Stručnjakinja o ukrajinskoj nuklearki: Dovoljno je da 1 raketa pogodi krivo mjesto

Foto: EPA

PROFESORICA Claire Corkhill, stručnjakinja za degradaciju nuklearnog materijala s britanskog Sveučilišta Sheffield, komentirala je situaciju s ukrajinskom nuklearkom Zaporižje, koja je pod kontrolom ruskih snaga. Podsjetimo, Rusija i Ukrajina se posljednjih dana međusobno optužuju za granatiranje područja te najveće nuklearne elektrane u Europi.

"Velik rizik kod nuklearne elektrane Zaporižje je mogućnost da projektil pogodi skladište nuklearnog materijala, što bi dovelo do curenja radioaktivnosti", upozorava profesorica Corkhill u razgovoru za BBC.

"Ekstremno opasno"

Ističe kako posljedice ne bi bile tolikog dosega i težine kao nestanak tekućine za hlađenje reaktora, ali bi i dalje bile "ekstremno opasne". 

"Sve je što je potrebno je da jedan projektil pogodi pogrešno mjesto i tad imate jako ozbiljnu situaciju", rekla je Corkhill.

Ruske snage zauzele su Zaporižje u ožujku te prisilile ukrajinske zaposlenike nuklearke da i dalje rade u njoj. Otad se pojavila zabrinutost da bi stres mogao utjecati na sposobnost radnika da na siguran način obavljaju svoj posao u nuklearki.

"Ne želite da tamo rade ljudi pod stresom"

"To nije tip radnog okruženja u kojem želite radnike pod stresom", naglašava Claire Corkhill.

Ukrajina je, podsjetimo, optužila Rusiju da je tijekom vikenda granatirala područje nuklearke i oštetila tri senzora za radijaciju te ranila jednog radnika, zbog čega je jedan reaktor morao biti isključen od ostatka sustava.

Corkhill navodi da se radi o "opasnoj situaciji", ali dodaje kako je uvjerena da su radnici u nuklearki uspjeli napraviti "sve što je potrebno kako bi spriječili ozbiljan incident".

Pročitajte više