Stravična svjedočanstva o mučiteljici HV-a Azri Bašić: "Prisiljavala je ljude da piju krv zaklanih"

Foto: Tužiteljstvo BiH

BIVŠA pripadnica Hrvatske vojske, 56-godišnja Azra Bašić, prije nekoliko je dana izručena u Bosnu i Hercegovinu iz SAD-a.

Srpski Blic prenosi stravična svjedočanstva o zlodjelima Bašić, koja su ispričali svjedoci njezinog "operiranja" nad Srbima u Derventi.


Radojica Garić, jedan od rijetkih koji je imao sreću preživjeti susret s Azrom Bašić, za taj je medij prenio dio iskustava.

"Nedugo nakon okupacije Dervente u 1992. godine, u bivšem Domu JNA, otvoren je logor za zarobljene Srbe. Među brojnim mučiteljima koji su nas svakodnevno krvnički tukli posebno se isticala Azra Bašić. Mene i ostale zatvorenike stalno je šutirala, tukla metalnom šipkom i psovala nam srpsku majku. Jedne večeri ušla je u prostoriju u kojoj je bilo zatvoreno nekoliko desetina izmučenih i izgladnjelih Srba i na naše oči nožem prerezala vrat mom predratnom susjedu Blagoju Đurašu. Nakon što ga je zaklala, zgrabila me za kosu i tjerala da pijem krv koja mu je izlazila iz rane. Kasnije mi je tim istim nožem izrezala leđa, a Miletu Kuzmanoviću, koji je prije dvije godine preminuo od posljedica stravične torture kojoj je bio izložen i od koje se nikad nije oporavio, kliještima je iščupala sve nokte. Bašić nije žena, već pravo čudovište", kazao je Garić.

U optužnici protiv Bašić koju su objavili američki mediji, navode se i svjedočenja drugih preživjelih Srba iz Dervente.

Jovanović: Upaljačem je palila lica, tjerala ljude da piju krv s poda

Sreten Jovanović, tako je naveo da ga je Bašić tjerala da pije benzin, a zatim mu upaljačem palila lice, kao i već spomenutog pokojnog Mileta Kuzmanovića, kojem je Bašić nožem na čelu usjekla križ i četiri slova S, tjerala ga da proguta šaku soli i liže krv s poda, koja je padala s izmučenih srpskih zatvorenika.

Predsjednik Udruge srpskih logoraša i ratnih zarobljenika iz Dervente Drago Knežević za EuroBlic je pozdravio izručenje Azre Bašić BiH, ističući da se nada će Bašić dobiti zasluženu kaznu.

"Ta žena je počinila zločine koje normalan ljudski um ne može ni zamisliti. Svaka kazna koja joj se izrekne bit će mala u odnosu na ono šta je radila i kako se ponašala prema nemoćnim ljudima", rekao je Knežević.

Podsjetimo, Bašić je 22. studenoga iz SAD-a izručena u BiH. U Americi je živjela u gradiću Stanton u Kentuckyju, i to pod imenom Isabella Bashich. Izručena je zbog optužbe za ratne zločine i genocid u Derventi 1992. godine.

Pročitajte više