Suci su zatvoreni zbog optužbi o novcu, Dubaiju, cipelama. Ovo su najvažniji detalji

Foto: Pixsell, Index

UHIĆENIM osječkim sucima i poduzetniku, nakon pretrage domova, a za neke od njih i ispitivanja u zagrebačkom sjedištu Uskoka, slijedi noć u policijskom pritvoru. 

Prema neslužbenim informacijama do kojih je tijekom dana došao Index, suci su uhićeni u sklopu proširenja istrage protiv braće Zdravka i Zorana Mamića vezane uz davanje mita i trgovanje utjecajem. Istragom je obuhvaćeno šest osoba: tri suca, Tadić i braća Mamić. Stavlja im se na teret većina onoga što je Mamić i pisao na Facebooku, a ukupna cifra kojom su suci podmićeni je oko 400 tisuća eura.

Uskok i policija u srijedu su, ne navodeći identitete, potvrdili uhićenja trojice osječkih sudaca koje je bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić prozvao za korupciju. Uz suce Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Antu Kvesića, uhićen je i osječki poduzetnik Drago Tadić.

 

U Zagreb su, kako se doznalo, najprije dovedeni Krušlin i Kvesić, a Tadiću su za to vrijeme pretresane zagrebačke nekretnine.

U Uskoku je prvi od uhićene četvorke ispitan poduzetnik Drago Tadić. Njegov je odvjetnik prije ispitivanja kratko rekao kako mu nije jasno kakvu ulogu u svemu ima Tadić, a nakon ispitivanja nije davao nikakve izjave. 

Na ispitivanje je sljedeći doveden sudac koji je bio predsjednik sudskog vijeća koje je sudilo i presudilo Mamićima - Darko Krušlin. Njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković najavio je da će Krušlin iznositi obranu. 

Tijekom dana su se obavljali pretresi imovine uhićenih sudaca u Osijeku, a Dragi Tadiću pretresala se imovina i u Zagrebu. Zagrebački stan trebao je biti pretresen i sucu Zvonku Vekiću, no kako su potrajali pretresi niza njegovih nekretnina u Osijeku, to se do večernjih sati još nije dogodilo pa je postalo jasno da on sigurno danas neće biti ispitan u Uskoku.

Nakon što se svi uhićeni ispitaju u Uskoku, taj specijalizirani odjel Državnog odvjetništva protiv osumnjičenih bi trebao pokrenuti istragu, a zatraže li za nekog od uhićenih istražni zatvor, o tome će odlučivati sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Šef osječkog suda: Uhićenje sudaca udar je na Županijski sud

Predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban kazao je u srijedu da je uhićenje trojice sudaca "udar na Županijski sud u Osijeku u smislu funkcioniranja suda", ali da neće doći do zastoja u radu.

"Nije jednostavna situacija kada ostanete bez tri suca koji su uhićeni. To je udar na Županijski sud u Osijeku u smislu funkcioniranja našeg suda", rekao je Vrban.

Po njegovim riječima, Županijski sud će se reorganizirati u tehničkom smislu, ali ostaje "problem ugleda prema strankama onih koji ostaju raditi". "Predmete uhićenih smo podijelili drugim sucima i neće doći do zastoja u radu Županijskog suda, ulažemo pojačane napore kako bi sve funkcioniralo u radu", rekao je Vrban Hini.

Zbog druženja s odbjeglim Zdravkom Mamićem, kojega su osudili zbog izvlačenja novca iz Dinama, Državno sudbeno vijeće je ranije na prijedlog predsjednika osječkog Županijskog suda pokrenulo stegovni postupak protiv sudaca Krušlina i Vekića.

Novac, putovanja, odjeća i cipele...

Upitan je li iznenađen tim događajem, Vrban je u izjavi za N1 rekao da on nije nagađao što će se dogoditi te da je, kada je saznao da su se suci nedopušteno družili s Mamićem, poduzeo radnje za koje je ovlašten.

"Nisam se bavio tvrdnjama za mito i korupciju, time se trebaju baviti nadležna tijela", rekao je Vrban.

