Subota na Balkanu: Nacionalisti koji se protive EU izašli na ulice

"OVA SUBOTA  je bila neobičan dan na Zapadnom Balkanu, dan u kojem su nacionalisti u Hrvatskoj i Srbiji potkopali percepciju o vjernosti Europskoj uniji u obje te zemlje", prenosi novinska agencija Novinite, uspoređujući tisuće prosvjednika na hrvatskim ulicama s masovnim demonstracijama u Beogradu koje je organizirao bivši radikal Tomislav Nikolić.

Agencija u izvještaju navodi da je Hrvatska bila tradicionalno prijateljski raspoložena prema EU, ali samo do petka i izricanja presude Gotovini i Markaču.

"Hrvati su ogorčeni, presudu su doživjeli kao uvredu prema svojoj zemlji i ratu za neovisnost. Masovno su nosili obilježja protiv EU, frustrirani sporim i neprimjetnim procesom pristupanja", prenosi Novinite.

Kako bi jučerašnju situaciju u dvije zemlje prikazali usijanom, podsjećaju da se u Beogradu okupilo nekoliko desetaka tisuća ljudi, da su ih vodili tvrdi nacionalisti i bivši antieuropejci iz Srpske napredne stranke, koji su tražili ostavku predsjednika Tadića, dok se u Hrvatskoj tražila ostavka premijerke.

"U pristupnim pregovorima, službenici Unije su predugo bili izvan dodira s društvenim i političkim procesima na Zapadnom Balkanu. Ako se EU želi širiti , i ako želi biti više od šupljih poruka i procedura, treba uzeti u obzir ono što se dogodilo, ne samo u Hrvatskoj i Srbiji, nego razmisliti i o tome u kakvoj Europi bi željeli živjeti njeni sadašnji i budući građani.

Pročitajte više