Korona je možda procurila iz laboratorija. Stručnjak iznosi dramatično upozorenje

Foto/Screenshot: EPA, YouTube/TRT

OTKAD je novi koronavirus, SARS-CoV-2, otkriven krajem prosinca 2019. godine, njime se potvrđeno zarazilo više od 172 milijuna ljudi diljem svijeta, a službeno je od covida-19 umrlo 3.7 milijuna diljem svijeta. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), međutim, sada kaže da je pravi broj umrlih vjerojatno najmanje 6-8 milijuna - možda i više. To bi, naravno, značilo da je i prava stopa smrtnosti od covida-19 znatno viša od dosadašnjih procjena, iako su se neki analitičari u posljednjih godinu dana svojski trudili dokazati da nije mnogo viša od gripe. 

>>WHO: Broj umrlih zbog korone u svijetu iznosi između 6 i 8 milijuna

Službeni broj "umanjuje taj puni učinak" bolesti, istaknuo je analitičar WHO-a za podatke William Msemburi.

A iako je dominantna teorija u znanstvenim, medijskim i političkim krugovima posljednjih godinu i pol bila ona o prirodnom porijeklu, odnosno prelasku koronavirusa sa životinje na čovjeka, posljednjih tjedana i mjeseci teorija o biolaboratoriju u kineskom gradu Wuhanu kao pravom izvoru covida-19 doživjela je veliki povratak.

Tome su doprinijele nove informacije i izjave stručnjaka koje idu u korist ovoj teoriji, kao i izostanak napretka u dokazivanju prirodnog prijenosa virusa sa životinje na čovjeka, o čemu smo već opširno pisali. Valja, međutim, još jednom naglasiti da hipoteza koja se sada vraća u fokus ne uključuje paranoične spekulacije o virusu kao biooružju ili namjernom kineskom puštanju virusa u (vlastitu) okolinu, već na slučajno curenje virusa zbog rizičnog istraživanja bez dovoljnih zaštitnih mjera. 

>>Korona je možda ipak došla iz kineskog laboratorija

Biden zatražio novu istragu teorije o curenju iz laboratorija

Sve je kulminiralo prošlog tjedna objavom američkog predsjednika Joea Bidena da je naložio američkoj obavještajnoj zajednici da "udvostruči svoje napore u istraživanju podrijetla pandemije covida-19", uključujući mogućnost da je procurio iz laboratorija u Wuhanu te da ga izvijesti o svojim saznanjima za 90 dana. 

Unatoč tome što je WHO-ov tim, u zajedničkom izvještaju s kineskim znanstvenicima, nakon istrage koja je uključivala obilazak Instituta za virologiju u Wuhanu (WIV) u veljači zaključio da je ova teorija "krajnje nevjerojatna", Biden je dao do znanja da je, prema preliminarnom izvještaju koji je dobio ranije ovog mjeseca, američka obavještajna zajednica podijeljena između dva scenarija nastanka covida-19.

"Dok dva elementa u obavještajnoj zajednici naginju prvom scenariju (ljudskom kontaktu s inficiranom životinjom), jedan više naginje drugom - svaki s niskom ili umjerenom pouzdanošću. Većina elemenata ne vjeruje da postoje dovoljne informacije da bi se jedan scenarij procijenio kao vjerojatniji od drugog", objasnio je Biden u svojoj izjavi. 

Podsjetimo, Bidenova administracija postavila se prilično kritično prema WHO-ovom izvještaju u veljači, naglašavajući da je "duboko zabrinuta" zbog toga kako su prezentirani prvi nalazi WHO-ove istrage te da je imperativ da izvješće bude neovisno - "s nalazima stručnjaka i bez intervencija ili izmjena kineske vlade". 

No što god da se na kraju utvrdi o porijeklu virusa SARS-CoV-2, znanstvenici su uvijek znali da postoji rizik od curenja nekog smrtonosnog patogena koji se istražuje u laboratorijima diljem svijeta, piše BBC.

