Objavljeni su važni savjeti stručnjaka o pandemiji i strahu od potresa

Objavljeni su važni savjeti stručnjaka o pandemiji i strahu od potresa
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

NA STRANICI koronavirus.hr, službenoj stranici na kojoj se prate događanja oko koronavirusa u Hrvatskoj, objavljene su informacije koje mogu pomoći ljudima u prevladavanju straha od potresa i pandemije.

Savjete potpisuju prof.dr. Dražen Begić, pročelnik Katedre za psihijatriju na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, te prof.dr.sc. Nataša Jokić-Begić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

"Potres je situacija koja izaziva strah visokog intenziteta kod svih ljudi. Pandemija izaziva tjeskobu u kojoj živimo već tjednima. 

Sada kada smo doživjeli ove dvije opasnosti i osjećaji su nam intenzivni i za mnoge preplavljujući.

Ljudi će se razlikovati po svojim reakcijama, ali univerzalno je:

- Jutros ste vjerojatno osjetili snažnu uznemirenost u tijelu.Ona će se postupno smirivati, ali vjerojatno ćete se čitav dan osjećati napeto i uplašeno. To je sasvim normalno, time nas naša tijela spremaju za velike izazove, daju nam energiju i drže nas budnima. Posljedica toga bit će osjećaj umora i „slomljenosti“, već večeras ili sutra. Sve će se to smiriti za nekoliko dana.

- Imali ste potrebu čuti se sa svojima, približiti se jedan drugome, pružiti si ruku. To je potpuno normalno i u svakoj drugoj situaciji bi vam savjetovali da upravo to učinite. ALI NE U OVOJ! Ne zaboravite na pandemiju. Održavajte socijalne kontakte na sigurnoj udaljenosti. Šaljite poruke podrške, ali izbjegavajte bliži kontakt.

- U obje ove opasnosti s kojima se suočavamo važno je zadržati razum, ne podlijegati dezinformacijama, ne širiti paniku jer ona je naš najveći neprijatelj u ovakvim situacijama.

- Protiv virusa imamo tri štita: ODGOVORNO PONAŠANJE, imunološki sustav koji je priroda ugradila u svakog od nas i medicinsku skrb

- Povijest nas uči da je ponašanje uvjetovano strahom, a ne razumom pogubnije od svega.

Odgovorno se ponašati prema sebi i drugima znači:

- Slijedite sve savjete kriznih stožera

- Držite distancu, perite ruke, poštujte sve što vam se savjetuje u vezi koronavirusa

- Ne širite dezinformacije

- Gledajte vijesti umjereno

- Štitite se humorom

- Održavajte socijalne kontakte, ali na daljinu, dajte jedni drugima podršku

Ako uznemirenost ne popušta, javite se stručnjacima za psihičko zdravlje", stoji u objavi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara