kako su MUP, ali i stručnjaci, upozorili da građani na otvorenom poštuju propisani razmak kako se ne bi dodatno raširio koronavirus!

14:05 Nakon potresa u Zagrebu u Petrovoj bolnici rodile su se dvije bebe. > Opširnije

14:00 Ministar Beroš gostuje u emisiji Nedjeljom u 2. Gostovanje možete pratiti OVDJE.

13:30 Grad Zagreb uveo je besplatnu telefonsku liniju 0800 8805 za građane izravno pogođene današnjim potresom. > Opširnije

13:26 U javljanju uživo ispred Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" o situaciji je govorila i ravnateljica Alemka Markotić. Novinari su je na kraju obraćanja pitali što ona misli o ovoj situaciji, a onda je odgovorila snažnom porukom:

"U situacijama kao što je ova svi bismo trebali razmisliti o prioritetima u životu. O tome da budemo bolji jedni prema drugima i da nam neke materijalne stvari ne budu najveći prioritet na svijetu. Ova situacija će raščistiti puno toga", rekla je Markotić.

13:23 Policija je objavila najnovije informacije o potresu.

"Zbog snažnog potresa koji je zatresao Grad Zagreb u jutarnjim satima, do 11 sati na području Policijske uprave zagrebačke za sad policija ima informaciju o ukupno 66 oštećenih objekata i 23 osobna automobila.
 
Najveći broj objekata i osobnih automobila oštećen je u samom centru Grada. Oštećene su Zagrebačka katedrala i crkva u Palmotićevoj ulici, a na području Dubrave uz dojave o oštećenjima više objekata, oštećena je i crkva u Čučerju", priopćili su.

13:20 Ministar unutarnjih poslova i predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je da će svi stanovnici užeg centra Zagreba koji zbog oštećenja nakon nedjeljnih potresa ne mogu u svoje domove biti smješteni u studentskom domu Cvjetno naselje. > Opširnije

13:20 Dio građana Zagreba nakon potresa napustio grad. > Opširnije

13:12 Ravnatelj odjela seizmologije i matematičke geofizike na australskom Nacionalom sveučilištu objavio je dugi status u kojem objašnjava što se danas dogodilo u Zagrebu, a dodajte i da se očekuju dodatna podrhtavanja.

13:05 Potres je oštetio i zagrebačke bolnice, procjenuje se sigurnost. Najgore u Petrovoj. > Opširnije

12:56 Sedamdeset pripadnika Hrvatske kopnene vojske, iz sastava Inženjerijske pukovnije i mehanizirane bojne Tigrovi i Gromovi na terenu je u centru grada Zagreba te pomažu u sanaciji posljedica snažnog potresa od Trga bana Jelačića, Ilicom do zapadnog dijela grada.

Pripadnici Zapovjedništva za potporu  pružaju pomoć bolesnicima i pomažu bolnicama u Zagrebu, Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj i Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević kako bi se stanje što prije normaliziralo, izvijestilo je Ministarstvo obrane ( MORH) na svojim internetskim stranicama.

Policija je zatvorila Trg bana Jelačića i okolne ulice.

12:55 U potresu, koji se dogodio jutros u Zagrebu, oštećeni su crkva i samostan sv. Franje Asiškog na zagrebačkom Kaptolu, no redovnici i redovnice su živi i zdravi.

12:50 Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u nedjelju kako će Vlada upogoniti sva raspoloživa sredstva i sve što je u njenoj moći kako bi što prije sanirala štetu nastalu potresom koji je pogodio Zagreb.

12:43 "Provode se mjere intenzivnog liječenja. Radi se CT dijagnostika, poduzimaju se intenzivne mjere. Pacijentica je kritično", objavio je ravnatelj Klaićeve o ozlijeđenoj djevojčici.

12:38 Strani mediji pišu o snažnom potresu u Zagrebu. > Opširnije

12:35 Nadzorne kamere snimile su trenutak prvog potresa.

12:33 Župan Željko Kolar nakon obilaska terena ustvrdio je kako je najteže stradalo područje Gornje Stubice te da u naselju Slani Potok gotovo nema objekta koji nije oštećen.