Pritom nije želio komentirati informacije da su suci primili od Mamića mito u novcu, raznim putovanjima, cipelama i odjeći kako bi ga oslobodili na suđenju u kojem je na kraju pravomoćno suđen na šest i pol godina zatvora.

Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec kazao je da je za sudačku udrugu bitno da se utvrdi istina i najstrože kazne kriminalne radnje ako ih je netko počinio.

Za što je sve Mamić optužio suce

Mamić je u listopadu Uskoku dostavio USB s optužbama na račun sudaca, a 16. ožujka je, dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, osječke suce Vekića i Krušlina, dok je predsjednika suda Zvonka Vrbana nazvao "kriminalcem koji će kad-tad biti smijenjen".

Ustvrdio je kako ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio oko 500 tisuća eura, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem, za što, kako tvrdi, ima dokaze.

Mamić je tvrdio da je podmitio Vekića i Kvesića kako bi odbacili optužbu protiv njega te kako bi mu se vratila jamčevina od milijun eura. Tvrdio je i da Krušlinu nikad nije davao novac direktno, ali da ga je davao Vekiću koji je tvrdio da je novac dijelom namijenjen Krušlinu.

Mamić je tvrdio i da se nekoliko puta sastajao s Vekićem u Bosni i Hercegovini i da se jednom sastao s Kvesićem u hotelu Park u Širokom Brijegu te da su se tada dogovarali da će Vekić i Kvesić odbaciti optužnicu protiv njega.

Mamić je u optužbama bio slikovit. Naveo je kako je sucu Vekiću kupio Lous Vuitton cipele, i to u Dubaiju. Tamo je, tvrdio je Mamić, vodio Vekića, njegovu prijateljicu Natašu i njenu kćer. Inače, sudac Vekić je uhićen upravo u stanu prijateljice Nataše. Mamić je objavio i račune puta za Dubai.

Kako je Mamić upoznao suce, Krušlinu koji mu je sudio dao je sat

Mamić je u svom iskazu, koji je lani u listopadu poslao Uskoku, ustvrdio da je 24. srpnja 2017. na stadionu Dinama, nakon završetka utakmice između Hrvatske i Ukrajine, upoznao suca Krušlina i njegovog kolegu Zvonka Vekića. Upoznao ih je, tvrdi, Ljubo Pribić, sada već bivši zamjenik upravitelja zatvora u Osijeku.

"Gospodin Pribić u ložu na Maksimiru ušao je s nekoliko ljudi i predstavio mi tu gospodu kao suce koji će mi suditi u Osijeku. To su bili suci Darko Krušlin, Zvonko Vekić te njihov prijatelj Zoran Škorić, direktor i vlasnik Osijek Koteksa. Dugo smo razgovarali i pričali o mom predmetu i budućem suđenju u Osijeku. U jednom trenutku sam skinuo sat s ruke, marke Audemars Piguet, i stavio ga na ruku Darka Krušlina. On je otišao s mojim poklonom na ruci u Osijek. Svemu ovome je prisustvovao osječki poduzetnik Drago Tadić koji se cijelo vrijeme s nama družio i pio", kazao je Mamić.

Mamić u svom iskazu nadalje navodi da mu je 27. travnja 2017., kada je došao na suđenje u Osijek, na Županijskom sudu prišao Ljubo Pribić i vratio sat koji je poklonio Krušlinu. Sudac se, prema Mamićevim riječima, bojao da bi ga Drago Tadić, koji je vidio primopredaju sata, mogao cinkati i ucjenjivati. Tu scenu vraćanja sata navodno je vidio i zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković, koji je zastupao optužnicu protiv Mamića.

U Mamićevom iskazu u oči upadaju problemi s datumima, a sudac Krušlin u svom očitovanju tvrdi kako se s njim prvi put susreo dok još nije bilo određeno da će on voditi postupak zbog izvlačenja novca iz Dinama. Susret se, prema Krušlinovom obrazloženju, dogodio dok je još trajalo optužno vijeće, dakle još prije kraja studenoga 2016., kada je prva optužnica protiv Mamića potvrđena. Krušlin tvrdi da tada još nije bio potvrđen za predsjednika sudskog vijeća koje će voditi proces.

