STRATEŠKI RAZLOZI ZA ULAZAK TURSKE U EU NEUVJERLJIVI

Njemački analitički institut doveo je pitanje pristup Europske unije prema turskom članstvu u u toj integraciji, piši u srijedu njemački dnevnik Die Welt.

U istraživanju, koje je naručila njemačka oporba, ugledni muenchenski Institut za istočnu Europu zaključuje da strateški razlozi, koje EU navodi u prilog turskom članstvu, "nisu uvjerljivi".

Budući da tursko članstvo u EU donosi malo gospodarske koristi, u EU su naglasak stavili na stratešku korist. "Ali, političko-strateški argumenti nisu uvjerljivi", niti je tursko članstvo "put za sprečavanje 'sukoba civilizacija'", zaključuje se u studiji, kako prenosi Die Welt.

U istraživanju se također kritizira tvrdnja njemačke vlade da demokratska Turska može biti sjajan primjer islamskim državama na Bliskom istoku kao "nešto što je teško razumjeti".

Bavarski ministar za Europu Eberhard Sinner je čak izjavio da bi ovo istraživanje trebalo biti "poželjno štivo za svakog šefa države ili vlade u Europi", dodaje "Die Welt".

Prema istraživanju instituta, Turska će za tek 40 godina doseći 75 posto sadašnjeg bruto nacionalnog proizvoda po glavi stanovnika u EU i to pod uvjetom da godišnji rast bude najmanje pet posto.

(Hina) xbis xsv

Pročitajte više