Strenja Linić o napetostima između Mosta i HDZ-a: Namjerno se podgrijavaju loši odnosi

Foto: FAH

DANAS je u emisiji Novi dan na N1 Televiziji gostovala Mostova saborska zastupnica Ines Strenja Linić. Progovorila je o reformi zdravstvenog sustava, ali i o suradnji Mosta i HDZ-a.

Zašto se samo dva puta sastalo Vijeće za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta?

"Očito da se Vijeće za suradnju mora sastajati u kriznoj situaciji kada imamo odluke s oprečnim mišljenjima. Suradnja u Vladi je dobra. Sva kadrovska rješenja se mogu rješavati prijedlozima i bez Vijeća za suradnju. Ono će imati svoje mjesto kada bude trebalo donijeti značajne odluke i kada treba politički stav, a ne samo za operativne probleme".

Već dva mjeseca gledamo takve probleme kao u slučaju Lozančić. Može li se imenovati čelnika SOA-e Markića bez da se razriješi Dragan Lozančić?

"Na to će se moći odgovoriti kada se sazove Odbor za nacionalnu sigurnost. Nema prijepora da o tom stručnjaku kaže Odbor svoje mišljenje. O razrješenju i tako odlučuju predsjednica i premijer. Odbor može dati mišljenje koje ne mora biti obvezujuće".

Ostojić je izjavio da ne može raspravljati o novom čovjeku SOA-e ako se ne razriješi Lozančić. Je li on kršio zakon?


"Ja nemam saznanja o tome".

Tko kontrolira sigurnosni sustav? Stječe se dojam da je HDZ ostvario namjeru da preko Karamarka izvrši kadrovske smjene u MUP-u.

"Ja to ne bih tako promatrala. Ministar je Orepić, a on nije od naglih odluka. Rekao je da treba sve analizirati i vidio reforme koje treba provesti te s vremenom učiniti promjene. Ova situacija koja se desila samo je promjene ubrzala. On je netko tko to suvereno vodi. Karamarko je isto tako po defaultu zadužen za taj resor, ali mislim da je ovo samo ubrzalo procese koji su se trebali dogoditi jer je ovo bila izvanredna situacija koja govori da je bilo propusta koji su se mogli izbjeći samo da se vodila briga o unutarnjoj kontroli. Ja u Orepića imam apsolutno povjerenje".

Jelić i Karamarko su kazali da će ova suradnja s Mostom trajati, ali da HDZ mora razmišljati i o drugim partnerima.

"Neću reći ako ima boljih partnera neka ih izaberu. Namjerno se podgrijavaju loši odnosi unutar Domoljubne koalicije koji se u radu ne vide toliko. Most ima zacrtanu svoju priču, a to je unutar ovog mandata odraditi reforme koje smo rekli. Naravno mi možemo raspravljati jesu li neke stvari trebale biti brže ili ne. Mislim da ovo ide dobrim tokom. Ovo je dobra vlada gdje premijer pokazuje da traži od ministara maksimalno. Već smo pokazali neke rezultate. Pratite što govori ministrica uprave, a to je ušteda od 26 milijuna kuna. Još 40 milijuna ako se smanje privilegije službenika poput službenih auta, putnih troškova... To ide u prilog onoga što smo mi govorili".

Kako onda komentirate otvorenu frustraciju Podolnjaka koji je pokušao izvršiti smanjivanje privilegija zastupnika, ali je ostao usamljen?


"Reforme nisu samo u smanjenju povlastica. Treba govoriti o reformama u pravosuđu, poljoprivredi, upravi i zdravstvu. Smanjene povlastica je prvi naš zakonski prijedlog i cijelo se vrijeme pokušava, ne ucjenama, nego dogovorom reći da neke stvari nisu u redu. Neke stvari koje imaju zastupnici ostali nemaju i to treba prestati. Neke povlastice su relikt prošlog sustava kao naknada za odvojeni život. Dio zastupnika živi od politike što nije dobro. Mi se za to ne zalažemo. Mi ćemo na tome ustrajati bez da to moramo činiti pritiskom i ucjenom, ali ako nam samo ucjena preostane mi ćemo to tako odraditi".

Kako komentirate da se poslije nekoliko mjeseci na vlasti smanjila potpora Mostu za pola?

"Ja neću reći da me ne zanimaju ankete. Ankete govore o tome da trebate bolje raditi. Kad počinjete očekuje se od nas puno, ali neke stvari su bile planirane za četiri godine ili dvije. Kad svi očekuju da imate u 3 mjeseca reorganizaciju općina i županija... Ljudi očekuju promjene odmah i zato počinje padati ta popularnost. Naš cilj je odraditi stvari zbog kojih smo se i pojavili. Most je preuzeo odgovornost".

Pročitajte više