Studentski prosvjedi zbog zakona o državljanstvu šire se diljem Indije

Foto: Epa

PROSVJEDI zbog novog zakona o državljanstvu kojim se državljanstvo veže uz vjersku pripadnost proširili su se danas na studentske kampuse diljem Indije dok kritičari prozivaju vladu premijera Narendre Modija da nastoji progurati  stranačku agendu koja je u suprotnosti s Indijom kao sekularnom republikom.

Dodatni bijes protiv Modijeve hinduističke vlade podgrijale su optužbe za policijsku brutalnost prema studentima muslimanskog sveučilišta Jamia Islamia u nedjelju. Prema optužbama, policija je upala na kampus u samom središtu New Delhija i upotrijebila suzavac kako bi rastjerala studente.

Ozlijeđeno najmanje 100 ljudi

U tom je sukobu ozlijeđeno najmanje 100 ljudi, a stotine aktivista su u nedjelju navečer prosvjedovale ispred sjedišta policije zbog primjene sile i uhićenja studenata.

Slični prizori su viđeni i na muslimanskom sveučilištu Aligarh u sjevernoj državi Utar Pradeš, ali su najžešći prosvjedi u proteklih nekoliko dana održani u sjeveroistočnoj državi Asam, gdje je pobješnjela gomila palila zgrade i željezničke postaje, gnjevna što će novi zakon omogućiti tisućama imigranata iz Bangladeša da postanu zakoniti građani. U tim je sukobima poginulo najmanje dvoje ljudi.

Za novi zakon o državljanstvu muslimanske manjine tvrde da je diskriminacijski.

Muslimanima se ne nudi indijsko državljanstvo

Indijska vlada tvrdi da pokušava zaštititi vjerske manjine od progona iz okolnih zemalja koje su se doselile u Indiju prije 2015.  Novi zakon nudi indijsko državljanstvo pripadnicima šest manjinskih vjerskih skupina iz susjednog Bangladeša, Pakistana i Afganistana, ali se ne odnosi na muslimane.

Spomenuti bi zakon o državljanstvu tako olakšao put ka naturalizaciji hindusima, kršćanima, sikhima, budistima, parsima ili džainistima koji su se doselili iz susjednih država, ali ne i, primjerice, muslimanima iz etničke skupine Rohindža koji su protjerani iz susjednog Mjanmara.

Modijeva vladajuća stranka Bharatiya Janata odbacuje optužbe za vjersku predrasudu, ali ponavlja da se protivi popuštanju jednoj zajednici. Stranka ističe da je cilj novog zakona da pomogne manjinskim skupinama koje se u tri susjedne muslimanske zemlje suočavaju s progonima.

Modi je na skupu u nedjelju kazao da je parlament usvojio novi zakon i da nema povratka.

Ta je odluka, poručio je, "1000 posto ispravna".

Potporu studentima dale su i neke zvijezde Bollywooda

Prosvjedi su u ponedjeljak održani na Indijskom institutu tehnologije i Tata Institutu društvenih znanosti u Mumbaiju, a planiraju se prosvjedi i na sveučilištu Bombaj te u gradu Bengaluru na jugu zemlje.

Potporu su studentima dale i neke zvijezde Bollywooda, poput glumice Konkone Sen Sharma te redatelja Mahesha Bhatta i Anubhava Sinha.

Glavni tajnik indijske Komunističke stranke D. Raja je kazao da "zemlja gori te da vlada od ustava pravi smijuriju".

Pročitajte više