Stručni dogovor o projektu zaštite prirode "Pinmatra" u Hrvatskoj

PROJEKT zaštite rijetkih staništa i ugroženih životinjskih vrsta, "Pinmatra", koji, uz potporu Nizozemskoga kraljevskog društva za zaštitu prirode, provodi Hrvatski prirodoslovni muzej, održao je danas radionicu kao pripremu za provedbu projekta.

Sudionici današnje rasprave - stručnjaci iz znanstvenih i javnih ustanova te nevladinih udruga, iznijeli su podatke o raširenosti i brojnosti životinjskih vrsta u hrvatskom krasu, koje će, kako je najavio voditelj projekta za Hrvatsku Nikola Tvrtković, "pretočiti u istraživačka pravila projekta".

Cilj projekta je, uz ostalo, pripremiti popis faune i rijetkih staništa, čija zaštita ima europski značaj, te poduprijeti primjenu dokumenata Europske unije, koji će za Hrvatsku biti obvezni kad pristupi EU.

Pokusni projekt provodit će se na pet područja: Velikoj Kapeli, Ličkoj Plješevici, Dinari, Biokovu i Snježnici, s obližnjim poljima i krajolicima.

Stručnjaci će popisati glodavce, šišmiše, ptice, leptire, skakavce i špiljski životinjski svijet.

Dinarsko gorje, koja zauzima veće dijelove Hrvatske, Slovenije, BiH i Crne Gore, bogato je endemskim životinjskim vrstama koje ne poznaju ostali dijelovi Europe, ali je znanje o tome nedostatno.

Istraživanje i zaštita dinarske biološke raznolikosti ima opći europski značaj, ali je važno i za provedbu nacionalne strategije i akcijskog plana zaštite prirode u Hrvatskoj.

Dio staništa u Hrvatskoj uvelike je oštećen, osobito melioracijama kraških polja i sličnim zahvatima.

Sudionike radionice pozdravili su nizozemski veleposlanik u Hrvatskoj Lionel S. Veer, voditelj projekta iz Nizozemske Petter Veen, predstavnik slovenskog Ministarstva okoliša Peter Skoberne i voditelj hrvatskog dijela projekta Nikola Tvrtković.

Pročitajte više