"Ako ništa drugo, onda je objekt raskriven, popadali su crjepovi sa krovišta, a ima 6 do 8 kuća iz kojih se momentalno trebaju evakuirati obitelji. Na prvu procjenu, tolika su oštećenja da u njima nije moguće živjeti. Odvajali su se nosivi zidovi i stvarali pukotine od 20 do 30 centimetara i tu je sva statika poremećena",  izjavio je Kolar.

Na nekim kućama, kaže, prijeti opasnost da kroz dodatno podrhtavanje tla dođe i do rušenja.

12:13 Potresi su se osjetili i u Međimurju, u kojem - po prema informacijama Stožera Civilne zaštite - nema materijalnih šteta ni ozlijeđenih osoba.

12:05 "Jako je puno oštećenja, zgrade, auti... Sreća je da nema žrtava", kazao je premijer Andrej Plenković. "Slušajte obavijesti koje dajemo. Budite pri kućama, moramo biti mudri i oprezni", dodao je Plenković.

11:55 "Građevinska struka je na terenu, tek kad oni daju zeleno svjetlo slijedi smještanje pacijenata", kazao je ministar Beroš. "Nema velike štete na KB Dubrava", dodao je. "Van stroja je sala za intervencije u Vinogradskoj. Djecu smo s neonatologije zbrinuli", dodao je Beroš.

"Ovo je nova, nepredviđena okolnost. Nadam se da neće biti veći postotak širenja virusa, to je opasnije, moramo biti i dalje oprezni", kazao je Beroš.

Alemka Markotić kazala je da je sve pod kontrolom. "Vojska pomaže, ljudi nisu ugroženi. Svi su odmah odreagirali, vojska postavlja grijane šatore, tu će biti privremeno smješteni bolesnici. Statičari provjeravaju stanje zgrada", kazala je. 

11:52 Zagrepčani, evo gdje možete dobiti obrok ako se ne možete vratiti kući > Opširnije

11:35 Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je u nedjelju Zagrepčane koji stanuju u objektima s armiranom betonskom konstrukcijom da se, nakon potresa koji je jutros pogodio Zagreb, vrate u svoje domove, a vidjet će se kako zbrinuti ljude za čije objekte statičari procijene da nisu sigurni.

"Osamdeset posto Zagrepčana stanuje u objektima koji imaju armiranu betonsku konstrukciju i ja ih molim da se vrate u svoje domove. Morao bi se dogoditi dvostruko jači potres da se te zgrade poruše. To se u povijesti nikad nije dogodilo", izjavio je Bandić. > Opširnije

11:29 Nakon prva dva potresa jakosti 5,3 i 5,0 i trećeg jakosti 3,7 seizmografi su zabilježili:

- u 9,04 sati potres jakosti 3,1,  na dubini sedam kilometara, šest kilometara sjeverno od Zagreba i pet kilometara južno od Kašine

- u 9,10 sati potres jakosti 3,0,  na dubini pet kilometara, sedam kilometara sjeverno od Zagreba i šest kilometara jugozapadno od Kašine

- u 10,11 sati potres jakosti 3,2, na dubini pet kilometara,  šest kilometara jugoistočno od Zagreba i  šest km zapadno od Sesveta

11:23 Zgrada Sabora je znatno oštećena. Nitko ne može unutra bez dopuštenja nadležnih službi.

11:20 Vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković kazao je za N1 da ima teže i lakše ozlijeđenih.

11:15 Na društvenim mrežama su se pojavile snimke nadzornih kamera unutar i izvan domova Zagrepčana koje su snimile trenutak kad je Zagreb uzdrmao nezapamćeni potres. > Opširnije

11:05 Vatrogasci su objavili edukativni video - kako se ponašati u slučaju potresa. Pogledajte ga! > Opširnije

11:04 Zbog potresa koji je rano jutros probudio Zagrepčane, vatrogasci Grada Zagreba su zabilježili 35 intervencija u kojima je sudjelovao 161 vatrogasac. Radilo se o požarima objekata koji su uspješno ugašeni, a vatrogasci i dalje sudjeluju u tehničkim intervencijama koje uključju spašavanje osoba koje su ostale zarobljene u urušenim zgradama i dizalima te na uklanjanju dimnjaka i ostalih predmeta koji ugrožavaju živote građana. U pripravnosti je 57 dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Grada Zagreba, a  glavni vatrogasni zapovjednik izdao je zapovijed da u pripravnosti budu i vatrogasci s područja Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.