Hamish de Bretton-Gordon: Biolaboratoriji su otvorena meta za teroriste

A sada se nizu stručnjaka koji upozoravaju na ovaj katastrofalni scenarij pridružio i vodeći stručnjak za biološko oružje Hamish de Bretton-Gordon, bivši pukovnik britanske vojske i zapovjednik Združene kemijske, biološke, radiološke i nuklearne pukovnije, koji je u međuvremenu postao akademik. Svjetski je poznat po svom istraživanju posljedica kemijskog i biološkog ratovanja, posebno u Iraku i Siriji. 

Bretton-Gordon je, u svjetlu obnovljene zabrinutosti o mogućnosti curenja koronavirusa iz laboratorija u Wuhanu, sada pozvao čelnike vodećih razvijenih zemalja G7 da razmotre stroža ograničenja, upozoravajući da su labavo regulirani laboratoriji prilika za teroriste.

"Nažalost, proveo sam dobar dio svog života na mjestima gdje postoje odmetnute vlade koje žele naškoditi drugim ljudima. Mislim da su ti laboratoriji otvorena meta za teroriste i druge, a na nama je da im to otežamo što je više moguće", kaže Bretton-Gordon za BBC.

A međunarodne kontrole u centrima u kojima se opasni virusi stvaraju, odnosno manipuliraju i proučavaju, kako se sada ispostavlja, uznemirujuće su slabe.

Znanstveni laboratoriji koji rade s patogenima različitih vrsta klasificiraju se prema njihovoj potencijalnoj razini rizika od biološke opasnosti i, shodno tome, potrebnim mjerama sigurnosti, od razine 1 do 4. Samo pedesetak laboratorija širom svijeta ulazi u kategoriju 4, među njima i Porton Down blizu Salisburyja - britanski centar za biološka i kemijska istraživanja najviše tajnosti.

Kineski znanstvenici testirali koronaviruse s minimalnim zaštitnim mjerama?

Porton Down se često opisuje kao zlatni standard za biološku sigurnost. Laboratoriji kategorije 4 i inače su zaista vrlo strogo regulirani. No, laboratorija kategorije 3 sa slabijim kontrolama ima daleko više - Bretton-Gordon kaže da postoji više od 3000 laboratorija kategorije 3 širom svijeta.

Većina tih biolaboratorija uključena je u medicinska istraživanja, ali to često uključuje čuvanje i testiranje virusa kao što je SARS-CoV-2. A neki od njih su u zemljama poput Irana, Sirije i Sjeverne Koreje - s režimima u čiju dobronamjernost veliki dio međunarodne zajednice, blago rečeno, nema povjerenja. 

Dodatni problem i razlog za sumnju u curenje koronavirusa proizlazi iz toga što se, iako Institut za virologiju u Wuhanu ima Nacionalni laboratorij za biosigurnost razine 4 koji je izgrađen 2014., u sklopu instituta nalaze i laboratoriji niže razine 2 i 3. 

Tim američkih diplomata i znanstvenika obišao je 2017. laboratorij u WIV-u i, zabrinut neadekvatnim sigurnosnim standardima koje je vidio, poslao je telegram u Washington kojim "upozorava na potencijalnu zdravstvenu krizu", piše časopis Politico

Britanski znanstveni autor te bivši novinar i urednik u prestižnim časopisima Science i Nature Nicholas Wade u svojoj velikoj analizi na platformi Medium piše da su se, po pravilima koja su bila na snazi do početka pandemije 2020., koronavirusi SARS-1 i MERS morali testirati na sigurnosnoj razini 3, a svi ostali koronavirusi mogli su se testirati na nižoj razini 2. To znači da su virolozi u Wuhanu, umjesto u "svemirskim" odijelima i hermetički zatvorenim prostorijama s obaveznom dekontaminacijom pri izlasku, testiranja koronavirusa koji bi mogli zaraziti ljude provodili u običnim laboratorijskim kaputima, rukavicama i kirurškim maskama. 

