Studija: Gravitacija Sunca i Mjeseca više utječe na živi svijet nego što se mislilo

PREMA novoj studiji, dva nebeska tijela koja možemo vidjeti danju i noću imaju veći utjecaj na biljni i životinjski svijet na Zemlji nego što se do sada mislilo.

Izgleda da gravitacijsko privlačenje Sunca i Mjeseca doista utječe na aktivnost flore i faune, iako još nisu sasvim jasni točni mehanizmi tog procesa.

Pregled dosadašnjih studija na tu temu ukazuje na to da gravitacijske plime i oseke mogu promijeniti način na koji životinje i biljke spavaju, kreću se i rastu.

"Na sav život na Zemlji utječu gravitacijske sile Sunca i Mjeseca“

Iako je gravitacijski utjecaj Sunca i Mjeseca u tom smislu relativno slab, iznosi samo milijunti dio Zemljine gravitacije, istraživanje pokazuje da ove vrste plima i oseka ipak imaju važan učinak pri razvoju organizama.

"Na sav život na Zemlji utječu gravitacijske sile Sunca i Mjeseca izražene u obliku plime i oseke", rekao je biofizičar Cristiano de Mello Gallep sa Sveučilišta Campinas (UNICAMP) u Brazilu, a prenosi Science Alert.

"Periodične oscilacije pokazuju dva dnevna ciklusa i moduliraju se mjesečno i godišnje kretanjem ova dva nebeska tijela. Svi organizmi na planeti su evoluirali u ovom kontekstu", dodaje.

Utjecaj na životinje i biljke

Gallep i njegovi kolege pregledali su tri prethodne studije u kojima su bile dostupne informacije o gravitacijskim plimama. Pri studiji izopoda (raka jednakonošca) iz 1965. zapaženo je da su se obrasci plivanja tih stvorenja držali oceanske gravitacijske plime (ciklus od oko 12.4 sata) čak i kada su bili premješteni u laboratorij s umjetnom plimom.

Drugi izvor bila je studija iz 1985. koja je analizirala koralje, a koja je pokazala da rast koralja i proizvodnja ličinki odgovaraju lokalnim gravitacijskim plimama pod utjecajem Sunca i Mjeseca.

Studija iz 2014. koja se bavila klijanjem sjemena suncokreta također je pronašla dokaze da je klijanje u skladu s lunarnim i solarnim gravitacijskim obrascima. Istraživači su se pozvali i na nekoliko drugih prethodnih studija.

"Podaci pokazuju da su u nedostatku drugih ritmičkih utjecaja, kao što su broj sunčanih sati ili temperatura, lokalne gravitacijske plime dovoljne da organiziraju cikličko ponašanje tih organizama", rekao je Gallep.

"Ovaj dokaz dovodi u pitanje valjanost takozvanih slobodnih eksperimenata, u kojima se kontrolira nekoliko čimbenika okoline, ali se gravitacijske oscilacije ne uzimaju u obzir. Ove oscilacije i dalje postoje te mogu modulirati ponašanje živih organizama", dodao je.

Važnost ove studije

O utjecaju gravitacijske plime i oseke na životinje i biljke piše se u znanstvenim istraživanjima već dugi niz godina, no cilj ovog novog preglednog istraživanja bio je skrenuti pozornost na njezinu sveprisutnost i potrebu da se ona šire razmatra u istraživačkim projektima.

Istraživanje naziva Are cyclic plant and animal behaviours driven by gravimetric mechanical forces? objavljeno je u časopisu Journal of Experimental Botany.

Pročitajte više