10:58 "Mi smo se našli sa seizmolozima kako bismo vidjeli stanje i kako bismo odredili način postupanja. Apeliram na građane na sabranost i smirenost. Dvaput dnevno ćete dobivati informacije od Nacionalnog stožera", kazao je ministar Radman.

Osudio je širenje panike i netočnosti o novim velikim potresima. "Slušajte upute!", poručio je.

10:57 Od potresa pukla vodovodna cijev u Dubravi, ulica pod vodom. > Opširnije

10:55 Oglasili su se iz Zračne luke Franjo Tuđman.

"Obavještavamo vas da su danas, u ovim nenadanim okolnostima sve dežurne službe Zračne luke Franjo Tuđman reagirale u skladu s procedurama, vodeći računa da su sigurnost i zaštita putnika prioriteti, te su evakuirale putnike iz putničkog terminala u trenutku potresa. Naknadnom inspekcijom i kontrolom zgrade utvrđeno je da nema oštećenja u samoj zgradi niti na uzletno-sletnoj stazi i ostalim manevarskim površinama. Nakon uspostave operativnih sustava, očekujemo uspostavu prometa iza 10.30 sati, prema rasporedu", priopćili su.

10:52 Državni vrh stigao je u centar grada. 

10:38 Vojska i Boysi pomažu zbrinuti tek rođene bebe i mame u Petrovoj

10:35 Podrhtavanje koje se osjetilo u 10.13 sati bilo je magnitude 3.3. po Richteru. Najjače se osjetilo na istoku grada.

10:25 Na području Krapinsko-zagorske županije u nedjelju ujutro dva puta se osjetio snažan potres, a najveće materijalne štete prijavljene su u općinama Gornja Stubica i grada Donja Stubica, rekao je župan Željko Kolar.

"Prema informacijama gradonačelnika Donje Stubice imamo dvije kuće koje su stradale iz kojih će se obitelji morati preseliti. U Gornjoj Stubici ih je za sada četiri", rekao je Kolar.

10:23 Europska komisija je poručila u nedjelju da prati situaciju u Hrvatskoj nakon potresa u Zagrebu i da je spremna pomoći.

"Pozorno pratimo stanje na terenu u Hrvatskoj nakon potresa u Zagrebu.

"Naš Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije u kontaktu je s hrvatskim vlastima. Spremni smo pomoći", objavio je povjerenik za krizne situacije Janez Lenarčič.

10:13 Još jedno podrhtavanje! Jako se osjetilo na području Dubrave.

10:10 "Panika nam ne treba u ovakvoj stiuaciji. U zadravstvenom segmetnu situacija je relativno zadovoljavajuća, prioritetno je vidjeti stabilnost konstrukcija i usuglašeni stav svih u sustavu je da u one zgrade koje su u dobrom stanju treba odmah vraćati pacijente.

Svi drugi pacijenti i sve ostale zgrade bit će zbrinuti.

U ovom trenutku smo imali kriznu situaciju s 10 novorođenčadi koji su zbrinuti, za to se koristio prostor KB Dubrava.

Jedna bolesnica je teže ozlijeđena, ima otvorenu cerebralnu ozljedu", izvijestio je ministar Beroš. > Opširnije

10:09 "Strah od možda jačeg potresa ili dovoljno snažnog je pristuan u svima nama, ali oni se stvarno ne mogu predvidjeti da li će se dogoditi a kamoli jači od prvog. Može se dogoditi brzo, može za 20 dana. Struka to ne može predvidjeti

Činjenica je da kad se ovako veliki potres dogodi da su naknadi potresi uobičajeni, a mi seizmolzi smatramo da je bolje da se ta energija raspodjeli na više malih", kazali su seizmolozi.

