Studenti prosvjeduju pred zgradom Filozofskog, daju podršku suspendiranoj dekanici

Screenshot: Facebook/Inicijativa za Filozofski

STOTINJAK studenata i profesora okupljenih u inicijativi Za Filozofski okupilo se jutros od 10 sati pred zgradom Filozofskog fakulteta kako bi izrazili neslaganje sa suspenzijom dekanice fakulteta Vesne Vlahović Štetić te dočekali Borasovog prorektora koji bi trebao privremeno preuzeti njenu funkciju sve do izbora novog dekana.

“Poštovani kolege, pozivamo sve radnike i studente da, u znak podrške upravi našeg Fakulteta sutra, od 10 sati ujutro, pred ulazom u Fakultet dočekaju Povjerenstvo za
ovjeru primopredaje. Filozofski je naš, a ne njihov!” napisala je jučer inicijativa Za Filozofski na svojoj Facebook stranici.

Podsjetimo, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras suspendirao je jučer dekanicu Filozofskog fakulteta Vesnu Vlahović-Štetić zbog kršenja zakona i Statuta Sveučilišta u Zagrebu, a za obnašatelja dužnosti dekana imenovan je prorektor Miljenko Šimpraga.

Mobingirala je Antu Čovića?

Odluka o suspenziji temelji se na presudi Županijskog suda u Zagrebu od 26. lipnja 2020. kojom je Vesna Vlahović-Štetić pravomoćno osuđena za šikaniranje, odnosno mobing Ante Čovića kao zaposlenika Fakulteta, čime je ugrožavala dostojanstvo zaposlenika u sferi komuniciranja, održavanja socijalnih odnosa i kvalitete profesionalnog statusa, stoji u priopćenju.

Sud je utvrdio da je redoviti profesor u trajnom zvanju i zaposlenik Filozofskog fakulteta Ante Čović bio izložen zlostavljanju Vesne Vlahović-Štetić na radnom mjestu u svim sferama koje karakteriziraju mobing, od stupanja na dužnost dekanice Vlahović-Štetić u studenome 2017. pa do prestanka njegovog radnog odnosa na Filozofskom fakultetu 15. studenoga 2018.

Pročitajte više