"Stručnjak" poručio Nijemcima da zbog ptičje gripe ne putuju u Hrvatsku

NAKON što je njemački profesor dr. Erhard Kaleta, predstojnik odsjeka za ornitologiju pri Sveučilištu u Giessenu, u razgovoru za Bild upozorio Nijemce da ne kupuju proizvode od peradi iz Hrvatske, te da ne putuju u Hrvatsku, reagirao je glasnogovornik Ministarstva gospodarstva Mladen Pavić.

Bild je u subotnjem broju, koji ima najveću tiražu, objavio intervju s dotičnim profesorom, u kojem je upozorio Nijemce da ne putuju u Tursku i Hrvatsku zbog opasnosti od ptičje gripe, te ih pozvao da ne konzumiraju proizvode iz Hrvatske.

"Smatram da su takve interpretacije iznešene sa zlim namjerama. Naime, pojavom ptičje gripe u Hrvatskoj i načinom na koji je ona suzbijena kod nas, taj model je prepoznat od Svjetske zdravstvene organizacije i Europske komisije. Naš je model suzbijanja ptičje gripe, sukladno tomu, preporučen cijelom svijetu kao model koji treba koristiti." - kazao je Pavić u razgovoru za Index.hr.

"Rezultat toga je i poziv ministru Čobankoviću na konferenciju o ptičjoj gripi u Pekingu, koja će se održati 17. i 18. siječnja. Ono što je još važnije jest činjenica da je Hrvatska jedina zemlja u kojoj je spriječeno širenje ptičje gripe s divljih na domaće životinje, a time i na ljude, što jednoj Turskoj nije uspjelo." - ističe Pavić.

"Time je Hrvatska zadržala status izvoznika mesa, peradi i sličnih proizvoda u zemlje EU i ostale zemlje. Nema apsolutno nikakvog razloga da se Hrvatska izbjegava kao destinacija, pa tako ova interpretacija dotičnog stručnjaka nema nikakve veze s realnošću i posve je neutemeljena." - zaključio je glasnogovornik.

N.B.

Pročitajte više