Stručnjak za drogu: Sve je krenulo kad je južnoamerički kokain počeo bombardirati EU

Foto: Hina, HRT

U Dnevniku HTV-a gostovao je Željko Petković, pomoćnik ravnatelja HZJZ-a za suzbijanje zloporabe droga.

"Bez micanja droge s ulice nema uspješne politike koja se bavi suzbijanjem zloporabe droga. Izuzetno je važan dio 'smanjenja ponude' jer bez toga prevencija i liječenje neće imati rezultata. Jedno povezuje drugo", rekao je i dodao da je u zadnje tri do četiri godine došlo do globalnog trenda - porasta dostupnosti svih droga.

"Krenulo je s južnoameričkim kokainom koji je počeo bombardirati Europu. To je izazvalo i druge distributere. Međusobna konkurencija - raste proizvodnja različitih sintetičkih droga (amfetamina, ecstasyja). Marihuana je tu i kompeticija je dovela do velikih količina droge na tržištu, što u nekim slučajevima dovodi do pada cijena. Ili do rasta kvalitete same droge. To je u jednu ruku opasnije jer konzumenti uzimaju koncentriranije supstance - opasnije za zdravlje", dodao je.

Balkanska ruta u oba smjera

"Hrvatska je tranzitna zemlja, naročito ako govorimo o tzv. balkanskoj ruti. Imate put heroina s istoka na zapad, ali i sintetskih droga sa zapada prema Bliskom istoku. Također, Hrvatska je pomorska zemlja. U lukama dolazi do krijumčarenja, naročito kokaina iz Južne Amerike.

U Europu najviše kokaina ulazi kroz luke Španjolske, Nizozemske i Belgije. A Europa ima dobro razvijenu proizvodnju sintetskih droga", rekao je Petković.

Danas su spaljene gotovo 3 tone droge

Podsjetimo, u pogonima našičke tvrtke Nexe danas je spaljeno 2.9 tona zaplijenjene droge, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 60 milijuna eura, a glavni ravnatelj policije Nikola Milina izvijestio je kako je ove godine procesuirano 1919 kaznenih djela iz tog područja.

Ovo je 19. spaljivanje zaplijenjene droge u tvrtki Nexe, a u njezinim pećima je danas spaljeno 1.2 tone marihuane i hašiša, 776 kilograma kokaina i 244 kilograma heroina.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina istaknuo je kako se spaljuje droga koja je najvećim dijelom zaplijenjena 2021. godine, što je bio izravan udarac balkanskom kartelu.

Samo bi uporaba 244 kilograma heroina dovela do gubitka minimalno 100 života, kazao je Milina.

Pročitajte više