"U novom laboratoriju ozbiljno nedostaje odgovarajuće obučenih tehničara i istražitelja potrebnih za sigurno upravljanje ovim laboratorijom visoke razine", napisao je američki tim nakon inspekcije u telegramu.

SARS procurio više puta iz laboratorija u Pekingu

Zanimljivo je i da je SARS-1 procurio čak četiri puta iz laboratorija u Nacionalnom institutu za virologiju u Pekingu, kao iz onih u Singapuru i na Tajvanu.

Dr. Anthony Fauci, vodeći američki imunolog i Bidenov glavni medicinski savjetnik, inzistira na tome da "NIH ne financira i nikad nije financirao istraživanje dobivanja funkcije u WIV-u", kako je rekao u saslušanju pred Senatom. Nažalost, čini se da se istinitost ove tvrdnje svodi na semantiku.

Naime, u vuhanskom laboratoriju se već godinama provode istraživanja koronavirusa koje se genetski manipulira tehnikama za koje neki znanstvenici smatraju da spadaju u kontroverzno "dobivanja funkcije", odnosno modifikaciju virusa na način da postane zarazan, odnosno zarazniji i/ili smrtonosniji za ljude.

Američka administracija Baracka Obame uvela je 2014. moratorij na istraživanje s "dobivanjem funkcije", pri čemu je isto definirala jednostavno kao "istraživanje koje poboljšava sposobnost patogena da izazove bolest", uz iznimku ako nadležno tijelo "utvrdi da je istraživanje hitno neophodno radi zaštite javnog zdravlja ili nacionalne sigurnosti". 

Kineska "Bat Lady" surađivala s američkim znanstvenicima

Na kraju je jedno od istraživanja koje je vuhanski institut provodio posredno financirao američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH) - preko američke nevladine organizacije EcoHealth Alliance na čelu s britanskim zoologom dr. Peterom Daszakom, koja je angažirala vuhanski institut kao podizvođača za istraživanje za koje je dobila sredstva od NIH-a,

Dr. Shi Zheng-li, ravnateljica vuhanskog instituta, poznata po nadimku Bat Lady (šišmišja gospođa), u suradnji s američkim virologom hrvatskog porijekla sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini, dr. Ralphom Baricem, prije nekoliko godina krenula je u istraživanje potencijala koronavirusa sa šišmiša da prijeđu na ljude - kako bi se taj mehanizam shvatio i, po mogućnosti, spriječio.

Pri tome je njen tim u Wuhanu reverznom genetikom stvorio novu hibridnu varijantu koronavirusa koji se može reproducirati u ljudskim stanicama dišnih puteva, vezujući se na ACE-2 receptore tih stanica. Za tu potrebu su ih testirali na "humaniziranim" miševima - miševima kojima je genetskim inženjeringom u organe dodan ljudski stanični receptor ACE-2, na koji se protein šiljka (spike protein) koronavirusa vezuje, piše bivši znanstveni novinar New York Timesa Donald G. McNeil Jr. u vlastitoj analizi na Mediumu

Koronavirus kodnog imena RaTG13, za koji su istraživači s WIV-a još u veljači prošle godine u članku objavljenom u časopisu Nature potvrdili da je njegov genom 96.2% identičan virusu SARS-CoV-2, jedan je od virusa koji su ti znanstvenici prikupili iz kineskih špilja u kojima obitavaju šišmiši i koje su onda proučavali u svom biolaboratoriju. A od istog tog koronavirusa se, kako je prvi objavio Times of London prošle godine, šest kineskih rudara razboljelo još 2012. dok su čistili napušteni rudnik bakra. Trojica rudara su tada umrla od misteriozne upale pluća.

Kemijsko oružje puno bolje regulirano od biološkog

U usporedbi s biološkom prijetnjom, istraživanje kemijskog oružja puno je bolje regulirano. Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) osnovana je prema Konvenciji o kemijskom oružju 1997. godine i uključuje 193 zemlje članice. Ona ima ovlasti provoditi inspekcije na licu mjesta kako bi osigurala da ilegalna istraživanja i razvoj nisu u tijeku.