10:05 Vojska je izašla na ulice.

"Svi su u pogonu, dao sam nalog da se digne Hrvatska vojska, na raspolaganju smo pružiti pomoć gradu Zagrebu. Naša je zadaća kao dio sustava domovinske sigurnosti pomoći našim građanima kad je najteže", navodi se izjava ministra Krstičevića u priopćenju Ministarstva obrane.

10:01 “U ovom trenutku je najvažnije da se služa vlada i stožer. Slušajte vijesti koje imaju nadležni. Oni postoje radi ovakvih situacija, sve drugo možete zanemariti”, rekao je Milanović.

“Potres je bio jačine 5,5 po Rcihteru, najjači je u zadnjih 140 godina”, rekao je premijer plenković.

"Postoje brojna oštećenja. Pozivamo građane na oprez. Preporučujemo da za sada ostanete ispred zgrada", kazao je Plenković.

10:00 15-godišnje dijete je u kritinom stanju.

Ravnatelj Dječje bolnice u Klaićevoj Goran Roić izjavio je u nedjelju kako je teško ozlijeđeni 15-godišnjak, koji je stradao u potresu u Đorđićevoj ulici, u vrlo kritičnom stanju te se provodi dodatna dijagnostika.

"Dijete je vrlo, vrlo kritično, ali još uvijek radimo daljnje mjere i poduzimamo sve što možemo”, rekao je Roić za N1.

9:53 Nakon jutrošnjeg potresa koji je zahvatio Zagreb obavještavamo građane da ne ulaze u zgrade koje su oštećene. Na teren izlaze ekipe građevinskih stručnjaka koje će prema prioritetima procijeniti oštećenja zgrada i označiti zgrade sukladno procjeni. Prioritet su bolnice, a kasnije sve ostale zgrade.

Osim toga, angažirane su ekipe građevinara koje izlaze na ceste i čiste koridore.

Na terenu je i Specijalistička postrojba civilne zaštite za traganje i spašavanje te kreće raditi. Sve postrojbe Civilne zaštite opće namjene su pozvane da se jave na svoja zborna mjesta i preuzimaju zadatke.

NE Krško nije oštećena, a opskrba električnom energijom se normalizira i kvarovi nisu veliki.

Nažalost ne možemo znati kada i kakvi će biti naknadni potresi, ali prema procjeni seizmologa ne bi trebali biti jači od prvog potresa.

Molimo sve građane da zadrže mirnoću i prate obavijesti službenih izvora.

Molimo sve građane da i u ovoj situaciji poštuju preporuke socijalnog distanciranja vezane za korona virus.

9:50 Seizmolozi su poslali priopćenje. Pripremite se na jpš podrhtavanja. > Opširnije

9:42 Po prvim dojavama i saznanjima u Varaždinu u jutrošnjem potresu nije bilo ozlijeđenih niti oštećenja, a gradonačelnik Ivan Čehok poziva građane da ostanu mirni te da se drže pravila zaštite od zarazom koronavirusom. 

9:39 Osjetio se još jedan potres, ovaj put magnitude 3.0 po Richteru.

9:32 Gradska plinara objavila je upozorenje za građane: „Molimo građane koji osjete miris plina u svojim zgradama da zatvore glavni ventil smješten u žutom ormariću na objektu i o tome obavijeste Gradsku plinaru Zagreb na brojeve 0800 400 400 ili 01 6437 755, 01 6302 382, 01 6437 741. Preporuka je zatvoriti i ventil ispred plinomjera.

Plinska mreža Gradske plinare Zagreb je stabilna i pod kontinuiranim nadzorom dežurnih službi koje prate stanje u realnom vremenu.

