Studija: Aplikacija za dijagnosticiranje žutice mogla bi spasiti mnoge bebe

Ilustracija: EPA

MOBILNA aplikacija za dijagnosticiranje teške žutice u novorođenčadi mogla bi spasiti brojne živote u siromašnijim dijelovima svijeta, pokazuju rezultati nove studije. U studiji, čiji su koautori istraživači s UCL-a i Sveučilišta u Gani, aplikacija pod nazivom neoSCB korištena je za skeniranje očiju više od 300 novorođenčadi u Gani, nakon što je pilot-studija provedena na 37 novorođenčadi 2020. godine. 

Aplikacija, koju su razvili znanstvenici i inženjeri UCL-a, korištena je za analizu fotografija snimljenih pametnim telefonom kako bi se izmjerilo žutilo u bjeloočnicama novorođenčadi - znak neonatalne žutice. Studija je usporedila učinkovitost aplikacije s konvencionalnim metodama probira i otkrila da je među 336 testiranih beba ispravno identificirala 74 od 76 novorođenčadi s teškom žuticom.

Studija je pokazala da je to u skladu s preciznošću najčešće metode probira, neinvazivnog uređaja poznatog kao transkutani bilirubinometar koji je identificirao svih 76 beba sa žuticom. Terence Leung s UCL-a, koji je razvio tehnologiju za aplikaciju, rekao je da je studija pokazala da je aplikacija jednako dobra kao i komercijalni uređaji koji se preporučuju. 

Žutica česta i obično bezopasna u novorođenčadi

Dodao je da je potreban samo pametan telefon koji je puno jeftiniji od komercijalnog uređaja. "Nadamo se da će se naša tehnologija, nakon što se uvede u široku upotrebu, moći koristiti za spašavanje života novorođenčadi u dijelovima svijeta koji nemaju pristup skupim uređajima za probir", rekao je.

Voditeljica studije Christabel Enweronu-Laryea sa Sveučilišta u Gani rekla je da je metoda aplikacije bila "prihvatljiva" za majke u urbanim i ruralnim područjima koje su sudjelovale u studiji.

Žutica je česta i obično bezopasna u novorođenčadi. No u teškim slučajevima, bilirubin, pigment koji uzrokuje žutu boju kože, može ući u mozak i dovesti do smrti ili gubitka sluha, zastoja u razvoju i neuroloških stanja.

Od teške žutice umre oko 114.000 novorođenčadi svake godine i uzrokuje 178.000 slučajeva invaliditeta u svijetu. U većem riziku od teške žutice su bebe u siromašnijim zemljama. 

Pročitajte više