Subotica: Bez velikih promjena nakon uvođenja izvanrednog stanja

ŠOKIRANI hladnokrvnim ubojstvom prvog čovjeka Srbije, stanovnici Vojvodine mirno su prihvatili uvođenje izvanrednog stanja koje predviđa ograničavanje mnogih prava i sloboda građana.

Unatoč izvanrednog stanja gospodarstvo nije stalo - rade sve prodavaonice, tvornice i javna poduzeća. Radno vrijeme nije se mijenjalo i građani kao i drugim danima redovito idu na posao.

Vlada Republike Srbije poručila je građanima da nema potrebe stvarati zalihe hrane i robe široke potrošnje, jer su u Beogradu primjećene veće gužve u prodavaonicama. U Subotici, po svjedočenju prodavača, nije zabilježena ta pojava - ovaj dan se po količini prodate robe nije razlikovao od prethodnih.

Autobusi su normalno prometovali, kao i vlakovi. Škole, vrtići i druge javne ustanove također su radile. Banke i mjenjačnice također nisu zabilježile neubičajeno veći promet devizama. Euri se ne kupuju više nego inače, a ni tečaj se nije mijenjao.

Ono po čemu se ovaj dan razlikovao od prethonih bilo je vidljivo neraspoloženje ljudi na ulicama, koje su usprkos sunčanom i relativno toplom vremenu gotovo puste i mirne. Nema uobičajne gužve i živosti u središtu grada, na okupljalištima mladih.

Kino i kazališne predstave su otkazane, ne održavaju se ni sportska natjecanja, lokalne baš kao i nacionalne radio i televizijske postaje emitiraju samo vijesti i klasičnu instrumentalnu glazbu.

Građani u redovima čekaju kako bi se upisali u knjige žalosti otvorene u sjedištu lokalnih samouprava i općinskim podružnicima Demokratske stranke, čiji je Zoran Đinđić bio predsjednik.

U redovima stoje i oni koji se, kako ističu, politički nisu slagali s politikom Đinđića ali su jednako pogođeni i zaprepašteni počinjenim zločinom.

Opremljeni pancirima i dobro naoružani policajci nadziru glavne prometnice, zaustavljaju i kontroliraju sve luksuznije modele automobila. Njihova pozornost posebno je usmjerena na vozila sa zatamnjenim staklima.

Policija također nadzire sve javne ustanove i poduzeća od vitalnog značaja. Kontrolni punktovi su otvoreni na svim važnijim cestovnim pravcima, napose onima koji vode ka graničnim prijelazima.

Pročitajte više