Posljednjih nekoliko godina istaknula se operacijom preuzimanja i uništavanja oko 97% arsenala kemijskog oružja Sirije 2014., dokazivanja da je ta zemlja ipak u zračnom napadu 2018. iskoristila klor protiv vlastite civilne populacije, kao i da su Sergej Skripal i Aleksej Navalni 2018. odnosno 2020. otrovani ruskim bojnim otrovom novičokom. To je, naravno, izazvalo ogorčene reakcije i žestoku difamacijsku kampanju Damaska, Moskve i njihovih saveznika i apologeta. 

Kontrola bioloških istraživanja i naoružanja manje je rigorozna. Konvencija o biološkom oružju (BWC), koja učinkovito zabranjuje biološko i toksinsko oružje, stupila je na snagu 1975. No BWC-u se priključilo mnogo manje država i nikada nije dogovoren odgovarajući režim provjere kako bi se osiguralo da članice poštuju njegove propise. 

Bretton-Gordon se nada da će se rizici koje predstavljaju biološki centri širom svijeta naći na dnevnom redu na summitu čelnika G7 u lipnju, a lobirao je kod britanskih ministara vlade da poguraju jači režim kontrole. Među onima koji podupiru njegove napore je i bivši šef CIA-e, umirovljeni general David Petraeus.

"Mislim da na biološku opasnost moramo gledati kao na egzistencijalnu prijetnju 21. stoljeća

"Mislim da bi gotovo svaki američki predsjednik htio podržati ovu sugestiju. Svjetski lideri trebali bi poduzeti nešto oko toga. Neki se mogu suprotstaviti toj ideji iz vlastitih razloga - na primjer Sjeverna Koreja. Ali mislim da bi velika većina to htjela", ocjenjuje Petraeus.

General Petraeus je od 2007. do 2008. bio zapovjednik multinacionalnih snaga pod vodstvom SAD-a u Iraku, zemlji koja je za vrijeme Sadama Husseina gotovo sigurno razvijala kemijsko i biološko oružje, iako ni jedno ni drugo nije pronađeno nakon američke invazije 2003. godine - po svemu sudeći zato što ga se do tada već riješila. Krunski dokaz da je irački režim Sadama Huseina u nekom trenutku imao arsenal oružja za masovno uništenje je kemijski napad na Kurde 1988. u kojem je ubijeno 3 do 5 tisuća ljudi. Nakon vođenja CIA-e (2011. - 2012.) Petraeus je postao još zabrinutiji da biološko oružje pod kontrolom odmetnutog režima može predstavljati vrlo ozbiljnu globalnu prijetnju.

I zaista, s obzirom na to da je 8 milijuna ljudi možda umrlo od covida-19, mogućnost curenja takvog virusa iz jednog od 3000 ili više laboratorija koji nisu temeljito kontrolirani čini biološku prijetnju daleko opasnijom i od kemijske, možda čak i nuklearne.

"Mislim da na biološku opasnost moramo gledati kao na egzistencijalnu prijetnju 21. stoljeća na isti način na koji je atomska znanost bila u 20. stoljeću", dramatično je zaključio Bretton-Gordon za Financial Times.

"Konvencija o biološkom oružju kaže da biste se trebali pridržavati ovih pravila, trebali biste se pridržavati ovih smjernica, a ako se dogodi nesreća, trebali biste je prijaviti, ali ljudi slijede te smjernice samo riječima. Prilika za krađu, nesreću ili curenje je velika. Sad kad smo vidjeli kako se brzo patogen može širiti... naša sigurnost mora biti apsolutno vodonepropusna."

A ako se na kraju ipak ispostavi da je procurio iz vuhanskog laboratorija, zbog neodgovornih i hazarderski nastrojenih znanstvenika koji su manipulirali koronavirusima bez adekvatne zaštite, to bi, kako je još na početku pandemije upozorio urednik časopisa MIT Technology Review Antonio Regalado, "srušilo znanstveno zdanje od vrha do dna". 

Pročitajte više