Sve raspoložive ekipe su na terenu i interveniraju po dojavi građana.“

9:31 HT i A1: Moguće poteškoće u funkcioniranju interneta, pogotovo u fiksnoj mreži. > Opširnije

9:29 Ispred Petrove bolnice nakon potresa izašle su rodilje s bebama. Vani je jako hladno, a majke s bebama su u spavaćicama i ogrtačima stajale ispred. I medicinske sestre držale su bebe u rukama. > Opširinije

9:28 Ne širite paniku i ne nasjedajte na dezinformacije oko potresa > Opširnije

9:26 Jutrošnji jak potres s epicentrom blizu Zagreba osjetio se širom Slovenije, pa i u Krškom koji je blizu granice s Hrvatskom, ali u samom gradu nema materijalnih oštećenja zgrada i nuklearka Krško nastavlja sa sigurnim radom. > Opširnije

9:24 Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut rekao je u nedjelju da nakon jutarnjih potresa u Zagrebu ima ozlijeđenih, ali da je riječ o laganijim ozljedama.

"Ozlijeđenih ima, točnu brojku još ne znamo. Po informacijama koje dobivamo u centar 112, ozlijede su laganije. Nje veliki broj ljudi", rekao je.

9:20 Petnaestogodišnje dijete je u kritičnom stanju. > Opširnije

9:21 Ispred Traumatološke bolnice u Draškovićevoj izvedeli su pacijenti. U tijeku je premještaj na sigurne odjele. Iz bolnice kažu da štete ima, ali ne znaju kolika je.

8:30  Na području Zagreba nakon jutrošnjih potresa ima zatočenih osoba, doznaje se iz Javne vatrogasne postaje Grada Zagreba.

8:30 Počeo je izvanredni sastanak državnog vrha.

"S obzirom na novonastalu situaciju nakon što su Zagreb i okolicu pogodila dva snažna potresa, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u 8:30 sati sastat će se državni vrh.

U NSK će biti predsjednik republike Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković, potpredsjednik vlade Damir Krstičević i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Nakon sastanka bit će izjave za medije, potvrđeno je iz Vlade", rekli su .

8:30

8:09  Vatrogasci mole da ih se ne zove.

8:14 HRT javlja da su dobili dojavu da su rodilje iz Petrove bolnice vani na ulici i mole za osnovne potrepštine.

8:09 U Vinogradskoj bolnici popucala interna i očna klinika. Sele pacijente iz očne, doznajemo.

8:05 U potresu ima nekoliko ozlijeđenih.

7:55 Božinović apelira na ljude koji su istrčali pred zgrade da drže razmak zbog koronavirusa. > Opširnije

7:45 Policija je izdala priopćenje

7:42 Još jedan slabiji potres u Zagrebu.

7:41 Božinović apelira na ljude koji su istrčali pred zgrade da drže razmak

7:26 Čitatelji nam javljaju kako se diljem Zagreba čuju sirene.

7:23 Drugi potres bio je jakosti 5,0 s epicentrom 10 kilometara sjeverno od Zagreba, odnosno dva kilometra jugoistočno od Kašine na dubini od pet kilometara, prema Europskom mediteranskom seizmološkom centru.

7:22 VIDEO Prošetali smo centrom Zagreba nakon jakog potresa. > Opširnije

7:20 Pogledajte slike jakog potresa koji je pogodio Zagreb, odlomio se vrh katedrale. > Opširnije

7:20 Zasad nema izvješća o žrtvama, a Civilna zaštita Grada Zagreba je podignuta, rekao je pročelnik tog ureda Pavle Kalinić. 

7:15 U Centru 112 nemaju podatke o ozlijeđenima. Doznaje se da primaju dojave od brojnih građana te da su zbog požara na terenu i vatrogasci.

7:01 Novi potres u Zagrebu, trajao nešto kraće od prvog. Nema još informacija o njegovoj jakosti. > Opširnije

7:00 U nekim dijelovima Zagreba nakratko je nestalo i struje.

Ako ste ga osjetili, javite nam na desk@index.hr gdje se nalazite i kakvo je stanje na vašoj zgradi/kući. Šaljite nam slike i snimke.

KOMPILACIJA SNIMKI NAKON POTRESA

URUŠEN DIO CRKVE U PALMOTIĆVOJ

LJUDI IZAŠLI NASRED HEINZELOVE

SKRŠENI AUTI

Uskoro opširnije

Pročitajte više