Što se događa u Fukushimi? "Razina radijacije je previsoka, moramo slati robote unutra"

Foto: 123rf

STUPANJ radijacije unutar oštećenog reaktora u Fukushima Daiichi nuklearnoj elektrani najviši je otkako je u elektrani došlo do trostrukog topljenja jezgre prije šest godina.


Kako prenosi Guardian, iz Tokyo Electric Powera (Tepco) koji upravlja postrojenjem su izjavili kako su atmosferska očitanja na 530 siverta po satu unutar reaktora broj 2, koji je jedan od tri reaktora kod kojih je došlo do topljenja jezgre kada je elektranu pogodio tsunami u ožujku 2011. godine.

Opasan zadatak za zaposlenike

Velika očitanja radijacije naglašavaju koliko je opasan zadatak s kojim se suočavaju na tisuće zaposlenika Tepca na kojima je pritisak da započnu s dekomisijom elektrane, što je proces za koji se očekuje da će trajati oko 40 godina.

Nova očitanja neki od stručnjaka opisuju kao nezamisliva, posebno jer su puno jača od prethodnih najvećih očitanja koja su iznosila 73 siverta po satu u tom dijelu reaktora.

Jedna doza od jednog siverta je dovoljna da izazove radijacijsku bolest i mučninu, 5 siverta bi ubilo polovicu izloženih u roku od mjesec dana, a jedna doza od 10 siverta bi se pokazala kobnom u roku od nekoliko tjedana.

Rupa u metalnoj rešetki

Iz Tepca su izjavili kako su analize fotografija pokazale da se stvorila rupa u metalnoj rešetki ispod tlačne posude reaktora broj 2. Rupa je široka jedan metar i vjerojatno je nastala od nuklearnog goriva koje je otopilo i probilo tlačnu posudu kada je tsunami uništio rashladni sustav na nuklearnoj elektrani.


Kako prenosi Guardian, glasnogovornik Tepca, Tatsuhiro Yamagishi, je za AFP izjavio kako je i to samo pretpostavka:

"Vjerujemo kako fotografije koje prikupljamo pružaju korisne informacije, ali još moramo istraživati jer je jako teško pretpostaviti kakvo je stvarno stanje unutra."

Slanje robota u elektranu

Ovako visok stupanj radijacije će otežati sigurno rastavljanje elektrane. Tepco planira unutra poslati robota koji može izdržati radijaciju od ukupno 1,000 siverta što znači da bi prema trenutnom stupnju radijacije izdržao manje od dva sata prije kvara.

Iz tvrtke su potvrdili kako radijacija ne curi van reaktora te kako će robot biti koristan u svakom slučaju, s obzirom na to da će se kretati po reaktoru i biti izložen radijaciji raznih stupnjeva, kako visokih tako i nižih.

Tepco i njihovi partneri tek moraju utvrditi lokaciju i stanje otopljenog goriva u tri najoštećenija reaktora. Sigurno uklanjanje će predstavljati nezapamćen izazov u tom području.

Vjeruje se kako su najveće količine otopljenog goriva zapravo na dnu tlačnih posuda oštećenog reaktora ali opasan stupanj radijacije je spriječio inženjere da potvrde tu teoriju.

Udvostručeni troškovi sanacije

Ranije ovog tjedna, postrojenje je objavilo fotografije na kojima se vide tamne mrlje koje su pronađene ispod reaktora broj 2 za koje se vjeruje kako su otopljene šipke urana, što je prvo takvo otkriće od tsunamija.

U odnosu na procjene iz 2013. godine, troškovi dekomisije i dekontaminacije okolnog područja kao i isplate kompenzacija i skladištenja radioaktivnog otpada su se gotovo udvostručili te se sada procjenjuju na 150 milijardi funti.

Pročitajte više