Strava u romskom naselju: Bijesan pas trudnicu izgrizao po trbuhu

BAJRO BAJRIĆ, predsjednik romske udruge Romi za Rome, novinarima Večernjeg lista je izrazio čuđenje oko toga da hrvatski mediji proteklih dana nisu izvijestili o napadu bijesnog psa na trudnu Romkinju iz naselja Roma u Strmcu Podravskom.

Naime, početkom veljače bijesni pas je napao 25-godišnju Magdalenu Oršuš dok se vraćala kući. Pas ju je izgrizao po trbuhu, a veću tragediju spriječili su ljudi iz njenog naselja koji su bijesnu životinju otjerali štapovima.

Dušan Ignac, Magdalenin nevjenčani suprug, nakon napada je pozvao Hitnu pomoć koja se, kako tvrdi Ignac, nije odazvala na njegov poziv. Ignac kaže da je njegova supruga jako krvarila iz rane na trbuhu, pa je pozvao policiju na čiju je intervenciju Hitna pomoć kasnije ipak došla u romsko naselje.

Magdalena Oršuš je ispričala da se ispred nje stvorio veliki crni pas koji je skočio na nju i počeo ju gristi po trbuhu. Rekla je da je osjetila kako krvari nakon čega je u šoku i strahu otišla kući. Na njezinom torzu još su vidljivi tragovi ugriza bijesnog psa.

Bijesni psi i dalje predstavljaju prijetnju

Nakon liječničkog pregleda je dobila cjepivo protiv bjesnoće, a Večernji list piše da su joj iz epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije preporučili uzimanje određenih antibiotika, za koje je njena liječnica rekla da ih nije preporučljivo uzimati u trudnoći.

Nakon napada u naselje je došao komunalni redar koji je sa sobom doveo lovca. Lovac je ubio psa za kojeg su veterinari kasnije utvrdili da je bijesan. Kasnije su ubijena još 42 psa, međutim problem bijesnih životinja i dalje nije riješen jer prema pričanju mještana romskog naselja, na tom području ima još najmanje stotinu pasa lutalica.

Romi kažu da se boje, jer ubijene životinje zasigurno nisu jedine koje su zaražene bjesnilom, a posebno strahuju za sigurnost djece koja se sama ne mogu obraniti od napada bijesne životinje.

R.I.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više