Strože sigurnosne mjere u njemačkom parlamentu nakon uhićenja zbog državnog udara?

Foto: Profimedia

NAKON racije protiv tzv. Građana Reicha njemačko glavno državno odvjetništvo danas je izdalo nalog za uhićenjem 23 privedene osobe za koje se sumnja da su planirale državni udar, dok istodobno političari, zbog povezanosti te scene s parlamentarnom strankom AfD, traže pooštrenje sigurnosnih mjera za Bundestag. 

"Mreža Građana Reicha je očito povezana sa zastupničkim klubom Alternative za Njemačku. Zato moramo razmotriti koje sigurnosne mjere za Bundestag moramo poduzeti i o tome ćemo raspravljati sljedećih dana", rekla je potpredsjednica Bundestaga Katrin Goering-Eckard.

Planirali oružani napad na Reichstag

Jedan od ciljeva grupe koja je uhićena u srijedu je i oružani napad na zgradu Reichstaga u kojoj zasjeda parlament Bundestag. Među uhićenim pripadnicima Građana Reicha se nalazi i donedavna zastupnica desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD), Birgit Malsack-Winkemann.

Prije toga je glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu objavilo kako su u srijedu 23 privedena člana Građana Reicha zadržano u pritvoru, dok je za dvojicom koji su uhićeni u Italiji i Austriji izdan nalog za izručenjem.

Njemački kancelar Olaf Scholz pohvalio je akciju državnih organa, ali je istodobno izrazio zabrinutost zbog povezanosti desne parlamentarne stranke AfD sa skupinom tzv. Građana Reicha. "Mislim da je vrlo znakovita i zabrinjavajuća činjenica da se među uhićenima nalazi i bivša zastupnica AfD-a u Bundestagu", rekao je Scholz.

"Imamo demokraciju koja se u stanju obraniti"

On je dodao kako je najvažnija pouka iz racije "spoznaja da imamo državu i demokraciju koja je u stanju obraniti se".

Najveći oporbeni zastupnički klub, demokršćanske Unije CDU/CSU, zatražio je rasvjetljavanje okolnosti vezano uz činjenicu da su planovi akcija policije nekoliko dana prije procurili u javnost i medije. Unija je zatražila izvanredni sastanak parlamentarnog pravnog odbora za ponedjeljak.

Policija je u akciji u srijedu ujutro privela 25 pripadnika tzv. Građana Reicha pod optužbom da su pripremali državni udar. Među uhićenima je 71-godišnji pripadnik plemićke obitelji Reuss, koji je trebao preuzeti ulogu "regenta" nakon svrgavanja aktualne vlasti.

Tzv. Građani Reicha postoje još od osamdesetih godina, a radi se o osobama koje ne priznaju postojanje SR Njemačke u sadašnjem obliku. Od oko 20.000 pripadnika te scene, vlasti njih 1000 smatraju potencijalno opasnima.

Pročitajte više

 

Pročitajte više