Suce haškog suda podmitio sa 2 milijuna dolara?

TRANSKRIPTI prisluškivanih telefonskih razgovora pokazuju kako je jedan od zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Fatmir Limaj, podmitio haške suce i kupio slobodu za 2.000.000 američkih dolara, piše Press. Limaju se u Haagu sudilo za monstruozne zločine nad Srbima u logoru Lapušnik. Transkripata razgovora između Limaja i njegovog brata Demira, domoglo se srpsko tužiteljstvo za ratne zločine.

Limaj je uhićen u Sloveniji u veljači 2003. godine, a haškom optužnicom ga se teretilo za ubojstva najmanje 22 albanska i srpska civila u logoru Lapušnik, tijekom proljeća i ljeta 1998. godine. Iako je Tužiteljstvo krajem kolovoza 2005. godine zatražilo da Limaj bude kažnjen sa 20 godina zatvora, on je u studenom iste godine oslobođen. Iz transkripata koje je objavio Press proizilazi da je značajnu ulogu u oslobađanju Limaja odigrao bivši šef UNMIK-a Michael Steiner, koji je osobno urgirao za njegovo oslobađanje i čak je navodno posredovao u ugovaranju "cijene presude". Naime, američki su odvjetnici navodno prvo tražili 6,5 milijuna dolara, ali su potom pristali i na tri puta manji iznos.

Kad je Demir Limaj brata u telefonskom razgovoru obavijestio kako treba ugovoriti sastanak sa Steinerom i kako odvjetnici traže 6,5 milijuna dolara, Fatmir mu je rekao: "Skuplji su moj život i Kosovo od tih šest milijuna dolara! Ima da se plati!". Četiri dana kasnije, Demir je brata obavijestio kako odvjetnici tvrde da imaju 80 do 90 posto šanse za obaranje optužnice, ali bez novca ne žele raditi. "Koliko traže? Šest milijuna?", pitao je Fatmir, a brat mu je odgovorio: "Da! Šest i pol. U vladi kažu da ne mogu toliko odvojiti". "Kako ne mogu?! Ako ne mogu, ja ću sve javno ispričati, sve ću reći, o svim propustima, to im ti tamo svima kaži... I ugovori sastanak odvjetnika sa Steinerom, on može sve to srediti", rekao mu je na to Fatmir. Sredinom lipnja Demir Limaj je obavijestio brata da su odvjetnici pristali "sve završiti za dva milijuna dolara".

I.M.
Foto: Wikimedia

Pročitajte više