STSI i bjeloruski Naftan potpisali ugovor vrijedan 17,5 milijuna eura

UGOVOR vrijedan 17,5 milijuna eura između STSI d.o.o. i bjeloruske naftne kompanije OAO Naftan potpisan je 22. kolovoza. Prema njemu će STSI  isporučiti i izgraditi u rafinerije Naftan rafinerijsko postrojenje niskotemperaturne izomerizacije po tehnologiji UOP-a (Penex). Opseg posla obuhvaća detaljno projektiranje, nabavu i isporuku opreme i materijala te projektantski i tehnički nadzor na gradilištu.

Rafinerija OAO Naftan je jedan od najvažnijih subjekata na bjeloruskom tržištu i ima veliki utjecaj na cijelu regiju. Rafinerija ima kapacitet prerade od 25 milijuna tona, a najveći dio vlastite prerade (više od 70 posto) izvozi u zemlje Europske unije.

Od ostalih inozemnih projekata STSI-ja, vrijedno je spomenuti ugovor s tvrtkom Hayan Petroleum Company (HPC je zajednička tvrtka INA – Industrije nafte, d.d. i sirijskog partnera SPC, osnovana u Siriji za istraživanje i proizvodnju nafte i plina na tom području) kojim STSI isporučuje plinovod za povezivanje proizvodnje plina s polja Palmyra u Siriji. Ugovor obuhvaća isporuku detaljnog projekta, nabavu i isporuku opreme te projektantski i građevinski nadzor. Ukupna vrijednost ugovora iznosi 1. 996.000 dolara, a završetak projekta očekuje se krajem 2006. godine.

Od domaćih projekta koje izvodi STSI svakako valja istaknuti aktivnosti na poslovima održavanja funkcionalnog stanja rafinerijskih postrojenja u Rijeci i Sisku kao i Maziva Mlaka. STSI je uspješno organizira i izvodi takve zahvate vlastitim snagama. Veliku ulogu STSI ima i u početku modernizacije rafinerija koju prati uključivanjem u projekte izgradnje postrojenja.

STSI, osim redovitog i tekućeg investicijskog održavanja za cijelu INA -maticu, radi na izgradnji magistralne plinoopskrbne mreže Hrvatske: plinovod od Slavonskog Broda do Delnica dužine 215 km, radovi na otpremnom plinovodu od platforme Ivane K do Terminala Pula, izgradnja dionice od Ivanje Reke do Lučkoga za prijelaz plinovoda ispod rijeke Save.

Polovicom srpnja započeli su građevni radovi na zamjeni postojećeg koaksijalnog kabela na trasi Jadranskog naftovoda od Terminala Sisak do Blok stanice Sotin. Dužina trase je 230 km, a vrijednost radova 13 milijuna kuna. Potpisan je i ugovor za izgradnju magistralnog plinovoda u Baranji na dionici Belišće - Osijek dugačak 40 km što uključuje bušenje ispod Drave i izgradnja spojnog plinovoda Bolman - Beli Manastir. 

Pročitajte više