Stručnjak s praksom: Sanaderov šef Porezne uprave prenosi iskustva budućim ekonomistima

IVICA MLADINEO, Sanaderov šef Porezne uprave, šest mjeseci će primati plaću državnog tajnika, premda nakon ostavke više ne radi na svom starom radnom mjestu. To je jedan od komoditeta  državne službe. Kada se poslodavac zahvali, ipak ostane nekakva rezerva da čovjek ne mora odmah sutra bezglavo tražiti posao. Kako čujemo, Mladineo još nije našao novi angažman, premda se neko vrijeme pričalo da će postati savjetnik splitsko-dalmatinskog župana Ante Sanadera. U Županiji tvrde da neće.

Premda je s mjesta ravnatelja Porezne morao otići zbog pravomoćne optužnice za kriminalnu privatizaciju Konstruktora, Mladineo i dalje prenosi svoja znanja i iskustva iz poreza na splitskom Ekonomskom fakultetu i u Sveučilišnom centru za stručne studije, u kojem inače radi i sin Luka Mladineo. I on se bavi porezima. 

Barišićevo i Sanaderovo šepurenje luksuzom Mladineo je pasivno promatrao

Dekan Ekonomskog fakulteta Branko Grčić, ekonomski strateg SDP-a, ne vidi ništa sporno u tome što Mladineo na njegovom fakultetu obrazuje mlade naraštaje budućih ekonomista, premda se pokazalo da su milijuni kuna iz državnih tvrtki transferirani u crne fondove i džepove najviših HDZ-ovih dužnosnika. Nema problema za Grčića, premda je Mladineo pasivno gledao razmetanje stranačkih kolega, čija primanja nikako nisu mogla biti dostatna za luksuze kakve smo proteklih godina viđali. Od BMW-a, preko Bukovca, pa do Brioni odijela i svemirskih satova.

Grčić kaže da je Mladineo na fakultetu već dobrih desetak godina. Ideja je bila da se studentima predstavi netko iz prakse. A kud ćeš bolju praksu od šefa Porezne uprave koji nije napravio ništa da suzbije nezakonitosti kojima se posljednjih godina bavi DORH.

Bajić i Cvitan potpisivali ugovore sa osumnjičenim državnim tajnikom?!

Možda je to ipak bilo previše za očekivati. Da će Mladineo kao član HDZ-a raditi Bajićev posao prije Bajića.

Da apsurd bude veći, s Mladineom su ugovore o suradnji potpisali i Bajić i Cvitan, i to u doba najveće Sanaderove moći. Nema tu ništa nelogično, u svakoj državi Državno odvjetništvo i Porezna usko surađuju, no što smo od te suradnje dobili u Hrvatskoj?

Svakako, nije nevažno što je u trenutku potpisivanja ugovora, Mladineo već bio osumnjičen za nezakonitosti u Konstruktoru. Takvi apsurdi su vjerojatno samo u nas mogući. Jer Mladineo nije direktor privatne firme, već državni tajnik Ministarstva financija i prvi poreznik u Hrvata. Skuplja novac za državu, a istovremeno ga terete za kriminalnu privatizaciju najveće građevinske tvrtke u zemlji i regiji?!

Ekonomski strateg SDP-a ne zna da je bilo problema u Poreznoj?!

"Mladineo kao čovjek iz prakse daje dodatnu kvalitetu studiju. Je li bilo kakvih problema u Poreznoj upravi, ja to ne znam. Ne mogu u to ulaziti", prilično nas je iznenadio Grčić. Kakve li benevolentnosti? Ekonomskom strategu SDP-a porezna je politika HDZ-a posljednjih godina bila u redu?! Što je s crnim fondovima? Toliko je novca prošetalo mimo države i Mladinea, a Grčić ne vidi u čemu je problem? Što će tek biti kada SDP osvoji vlast?!

Izvlačenje kapitala

Koliko god smo se trudili, nismo od Grčića uspjeli izmamiti ni slovo kritike poreznog sustava HDZ-a i rada Ivice Mladinea. Tek nam je kazao da će SDP stati na kraj svim špekulacijama u firmama koje se nalaze u ozbiljnim teškoćama. Neće dopustiti izvlačenje kapitala prije podmirenja obaveza, kaže Grčić te navodi da je takvih primjera bilo na tisuće.

Takve stvari, inače, u nas podliježu kaznenoj odgovornosti posljednjih 20 godina pa su u tim slučajevima po službenoj dužnosti morala postupati tijela progona. I jesu, negdje. A negdje još nisu. Nisu stigli. Zar će SDP-ova reforma poreznog sustava ostati samo na tome? Mora da Grčić ima još nešto u rukavu. 

Dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu ne vidi prepreku da Mladineo i dalje nastavi prenositi znanja i iskustva mladim studentima i pored suđenja za privatizaciju Konstruktora. "Nije moj meritum da ulazim u to. O tome neka odluči sud. Ako dođe do osuđujuće presude, u tom slučaju će biti razvrgnut angažman sa Mladineom", kazao nam je Grčić.

"Mladineo je maher u svom poslu, za Stručne studije bio bi veliki dobitak"

Bože Plazibat, ravnatelj Centra za stručne studije, naprosto je oduševljen kvalitetama Ivice Mladinea kao profesora. I tu je, kao i na Ekonomskom fakultetu, vanjski suradnik. A Plazibat bi ga rado vidio u svojim redovima. "Čovjek je maher u svom poslu. Rado bih ga vidio u našim redovima, to bi za nas bio veliki dobitak", kazao nam je Plazibat. Dok god ne stigne nešto ozbiljno sa suda, Mladineo i dalje ostaje tu gdje jest.

Pročitajte više