Studija: Briga o unučadi dobro utječe na mentalno zdravlje, o bolesnom supružniku ne

Ilustracija: Shutterstock

ISTRAŽIVANJE je pokazalo da će se starije osobe osjećati manje usamljeno ako odvedu unuke na igralište ili ih ponekad pokupe iz škole. Naime, u preglednoj studiji su analizirani podaci skoro 200.000 ispitanika iz 21 zemlje te je utvrđeno da redovito čuvanje unuka ima pozitivan učinak na mentalnu dobrobit.

Nasuprot tome, oni koji su se u velikoj mjeri samostalno brinuli o bolesnom supružniku, osjećali su se više usamljeno, piše The Guardian.

"Vidimo jasne nalaze da skrb o unučadi ima pozitivan, dok ona o bolesnom supružniku ima negativan učinak na usamljenost", rekla je Samia Akhter-Khan sa Sveučilišta King's College London.

Nedostatak podrške kod brige o starijim osobama

Znanstvenici su pregledali 28 prethodnih studija koje su uključivale 191.652 ispitanika iz 21 zemlje starijih od 50 godina kako bi analizirali povezanost između osjećaja usamljenosti i neplaćene skrbi.

Jedna studija je pokazala da stariji od 60 godina koji prosječno 12  sati tjedno čuvaju unuke imaju 60% manju vjerojatnost da će se osjećati usamljeno od onih koji to ne rade.

Istraživanje je pokazalo da na manji osjećaj usamljenosti utječu i volonterske aktivnosti. Nasuprot tome, briga za bolesnog supružnika ili rođaka bila je dosljedno povezana s višim razinama usamljenosti i izolacije. Autori sugeriraju da briga o partneru može uzrokovati osjećaj izoliranosti ako pritom nema podrške drugih članova obitelji ili neke organizacije.

"Stariji ljudi imaju važnu ulogu u smislu skrbi i volontiranja"

Autori studije naglašavaju kako postoji "velik kontrast između različite skrbi" te je u nekim kontekstima to skupa i opterećujuća aktivnost, a u drugima isplativa i značajna.

"Na starije ljude obično gledamo kao na primatelje skrbi te kao trošak za društvo u smislu izdvajanja za mirovine i zdravstvenih problema. Ali oni imaju važnu ulogu u smislu skrbi i volontiranja te predstavljaju pravu vrijednost za naše društvo", rekla je Akhter-Khan.

Pročitajte više