Studija opovrgava Trumpa: Broj ilegalnih useljenika koji rade u SAD-u se ne povećava

Screenshot: YouTube

BROJ ilegalnih useljenika koji rade u Sjedinjenim Državama stabilan je sve od velike recesije 2009., ističe se u studiji objavljenoj danas, što se kosi s izjavama Donalda Trumpa.

Republikanski kandidat za Bijelu kuću redovito upozorava na sve veći priljev ilegalnih radnika, napose iz Meksika, koji Amerikancima navodno uzimaju radna mjesta i potiču stagnaciju plaća.

Lagani pad ilegalaca u odnosu na 2009. za 1,2 posto

Kako navodi institut Pew Research Center, u 2014. je osam milijuna ilegalaca radilo ili je tražilo posao u SAD-u, što je bilo 5,0 posto radno aktivnog stanovništva, a više od polovice njih došlo je iz Meksika.

Taj broj upućuje na lagan pad u odnosu na 2009. od 1,2 posto, s "izrazitim" padom na jugoistoku zemlje (Alabama, Georgia, Južna Karolina) i u saveznoj državi Kaliforniji koja dijeli granicu s Meksikom.

Republikanski kandidat je obećao podići zid duž čitave američko-meksičke granice kako bi spriječio ulazak ilegalnih imigranata.

Ilegalni imigranti se na nacionalnoj razini najviše zapošljavaju u poljodjelstvu, 26 posto, graditeljstvu 15 posto i obrtništvu 9 posto, pokazuje studija.

Pew također ističe da desetina ilegalnih imigranata legalno radi u SAD-u pošto dobiju vremensku odgodu izgona iz zemlje kojom stječu pravo na rad.

Pročitajte više