Studija iz Čilea: Kinesko cjepivo 80% štiti od smrti nakon zaraze koronom

Foto: Epa

KINESKO cjepivo kompanije Sinovac je 67% učinkovito u prevenciji simptomatske infekcije covidom-19, pokazuje izvješće čileanske vlade.

U izvješću se navodi da je cjepivo bilo 85% učinkovito u sprečavanju hospitalizacija, a 80% u sprečavanju smrtnog ishoda, piše Reuters.

Čile je jedna od nekoliko zemalja, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Izrael, koje su koristile kampanje cijepljenja kako bi dobile uvid u učinkovitost cjepiva na terenu, odnosno izvan kontroliranih kliničkih uvjeta.

Studija provedena u Čileu uključivala je 10.5 milijuna ljudi te pratila zdravstveno stanje i onih koji su bili cijepljeni i onih koji nisu.

Druge studije prikazivale veću zaštitu od smrtnog ishoda

Brazilska studija iz travnja pokazala je da je kinesko cjepivo CoronaVac bilo 50.7% djelotvorno u sprječavanju simptomatske infekcije covidom-19, 83.7% učinkovito u sprečavanju hospitalizacije, a da je njegova djelotvornost protiv umjerenih i teških slučajeva bila 100%.

Tursko istraživanje je pokazalo da je CoronaVac 83.5% djelotvorno u sprječavanju simptomatske infekcije, a 100% u prevenciji teških bolesti i hospitalizacije.

Autori čileanske studije su naglasili da bi se prilikom tumačenja njihovih podataka, poput niže zaštite od smrtnog ishoda u odnosu na klinička ispitivanja, trebala uzeti u obzir težina drugog vala pandemije.

Pročitajte više