Stručnjaci: Rusi prate vremenske podatke, mogu im poslužiti za biološko oružje

RUSKE agencije i dalje primaju detaljne meteorološke podatke od zapadnih i drugih vlada, a neki vojni stručnjaci smatraju da bi se oni mogli upotrijebiti pri uporabi kemijskog ili biološkog oružja u Ukrajini.

Iako je SAD i još nekoliko zemalja upozorili da bi Rusija mogla upotrijebiti kemijsko ili biološko oružje, ruske agencije i dalje redovito primaju meteorološke podatke iz zapadnih zemalja, uključujući Sjedinjene Države i Britaniju.

Podaci navode brzinu i smjer vjetra, količinu sunčeve svjetlosti, oborina i drugih čimbenika koji bi se mogli pokazati ključnima u planiranju napada biološkim ili kemijskim oružjem, piše Reuters.

EUMETSAT i dalje šalje podatke Rusiji i Bjelorusiji

Europska organizacija za iskorištavanje meteoroloških satelita (EUMETSAT) i dalje ruskim agencijama šalje vremenske podatke, iako su barem tri druge takve organizacije obustavile slanje takvih informacija Rusiji.

EUMETSAT upravlja tehničkom infrastrukturom koja omogućuje da se podaci iz brojnih satelitskih izvora gotovo trenutno distribuiraju primateljima usluga.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu, mnoge su znanstvene agencije povukle pitanje otvorene razmjene podataka i informacija koje bi se mogle upotrijebiti za napad na civile. Glasnogovornik EUMETSAT-a je kazao da je organizacija prestala slati Rusiji i Bjelorusiji podatke s EU satelita prema uputama Europske komisije, ali da u te zemlje i dalje dostavlja informacije s drugih satelita, kao i meteorološka opažanja.

Na pitanje planira li EUMETSAT u budućnosti prestati slati navedene podatke Rusiji, glasnogovornik je kazao da se situacija brzo mijenja te da bi se danas trebalo raspravljati o tome pitanju.

"Ako planirate takav napad, trebat će vam meteorološki podaci"

Neki zapadni vojni stručnjaci upozoravaju da bi se meteorološki podaci EUMETSAT-a mogli koristiti u vojne svrhe, uključujući planiranje kemijskih i bioloških napada.

"Ako, hipotetski, planirate napad u kojem se raspršuje oblak kemikalija ili patogena, trebat će vam meteorološki podaci. Naime, ne želite da se taj otrov pospe po vašim vojnim postrojbama", kazala je stručnjakinja za biološke prijetnje Filippa Lentzos sa sveučilišta King's College London.

Hamish de Bretton-Gordon, stručnjak za kemijsko oružje sa sveučilišta Cambridge, rekao je da su meteorološki podaci ključni faktor pri planiranju upotrebe kemijskog i biološkog oružja, kako bi se osiguralo da se plin i patogeni ne vrate nazad onima koji su ih lansirali.

Biden: Putin razmišlja o upotrebi kemijskog oružja

"Ruske optužbe da Ukrajina posjeduje biološko i kemijsko oružje su lažne i pokazuju da ruski predsjednik Vladimir Putin i sam razmišlja da ih upotrijebi", rekao je američki predsjednik Joe Biden ne navodeći dokaze.

Putin je "stisnut uz zid i sada iznosi nove lažne tvrdnje da mi u Americi imamo biološko kao i kemijsko oružje u Europi, a to jednostavno nije istina", rekao je Biden na poslovnom okruglom stolu.

"Također sugeriraju da Ukrajina ima biološko i kemijsko oružje. To je jasan znak da razmišlja o korištenju jednog i drugog." 

Rusija optužila Ukrajinu da ima biološko i kemijsko oružje

Dužnosnici u Washingtonu i zemljama saveznicima već su ranije optužili Rusiju za širenje nedokazane tvrdnje da je Ukrajina imala program biološkog oružja, kazavši da to vide kao mogući uvod u potencijalno rusko pokretanje bioloških ili kemijskih napada.

Rusko ministarstvo obrane optužilo je Kijev, bez pružanja dokaza, za planiranje kemijskog napada na vlastiti narod kako bi optužilo Moskvu za korištenje kemijskog oružja u invaziji na Ukrajinu koja je započela 24. veljače.

Ranije ovog mjeseca, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan razgovarao je s Nikolajem Patruševom, tajnikom ruskog Vijeća sigurnosti, upozorivši ga na posljedice moguće ruske odluke da upotrijebi kemijsko ili biološko oružje u Ukrajini. Bijela kuća nije precizirala kakve će to biti posljedice.

Pročitajte više