Straw: Cilj je miran i integriran Irak

PRIZNAJUĆI da je invazija na Irak kontroverzno pitanje, britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw rekao je u srijedu u Davosu da je "izazov za 2004. godinu" osiguranje mirnog i integriranog Iraka.

Na panel raspravi prvoga dana Svjetskog gospodarskog foruma, Straw je rekao da bi Ujedinjeni narodi trebali imati ključnu ulogu u tom procesu.

"Odluka o djelovanju u Iraku bila je i ostala kontroverzna", rekao je. "Nimalo ne sumnjam da bi svijet bio mnogo opasnije mjesto da smo mirno sjedili i da nismo djelovali", naglasio je.

Straw je istaknuo kako se većina Iračana slaže da im je bolje bez bivšeg dikatora Sadama Huseina, jer su koalicijske snage omogućile poboljšanje zdravstvenog sustava, obrazovanja, pravosuđa i slobode medija.

Još predstoji 1. srpnja, rok do kojeg bi Iračanima trebalo predati punu vlast, rekao je.

Naglasio je ipak da će se partnerstvo s koalicijskim snagama nastaviti i nakon tog datuma.

Straw je ostavio otvorenom mogućnost održavanja prijevremenih direktnih izbora u Iraku, što je zatražio irački šijitski vođa, veliki ajatolah Ali al-Sistani.

Al-Sistani se usprotivio složenom procesu regionalnih izbora stranačkih delegata predviđenog američkim planom. Tako izabrana prijelazna skupština bi, prema planu, izabrala prijelaznu vladu koja bi krajem lipnja preuzela vlast.

Straw je kazao da bi taj plan omogućio održavanje direktnih izbora iduće godine, no ostavio je otvorenom mogućnost njegove izmjene.

"Postavljeno je pitanje može li element izbora biti uključen u raniji dio procesa", rekao je.

"Velik dio problema svodi se... na tehnička pitanja", objasnio je, upozoravajući na veliku nesigurnost u dijelovima Iraka i nepostojanje biračkih popisa.

"O tome treba razgovarati", rekao je Straw.

Pročitajte više