Studencu najviše skočili prihodi u 2022., Lidl prestigao dm po plaćama

Foto: PIXSELL/Milan Sabic

GODINA koja je bila obilježena inflacijom donijela je solidne poslovne rezultate domaćim trgovačkim lancima. Iako osobna potrošnja nije rasla kao u prethodnim godinama, prihodi su porasli pod utjecajem rasta cijena. 

Unatoč povećanju ulaznih troškova, većina trgovaca je zabilježila rast dobiti. Na rang listi 12 najvećih trgovaca nije bilo promjena na vrhu. Rast su zabilježili Studenac i Metro, dok su u padu bili Tisak i Muller, piše tportal.

Studenac imao najveći skok prihoda

Studenac je tako imao najveći skok prihoda (33.1 posto), koji već godinama najbrže raste zahvaljujući preuzimanju manjih trgovačkih lanaca. Lani je preuzeo lance Pemo, Loniju i Kordun te se probio na sedmo mjesto rang liste.

Diskonter Metro Cash & Carry ostvario je natprosječan rast prihoda od 29.2 posto, dok je Lidl, glavni konkurent vodećeg Konzuma, zabilježio povećanje prihoda od 20.2 posto.

Konzum plus i dalje je zadržao solidnu prednost nad konkurencijom s rastom prihoda od 13.8 posto, nešto višim od inflacije. Spar, Plodine, Kaufland i Tommy nalaze se od trećeg do šestog mjesta na ljestvici s umjerenim rastom prihoda.

Lidl i ove godine na vrhu po dobiti

U trgovini proizvodima za izgradnju, opremanje i uređenje doma i vrta, vodeću poziciju drži Pevex. Lani je ostvario rast prihoda od 15.6 posto, približivši se granici od tri milijarde kuna. Lanac drogerija dm nalazi se neposredno ispod Pevexa, s rastom prihoda od 17.4 posto.

Na začelju ljestvice nalaze se Tisak, najveći lanac kioska koji bilježi najsporiji rast (4.8 posto) te glavni konkurent dm-a, Müller, s blagim rastom prihoda.

Pevex najprofitabilniji

Kada je riječ o dobiti, Lidl je i ove godine na vrhu sa zaradom od 485.2 milijuna kuna, a slijede ga Pevex i Plodine. Najveći pomak napravio je Konzum plus, kojemu je zarada skočila gotovo šest puta (s 27.2 na 158.8 milijuna kuna). S druge je strane najveći pad dobiti pretrpio Spar (s 25.7 na 2.7 milijuna kuna). Među 12 vodećih lanaca samo je Studenac poslovao s gubitkom, a on je iznosio 5.3 milijuna kuna.

Najprofitabilniji trgovački lanac je Pevex s bruto profitnom stopom od 12 posto, a slijedi lanac drogerija Müller (9.5 posto). Među trgovcima pretežito prehrambenim proizvodima najvišu bruto profitnu stopu ima Lidl (6.15 posto), potom Plodine (5.8 posto) i Tommy (4 posto). S druge strane, pored gubitaša Studenca, najnižu profitabilnost bilježe Spar i Metro Cash & Carry.

Većina lanaca imali plaće iznad prosjeka

Prošle godine u sektoru maloprodaje, prosječna neto plaća iznosila je 6269 kuna (832 eura), pri čemu su većina vodećih trgovačkih lanaca imali plaće iznad prosjeka. Lidl je zauzeo prvo mjesto s prosječnom plaćom od 11.557 kuna (1534 eura), pretekavši dugogodišnjeg lidera dm. Prosječna plaća u Lidlu porasla je za 20.3 posto, značajno nadmašujući stopu inflacije, dok je prosjek plaća u dm-u porastao za 5.9 posto, na 11.157 kuna (1481 euro), piše tportal.

Kaufland, Metro i Müller ističu se relativno visokim plaćama, ali kao ni dm, ni ovi trgovci nisu uskladili plaće s rastom inflacije, što je rezultiralo smanjenjem realnih primanja njihovih radnika. Najveći realni pad zabilježen je u Mülleru, gdje je prosječna plaća nominalno porasla samo za 3.5 posto.

Prosječna plaća najviše je porasla radnicima u Studencu, gotovo za 22 posto, dosegnuvši 6563 kune (871 euro), čime se ovaj trgovački lanac izdvojio iznad prosjeka. U tom rangu su i Plodine s rastom prosječne plaće od 11.5 posto.

Najmanje plaće u Tisku

Najslabije plaćeni radnici su oni u Tisku, s prosječnom plaćom od 5304 kune ili 704 eura, dok je nešto viša prosječna plaća u Konzumu - 744 eura, odnosno 5607 kuna.

Većina trgovaca i dalje ima problem s nedostatkom radne snage zbog niskih plaća što rješavaju zapošljavanjem studenata i umirovljenika na pola radnog vremena, a sve više radnika dolazi iz zemalja Trećeg svijeta.

Pročitajte više