Ni Krušlin ni njegov odvjetnik nisu negirali da je Mamićev sat završio na Krušlinovoj ruci, ali su tvrdili da je brzo vraćen. 

Tri suca koje je Mamić optuživao nisu uhićeni, među njima i šef Vrhovnog suda Sessa

Odbjegli kriminalac Mamić za mito je, osim Krušlina, Vekića i Kvesića, optuživao i predsjednika Vrhovnog suda, suca Đuru Sessu, predsjednika osječkog suda Zvonka Vrbana i suca Nediljka Bobana. Oni nisu uhićeni. 

"Rekao sam i ponavljam da sam spreman staviti se na dispoziciju DORH-u i Uskoku i institucijama da dokažem da je Sessa kriminalac i da sam mu osobno donosio novac u kancelariju kao predsjedniku suda da bi mijenjao sudske presude", rekao je Mamić za Sessu.

Nakon tih optužbi Sessa je rekao da nije bilo nikakvih kontakata između njega i Mamića.

"Niti je on meni išta nudio, niti sam ja od njega išta tražio, niti je on meni išta davao, niti sam ja od njega išta uzimao. To je jedna bezočna laž, koja ustvari predstavlja nasilje nada mnom i mojom obitelji", rekao je Sessa. Nakon današnjeg vala uhićenja Sessa nije bio raspoložen za izjave.

"Predsjednik suda Zvonko Vrban je najveći kriminalac, koji će kad-tad biti smijenjen", rekao je Mamić. No, Mamić je suca Vrbana većinom optuživao za porijeklo njegove imovine te prihode. Iako je Mamić Vrbana dovodio u vezu s primanjem mita, nije bilo direktne optužbe.

"Neću komentirati Mamićeve navode o meni, nadležna tijela trebaju sve provjeriti i sve što utvrde, o tome trebaju izvijestiti javnost", rekao je sudac Vrban na Mamićeve optužbe.

I suca Nediljka Bobana Mamić je također optužio za primanje mita. Boban je sudac Visokog prekršajnog suda u Zagrebu.

"Za izbor suca Vekića za predsjednika Županijskog suda u Osijeku od mene je tražio 80.000 eura, koje je i dobio'', rekao je Mamić. Sudac Boban odbacio je sve Mamićeve tvrdnje te je naglasio da ga i ne poznaje.

''Radi jednu priču koja će njemu pogodovati, gdje će on uplesti i suce u Osijeku i DSV-u i Vrhovni sud, vjerojatno misleći da će tako srušiti tu presudu koja je njemu donesena'', rekao je Boban nakon optužbi Mamića.

Može li Mamić sada biti izručen?

U reakcijama na jutrošnja hapšenja osječkih sudaca koje je Zdravko Mamić optužio za primanje mita mogla se čuti pretpostavka da je, uz ostalo, riječ i o tužiteljskom manevru, čiji je krajnji cilj Mamićevo izručenje Hrvatskoj.

Naime, Hrvatska i Bosna i Hercegovina ne izručuju svoje državljane, a s obzirom na to da velik broj osoba ima hrvatsko i bosanskohercegovačko državljanstvo, bijeg preko granice godinama je mnoge osumnjičenike spašavao od zatvorskih nelagoda. Stoga su dvije države prije devet godina potpisale Ugovor o izručenju. Njime se propisuje i obaveza izručivanja osoba koje sudjeluju u podmićivanju.

No, poznati odvjetnik Anto Nobilo smatra da Mamić ipak nije toliko bitan. Odnosno, da je hapšenje trojice sudaca Županijskoga suda znatno veći događaj od eventualnog izručenja Zdravka Mamića.

"Jedno ne isključuje drugo. To može biti, ali ne isključuje osnovanu sumnju da su suci primili mito. Ubijate dvije muhe jednim udarcem. Uz sve rezerve prema tužiteljstvu, mislim da se oni ne bi usudili napraviti takav značajan presedan - ići uhapsiti tri suca Županijskog suda - da nemaju dokaza da potkrijepe tu osnovanu sumnju jer bi se tužiteljstvo našlo u vrlo lošoj poziciji", ističe naš sugovornik.

Pročitajte više