Straši li vas prizor kordona specijalaca u središtu Zagreba?

U ČETVRTAK je više od 150 policajca u osam sati uhitilo 150 prosvjednika. Tko god je sjeo u krugu oko Varšavske ulice, odnesen je u maricu i transportiran u policijsku postaju. Policija je revnosno obavljala posao, ne obazirući se na spol, dob i zdravstveno stanje osobe koju privodi. To bi možda u nekim drugim okolnostima možda bilo pohvalno, da nije utjeralo strah u kosti upravo onim ljudima koji zapravo najviše zagovaraju pravnu državu, građanski red, uzdaju se u policiju da ih obrani od bezakona i bezvlašća.

Kao što je prizor kordona specijalaca koji su suzbijali sindikalnu povorku u Ilici 1998. godine označio kraj prve dekade vladavine HDZ-a, tako bi i slike specijalaca koji odnose djevojke i starce ispred gradilišta šoping centra, 50 metara dalje od Ilice, mogle označiti kraj druge dekade vladavine HDZ-a.

Policija je ponovno postala simbol autoritarne vladavine, zaštite tajkuna, političke samovolje i režima u najgorem obliku. Policija više ne predstavlja nadu u obranu od svih zala modernog društva, nego upravo suprotno, predstavlja prijetnju demokraciji i građanskom društvu. Nakon ovoga u Varšavskoj ulici ispravno je zapitati se: bojite li se izaći na ulicu? Odgovoriti na to pitanje možete u anketi u desnoj koloni.

Pročitajte više