Stroehm: Jesu li Hrvati pripremljeni za očuvanje državnosti i samostalnosti

MENI se čini da se provodi prava ofenziva protiv Domovinskoga rata, protiv hrvatske narodne svijesti i protiv povijesti hrvatskoga naroda, piše u stalnoj kolumni novoga broja Hrvatskoga slova, tjednika za kulturu, gost komentator Carl Gustav Stroehm.

U komentaru "Jesu li Hrvati pripremljeni za očuvanje državnosti i samostalnosti" Stroehm se osvrće na njemački film "Mostarski most", koji je triput prikazan na austrijskoj i njemačkoj televiziji.

U filmu se opisuje rušenje i obnova znamenitoga mosta, navodi Stroehm, te navodi da neki momak, dok kamera pokazuje obnovljenu franjevačku crkvu na granici istočnog i zapadnog Mostara, tvrdi: "mi nikada ne ćemo trpjeti takvu veliku crkvu".

U filmu sudjeluje zapovjednik obrane Mostara general Slobodan Praljak koji, kako navodi, odbacuje tvrdnje da je naredio rušenje mosta te smatra da iza rušenja mosta stoje možda drugi interesi i druge snage.

Dok je hrvatski general prilično miran, kako primjećuje Stroehm, s druge obale daju njemačkim reporterima ratoborne izjave - neka se dobro čuva jer ćemo ga naći čak "u dubokom Sibiru".

Ima promatrača koji misle da nije slučajno što se tv-dokumentacija o Praljku pokazuje sukcesivno ili paralelno na mnogim inozemnim kanalima, piše Stroehm, koji drži da je sve što je Praljak govorio njemačkoj tv ekipi potpuno jasno - za svakoga tko poznaje kompliciran položaj Hrvata u cjelini i osobito u BiH.

"Nije dovoljno imati pravo. Treba i dobiti i ostvariti svoje pravo", podsjeća na staru izreku jednoga njemačkog političara Stroehm, dodajući kako je taj film poučan, jer na drastičan način pokazuje što znači "public relations".

"Nije bilo govora, primjerice, o muslimanskom fundamentalizmu. Cijeli problem muslimanske države na tlu Europe bio je potpuno ignoriran. Umjesto toga govorilo se samo o mirnom suživotu. To se sviđa ne samo Nijemcima (jer žive u strahu od 4 milijuna Turaka koji se već nalaze u Njemačkoj). To se sviđa svim umornim i (od luksuza) iscrpljenim Europljanima, koji pod svaku cijenu žele izbjegavati sukob s islamskim svijetom", piše Stroehm.

Navodi kako mu je nedavno jedan visoki zapadni diplomat rekao kako Hrvati ne smiju biti naivci, moraju shvatit, da njihova samostalna, suverena zemlja, koja je nakon duga zaborava uskrsnula, nikada ne će imati samo prijatelje.

"Tko vjeruje da ima samo obožavatelje i prijatelje - taj neka prestane s politikom i priključi se nekom dobrotvornom društvu", rekao je diplomat, dodavši kako je "sasvim jasno da većina Srba nikada ne će prihvatiti hrvatsku državu, jer je srušila njihove nade glede Velike Srbije".

Moj se sugovornik, kako piše Stroehm, pita jesu li možda Hrvati uopće pripremljeni za nemilosrdnu bitku za državu i samostalnost?

"Velika je šteta, da mnogi političari vladajućeg HDZ-a nisu shvatili, da je državna politika uspješna samo ako ima potporu medija. Sve su priče o tobožnjoj novinarskoj slobodi uzaludne, ako vlada nema ravnopravan pristup na medijsku scenu", zaključuje Stroehm.

Pročitajte više