Stručnjak za sigurnost: Policajci na Markovom trgu su kao glineni golubovi

Foto: Josip Regovic/PIXSELL/Fah

INDEX se nakon pucnjave na Markovom trgu, u kojoj je ranjen policajac, obratio za komentar stručnjaku za sigurnost Željku Cvrtili.

Za početak smo ga pitali je li riječ o sigurnosnom propustu.

"Teško je sada odmah reći jer još ne znamo sve informacije, no generalno gledajući to jest bio sigurnosni propust, naročito kada u obzir uzmemo nedavni performans s izbacivanjem lubenica eurozastupnika Sinčića, nakon kojega je premijer Andrej Plenković tražio da se bolje osigura Markov trg. Na Markovom trgu su vrlo važne državne institucije, no sigurnost je mnogo manja nego primjerice ona oko Ureda predsjednika RH. Markov trg je slabije zaštićen", objašnjava Cvrtila.

Ministar Božinović je dužan odgovore javnosti

Dodaje kako mu je čudno što se nakon Sinčićevog performansa s lubenicama nisu uvele nove mjere sigurnosti.

"Trebalo bi vidjeti je li ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naložio da se to učini. Bilo bi logično da je to rekao Ravnateljstvu policije, a oni su onda dalje trebali reagirati", kaže Cvrtila.

U političkom smislu, odgovornost je definitivno na Božinoviću. "On upravlja sustavom sigurnosti. Time se trebalo pozabaviti ili Ravnateljstvo policije ili Ravnateljstvo za zaštitu i spašavanje. Što se tiče unutarnje sigurnosti, ona je pod Božinovićevom upravom. On je morao reagirati i ako je vidio nekakve propuste", smatra Cvrtila.

Ovaj stručnjak za sigurnost naglašava da je, prema informacijama iz medija, napadač došao pješice i nosio kalašnjikov. "Netko se šetao po Markovom trgu s oružjem, razumijete?" kaže Cvrtila.

Ipak, ostavlja prostor da se ne skače prema zaključku da je riječ o sigurnosnom propustu jer je važeća odluka da svi imaju slobodan pristup Markovom trgu. "Da postoje neke kontrolne točke i da je napadač prošao jednu od njih s kalašnjikovom, to bi onda nedvojbeno bio propust", smatra Cvrtila. 

Markov trg ne mora biti zatvoren za javnost da bi bio siguran

"Generalno gledajući, ni vlada ni sabor nisu dobro zaštićeni, a nisu dobro zaštićeni ni policajci koji ih čuvaju", kaže Cvrtila i dodaje: "Policajci koji tamo rade su kao glineni golubovi. Teško imaju šansu spriječiti napad na sebe, a kamoli na te zgrade u kojima su institucije."

Cvrtila kaže da nije potrebno zatvoriti Markov trg za javnost da bi ga se osiguralo. 

"Usporedio bih to s osiguravanjem trgovačkih centara od terorističkih napada. Dakle, potrebno je napraviti određene kontrolne točke s detektorima metala kroz koje bi ljudi prolazili i na kojima bi se kontroliralo da nemaju kod sebe oružje. Nadalje, morao bi se ukinuti automobilski promet oko Markova trga, osim za izuzetke s posebnim dozvolama, jer lako je moguće da netko dođe do zgrade vlade u autu punom eksploziva i ako to eksplodira, ode i pola zgrade. To s prometom je možda i najlošije riješeno zasad", kaže Cvrtila.
 

Pročitajte više