OSTAVKA PULJKA

Profesor prava: Ako drugi zamjenik nije dao ostavku, on ostaje Puljkov zamjenik

Screenshot: N1

PROFESOR Pravnog fakulteta u Splitu Mirko Klarić smatra da, kada gradonačelniku i njegovom prvom zamjeniku prestane mandat, zamjenik koji je na kandidacijskoj listi drugi zamjenik, a nije podnio ostavku, i dalje ostaje na toj dužnosti.

Klarić: Drugi zamjenik ostaje zamjenik

Kako je za Hinu rekao profesor Klarić, drugi zamjenik ostaje zamjenik jer nigdje ne postoji zakonska osnova kojom bi njegov mandat prestao, s obzirom na to da je on samostalan i neobvezujući. Klarić je komentirao današnje mišljenje Ministarstva pravosuđa i uprave da do prijevremenih izbora u Splitu dužnost gradonačelnika može obnašati samo prvi zamjenik ili povjerenik vlade.

Zakonske odredbe ne predviđaju mogućnost da bude imenovan povjerenik u slučaju da jedan od zamjenik​a​ ima aktivan mandat​ bez obzira na to je li prvi ili drugi, ističe Klarić.

"Zamjenik koji nije podnio ostavku i dalje ostaje zamjenik gradonačelnika"

Klarić naglašava i kako je stajalište prema kojem prestanak mandata gradonačelnika te njegovog zamjenika koji je kao prvi naveden u kandidaturi iza kandidature gradonačelnika nedvojbeno relevantno onda kada dolazi do određivanja redoslijeda nasljeđivanja gradonačelnika kojem je mandat prestao, u slučaju da ima dva zamjenika (čl. 40d. st. 4. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi).

"U slučaju da je gradonačelniku mandat prestao, kao i zamjeniku koji je definiran kao prvi, zamjenik koji je na kandidacijskoj listi definiran kao drugi, a koji nije podnio ostavku, i dalje ostaje zamjenik gradonačelnika jer nigdje ne postoji zakonska osnova kojom bi njegov mandat prestao, s obzirom na to da je on samostalan i neobvezujući", kaže Klarić.

"Da nije tako, sam bi načelnik, gradonačelnik i župan mogao smijeniti svoje zamjenike da s njihovim radom nije zadovoljan. Ako je nedvojbeno da njegov mandat nije sporan i da usprkos prestanku mandata gradonačelnika i prvog zamjenika i dalje traje, postavlja se pitanje je li on zakonom na bilo koji način ograničen​", ističe Klarić​.

Dodaje i da se iz priopćenja Ministarstva vidi kako zakonske osnove koje navode, a vezane su za prestanak mandata gradonačelnika, ni na koji način ne dovode u pitanje mandat njegovih zamjenika pa se može zaključiti kako je to pitanje nesporno.

"U slučaju da postoje dva zamjenika, Zakon predviđa da mandat preuzme prvi zamjenik"

Odredba čl. 40d. st. 2. Zakona o lokalnoj/područnoj samoupravi izričito navodi da​ "će do provedbe prijevremenih izbora dužnost gradonačelnika, odnosno župana obnašati njegov zamjenik koji je izabran zajedno s njim, a ako je mandat prestao i zamjeniku, do provedbe prijevremenih izbora, dužnost gradonačelnika, odnosno župana obnašat će povjerenik vlade​".

"Dakle, citirana zakonska odredba predviđa da obnašanje dužnosti preuzme onaj zamjenik kojem mandat i dalje traje. U slučaju da postoje dva zamjenika, Zakon predviđa da mandat preuzme prvi zamjenik. ​​Citirane zakonske odredbe ne predviđaju mogućnost da bude imenovan povjerenik u slučaju da jedan od zamjenika (neovisno je li prvi ili drugi) ima aktivan mandat​", zaključuje Klarić.

Pročitajte više