Stručni skup: Femicid se zakonom mora regulirati kao posebno kazneno djelo

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Budući da se u Hrvatskoj lani dogodilo 13 femicida - ubojstava žena u intimnim partnerstvima - tu je vrstu zločina nužno regulirati zakonom kao posebno kazneno djelo pa će se takav zahtjev dostaviti i vladi na razmatranje, zaključeno je u utorak u Splitu na stručnom skupu koji je organizirala udruga Domine.

"Problem femicida postaje alarmantan te će posebna stručna skupina otići na pregovore s vladom i tražiti da se zakonom ta pojava regulira kao kazneno djelo, što do sada nije bio slučaj", rekla je izvršna koordinatorica te udruge Mirjana Kučera, koja je i potaknula današnji skup u Splitu.

Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža-Nikolić istaknula je kako je to ministarstvo otvoreno za "poboljšavanje zakonodavnog okvira" i spremno razmotriti stručna mišljenja koja se odnose na femicid. Podsjetila je kako u sadašnjem zakonu postoji odrednica "teško ubojstvo" za koje su predviđene zatvorske kazne od 10 do 40 godina.

"Kroz edukaciju sudaca koji primjenjuju postojeći zakon treba poslati temeljnu poruku da ćemo kao društvo ići u borbu protiv ponašanja kojima partner, suprug ili bivši muž liši života blisku osobu", rekla je Šimundža-Nikolić.

Po njezinim riječima, osim zakona, kao društvo trebamo učiniti sve što je moguće da preveniramo ubojstva žena te da osvješćujemo javnost kako je to neprihvatljivo.

U raspravama je rečeno da se u Hrvatskoj trenutačno najčešće događa femicid u Zagrebu i Međimurju.

Istaknuto je kako je najčešći indikator planiranog ubojstva intimnog partnera "prisilna kontrola i ljubomora".

Također je istaknuto da se femicid najčešće događa do pola godine nakon razlaza intimnih partnera.

Pročitajte više